Denník N

Obdivujem ministra školstva Plavčana

Slovenské školstvo je nemanažovateľné, pretože ministerstvo sa musí o kompetencie deliť s mnohými ďalšími úradmi. Kým sa to nezmení, reforma nebude.

Boli časy, keď školstvo nebolo témou, o ktorej sa veľa hovorí, boli časy, keď sa ministerstvom školstva zaliepali oči slabším z koalície. No nebolo to tak preto, že by so slovenským vzdelávaním bolo všetko v poriadku. Išlo to s ním dolu vodou už vtedy, len na to chýbali hmatateľné dôkazy.

Fakt, že školstvo sa na poslednú chvíľu stalo jednou z tém nedávnych parlamentných volieb, by bol pozitívom, keby sa debata nesústredila prevažne na platy. Tej rovnici dobre rozumiem a nespochybňujem, že úroveň našich škôl sa nezvýši, ak do nich nepritiahneme tých lepších maturantov, z ktorých mnohí budú učiteľské povolanie zvažovať až vtedy, keď v nich pohľad na nástupný plat vyvolá rovnaký pocit dôležitosti a výnimočnosti, aký sa téme vzdelávania prisudzuje vo verejnej debate. No dôvody rozpačitých výkonov našich škôl sú omnoho širšie ako len platy, priveľa byrokracie a málo učebníc. Nula politikov, ktorí sa téme venujú dlhodobo a vedia do nej prispieť kvalitnými návrhmi, je zase dôvod, pre ktorý sa zásadné zmeny neudejú ani v tomto volebnom období.

Dôvodom navyše na takýto predpoklad je skutočnosť, že slovenské školstvo je prakticky nemanažovateľné. Ministerstvo školstva v ňom nevládne úplne samo – do financovania sa mu dotáciami mieša ministerstvo práce, do siete škôl rezort zdravotníctva s vlastnými školami, do riadenia a kontroly ministerstvo vnútra, pod ktoré spadajú krajské školské úrady. O kompetencie sa pri materských a základných školách delí s obecnými samosprávami, pri stredných so župami a na vysoké školy a fakulty má minimálny dosah.

Aby to bolo ešte komplikovanejšie, odbornú podporu školám nezabezpečuje jedna ministerská organizácia, ako je to vo Fínsku, ale hneď niekoľko – Štátny pedagogický ústav, Metodicko-pedagogické centrum, Štátny inštitút odborného vzdelávania, Štátna školská inšpekcia, a kto by si na to všetko potreboval posvietiť, môže zájsť na rezortné Medzinárodné laserové centrum.

Ak sa raz má udiať úspešná reforma slovenského školstva, v prvom kroku sa musí uskutočniť zjednodušenie, sfunkčnenie a sprehľadnenie jeho štruktúry. Ak sa tento prvý krok neudeje, tak preto, že každý z menovaných hráčov sa nebude chcieť vzdať peňazí, na ktoré má dnes dosah. Každý minister školstva, ktorý sa nebál sľúbiť ľuďom zmenu, má môj obdiv. Pretože musí tušiť, že za súčasného stavu je nemožná a o dva roky ho ľudia budú opľúvať na ulici.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie