Denník N

Tretia Ficova vláda dostala v parlamente dôveru

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Debata ukázala, že koalícia drží pohromade a že sa Most a Sieť od opozície vzďaľujú stále viac.

Bez premiéra a šéfa najsilnejšej strany Roberta Fica a bez predsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka schválili poslanci Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete program novej vlády a tým jej parlament vyslovil dôveru. Za hlasovalo 79 koaličných poslancov, teda všetci práceschopní. Bez úvodného vyjadrenia dôvery vláda podľa ústavy nemôže pokračovať.

V štvordňovej rozprave vystúpilo zhruba päťdesiat poslancov, väčšinou z opozície. Debata ukázala, že koalícia drží pohromade a že sa Most-Híd a Sieť od opozície vzďaľujú stále viac. Zaujal aj blízky pracovný vzťah šéfa SNS Andreja Danka s predsedom Mosta Bélom Bugárom, ktorý ho teraz zastupuje.

Z opozície počuť najmä Matoviča a Lipšica

Najostrejšie sa v rozprave vyjadrovali Igor Matovič a Daniel Lipšic (obaja OĽaNO-Nova), opozícia najčastejšie spochybňovala, či môže vláda s Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom bojovať za transparentnosť a proti korupcii.

Vládni politici zasa opakovane tvrdili, že podporia aj opozičné návrhy, pokiaľ budú dobré. Vládny program za Fica ako náhradník prečítal vicepremiér Peter Pellegrini.

„Ten text je technokratický. Nie je písaný pre verejnosť, ale je písaný tak, aby bol dostatočne konkrétny a bolo z neho čo najdetailnejšie zrejmé, čo konkrétne idem robiť. Aby aj partneri za stolom v koalícii neboli prekvapovaní a mali úplne jasnú predstavu, čo konkrétne idem robiť,“ opisovala vládny program Lucia Žitňanská v rozhovore pre Denník N.

Čo teda programové vyhlásenie vlády obsahuje?

Píše sa v ňom o lacnejšej energii (aj pre firmy), o zastavení privatizácií, ale napríklad aj o dostavbe dvoch rozostavaných mochovských atómových blokov i plánoch na novú atómku v Jaslovských Bohuniciach.

Vláda tiež vraj zváži osobitný odvod pre veľké reťazce a chce zmeniť ústavný zákon o dlhovej brzde tak, aby mohla viac míňať.

Program sa týka aj väčšieho otvorenia justície pre verejnosť, ale aj pre nových sudcov; o prokuratúre sa v ňom píše oveľa menej. Sľubuje protikorupčné opatrenia pri verejných obstarávaniach aj pri eurofondoch, nový protischránkový zákon, účinnejšiu úpravu zákona o preukazovaní pôvodu majetku a lepšiu definíciu hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov.

Vláda chce naďalej poskytovať zľavy na dopravu „pre zraniteľné skupiny obyvateľstva“ – takže zrejme vlaky zadarmo pre žiakov, študentov a dôchodcov – a podľa všetkého sa opätovne zavedú IC vlaky.

V programe vlády sa píše aj o národnom leteckom dopravcovi a za najdôležitejšiu prioritu pri výstavbe ciest označuje dokončenie výstavby diaľnice D1 z Bratislavy do Košíc.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie