Denník N

Fico, Bugár – najlepší spojenci Kotlebu

Ako zastaviť nárast extrémizmu a čoho sa treba naozaj báť.

Autor je predsedom strany Demokrati Slovenska

Pred voľbami takmer nikto nechcel veriť tomu, že Kotleba bude v parlamente. Ja som už dva roky predtým napísal, že sa tak stane. Dnes sa vrece roztrhlo s návrhmi, ako sa k tomu treba postaviť. A ako zastaviť rastúcu podporu extrémizmu. A opäť to ide úplne mimo cieľa.

Ľudia, ktorí volili Kotlebu, ho nevolili preto, lebo je fašista a obdivuje Tisa. Volili ho preto, lebo boli a sú nahnevaní až nazúrení na to, ako sa neriešia a ignorujú problémy, ktoré ich dennodenne hnevajú a vytáčajú. Nielen neriešia – mnohokrát sa popiera, že vôbec existujú, aj keď ich ľudia majú denne pred očami, viď prípad Družstevná v Malackách.

Už pred dvomi rokmi som napísal: „Zlý a nespravodlivý sociálny systém vždy vedie k rastu nespokojnosti ľudí, vytvára pocit frustrácie, pocity nespravodlivosti, je živnou pôdou pre vznik extrémistických riešení.“ Túto vetu som v mnohých variantoch mnohokrát povedal v parlamente pri predkladaní návrhov zákonov, ktorých cieľom bolo odstrániť tento stav.

Odpoveďou bola ignorácia, popieranie toho, že tieto problémy existujú, obviňovanie z populizmu aj rasizmu. Problémy sa neriešili, odkladali, prehliadali a podpora extrémizmu v tichosti rástla. V ignorácii týchto návrhov sa bez problémov spájal Smer s Mostom aj s časťou vtedajšieho KDH.

Ľudia to však v reálnom živote vnímajú inak. Problémy existujú.

Keď sa stretávajú s tým, že dlhodobo nezamestnaný – len vďaka tomu, že má veľa detí – dostáva viac peňazí ako ten, ktorý poctivo pracuje, výsledkom je hnev a pocit nespravodlivosti.

Keď sa dôchodkyňa, ktorá celý život manuálne pracovala, stretne na pošte so ženou, ktorá nepracovala vôbec, ale porodila veľa detí, a tá má vyšší dôchodok ako ona, čo si môže pomyslieť o sociálnom systéme? Len to, že je zlý a nespravodlivý.

Keď sa v blízkosti rómskej osady stretávajú bežne s kriminalitou, výtržnosťami, boja sa o svoju bezpečnosť a polícia nevie zakročiť a zjednať nápravu, pretože sociálne odkázaní požívajú faktickú priestupkovú imunitu, čo si pomyslí jednoduchý človek? Že štát je neschopný a existujúce politické strany nič nerobia, aby ho ochránili.

Keď priamo pred očami ľudí rastú chatrče na súkromných a obecných pozemkoch a nikto nezjedná nápravu, len všetci zodpovední krčia ramenami, k akým úvahám to privedie obyčajného človeka? Že niekto má práva, ale povinnosti žiadne. A že celý tento štát je nespravodlivý a demokracia je mu nanič.

Na všetky tieto problémy, ktoré splodili zárodky rastu podpory extrémizmu, sú riešenia. Návrhy zmien príslušných zákonov sú napísané. Opakovane som ich predkladal. Treba ich len vybrať so zásuvky. Vyriešili by a odstránili základ, z ktorého na Slovensku rastie podpora extrémistov a fašistov u bežných ľudí.

Pred vyše desiatimi rokmi, keď som ako minister tieto problémy riešil a odstraňoval, nikto o Kotlebovi vážne neuvažoval. Jediný politický priestor, ktorý preto mal, bolo klaňanie sa Tisovi pri jeho hrobe. Nie preto ho však ľudia dnes volia. Jeho zachránila ľavica, Smer, ktorý vrátil sociálny systém k zneužívaniu, a pseudohumanisti v iných stranách a médiách, ktorým ich malomeštiacka morálka velila popierať a ignorovať reálne problémy, ktoré sa tým vytvárajú. Nehovoriť o nich, zatvoriť pred nimi oči a tváriť sa, že neexistujú. Kto ich priznal a chcel riešiť, bol pre nich rasista a xenofób. Výsledok sa dostavil.

Tieto chronické, ale vôbec nie neriešiteľné problémy, v spojení s neustálym rozkrádaním a tunelovaním štátu, sofistikovane organizovaným vládnou smeráckou ľavicou a krytým jej politikmi, kombinované s nezamestnanosťou a nízkymi príjmami bežných ľudí vytvorili to, čo na Slovensku a v parlamente vidíme. Nie migranti ani protimigračná rétorika. Neschopnosť väčšiny politikov riešiť skutočné, každodenné problémy ľudí. Ak chceme zastaviť a odstrániť podporu extrémizmu, treba odstrániť túto neschopnosť. Tej sa treba báť. Nie Mariana Kotlebu. Ten z tejto neschopnosti iba ťaží.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie