Denník N

Sulíkova starosť o Fica

Ak chce opozícia pomôcť znižovaniu dôvery v politiku, mala by pokračovať tak ako doteraz.

Richard Sulík so svojou povestnou gráciou v Hospodárskych novinách zauvažoval nad tým, načo sú premiérovi všetky tie peniaze, keď mohol byť aj mŕtvy. Robert Fico mu z lôžka cez to isté médium odkázal, že sa nevie správať k chorému človeku a že až tak veľa toho nevlastní.

Tu skutočne niečo nie je v poriadku. Samozrejme, Ficovi môžeme za dve volebné obdobia vyčítať tisíc vecí. Je dôležité sa pýtať, či jeho majetkové pomery náhodou nepresahujú jeho oficiálne príjmy. Je v poriadku zisťovať, čo s ním je alebo ako dlho bude vláda zasadať bez predsedu. Nie je v poriadku, že finančný výbor parlamentu vykáže verejnosť, keď prerokúva kauzu Ladislava Bašternáka, v ktorého byte premiér býva.

No tentoraz je hlavný problém u Sulíka. Ak totiž majú byť náplňou opozičnej politiky podobné výstrely, tak sme na tom ozaj zle. Vstupovať niekomu týmto spôsobom a takto verejne do svedomia si žiada silný žalúdok alebo možno zníženú sociálnu inteligenciu, čomu by, ostatne, nasvedčovalo množstvo iných Sulíkových vyjadrení.

No, to je vec pre špecialistov. Laik vidí len výsledok, ktorým je čoraz vulgárnejšia opozičná politika (iste, nie celá), ktorá bez okolkov hovorí o „štandardnom grci“, opakuje vymyslenú správu o Procházkovej hospitalizácii na psychiatrii, používa slovné spojenia ako „antiprípad ženy“ a najnovšie sa vciťuje do Ficovej hlavy a nabáda ju, na čo má myslieť.

Politici nepatria k najobľúbenejším profesijným skupinám. K už beztak naštrbenej povesti prispela v poslednom čase aj príliš rýchla a utajovaná dohoda o novej koalícii i prvé známky toho, že zrejme v rámci kontinuity bude koalícia v pre ňu citlivých prípadoch naďalej vykazovať verejnosť za dvere. No opozícia v pretekoch o zhoršenie pohľadu na politiku nijako nezaostáva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie