Denník N

Drucker si na ministerstve nechal aj Čislákovu dvojku

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý štátny tajomník Mário Mikloši, ktorého kritizovali pre konflikt záujmov, ostáva na ministerstve zdravotníctva aj za nového ministra.

Nový minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) si našiel nových štátnych tajomníkov aj vedúceho úradu. Ľudia, ktorí boli na vysokých postoch za jeho predchodcu Viliama Čisláka (nominant Smeru) však na ministerstve ostali tiež.

Čislákova dvojka Mário Mikloši, ktorého si bývalý minister vybral za svojho štátneho tajomníka, po novom šéfuje sekcii zdravia. Tam pôsobil aj predtým, ako ho Čislák vytiahol vyššie.

Riaditeľ sekcie zdravia je jedna z najdôležitejších funkcií na ministerstve zdravotníctva, je to jedna zo šiestich sekcií. Má na starosti všetko, čo súvisí so zdravotnou starostlivosťou, s ošetrovateľstvom aj so vzdelávaním zdravotníkov.

Bývalý štátny tajomník Mikloši (vľavo) pri otvorení zrekonšštruovanej Kliniky chirurgickej onkológie SZU a Národného onkologického ústavu v roku 2013. Foto - TASR
Bývalý štátny tajomník Mikloši (vľavo) pri otvorení zrekonštruovanej Kliniky chirurgickej onkológie SZU a Národného onkologického ústavu v roku 2013. Foto – TASR

V konflikte záujmov

„Minister mal možnosť pracovne spolupracovať s bývalým štátnym tajomníkom pri príprave programového vyhlásenia vlády a vníma Miklošiho ako skúseného odborníka so znalosťou problémov rezortu,“ povedala hovorkyňa ministra Stanislava Pondelová.

Drucker je presvedčený, že Mikloši bude svoju prácu vo funkcii generálneho riaditeľa sekcie zdravia vykonávať „s plnou odbornou a morálnou zodpovednosťou“.

Počas predchádzajúcej vlády Miklošiho kritizoval poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený), podľa ktorého bol v konflikte záujmov. Mikloši je totiž spoločníkom vo firme Uroflexx, ktorej sa podľa Beblavého za druhej vlády Roberta Fica darilo.

Konateľkou firmy je Miklošiho manželka. Firma podniká v zdravotníctve a na to, aký bude mať zisk, má veľký vplyv, akú zmluvu bude mať s najväčšou poisťovňou – štátnou Všeobecnou zdravotnou. Tú vlastní ministerstvo zdravotníctva, kde Mikloši pôsobí vo vysokej funkcii.

Aj analytici uznali, že je v konflikte záujmov. „Mário Mikloši čelí konfliktu záujmov, podobne bol v konflikte záujmov už vo funkcii šéfa sekcie zdravia,“ povedala Zuzana Dančíková, ktorá vtedy pôsobila v Transparency International. Konflikt záujmov však podľa nej neznamená automaticky pochybenie. Verejne by ho však mal priznať, aby verejnosť mohla lepšie dohliadať na jeho rozhodnutia.

„Tak, ako aj pri všetkých ostatných pracovníkoch, platí, že ak dôjde k pochybeniu, tak minister vyvodí jasnú zodpovednosť,“ dodáva ministerstvo zdravotníctva.

Ostali aj ďalší

Na ministerstve ostávajú aj ďalší. Napríklad Zuzana Kucerová, ktorú za Čisláka posunuli do významnej funkcie vedúcej služobného úradu v čase, keď z tejto funkcie musel odísť Martin Senčák pre kauzu CT a nákup stravy v nemocniciach.

Drucker teraz za vedúceho úradu vymenoval Jozefa Ráža a Kucerová sa vracia do funkcie vedúcej odboru finančného kontrolingu. „Kucerová bola dočasne uvoľnená na výkon funkcie vedúcej služobného úradu, následne sa vrátila na svoje pôvodné pracovné miesto,“ reagovalo ministerstvo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie