Denník N

„Malá galská dedina“ prežíva futbalovú rozprávku, drží sa aj v Bundeslige

Darmstadt skóruje! Foto – AP
Darmstadt skóruje! Foto – AP

V máji 2013 takmer vypadli do štvrtej ligy, ale o dva roky už oslavovali postup do Bundesligy. Peniaze na to nepotrebovali, stačila víťazná mentalita.

V športe sa slovo „zázrak“ používa až príliš často, ale v prípade tohto malého nemeckého klubu sa celkom hodí.

Nie je to tak dávno, čo stál na pokraji bankrotu, pred troma rokmi prakticky vypadol do štvrtej ligy, ale už o ďalšie dva oslavoval postup do Bundesligy a teraz v máji sa v nej tesne, ale predsa zachránil. Za jeho úspechom nie sú peniaze od majiteľa-miliardára, ale najmä tvrdá práca a víťazná mentalita.

Toto je príbeh nemeckého SV Darmstadt 98 a jeho nečakaného vzostupu.

Konečná tabuľka Bundesligy: Darmstadt bol iba 2 body od barážového miesta, ale tiež len 3 body od prvej desiatky. Zdroj: guardian
Konečná tabuľka Bundesligy: Darmstadt bol iba 2 body od barážového miesta, ale tiež len 3 body od prvej desiatky. Zdroj: guardian

Na ceste do 4. ligy

Ešte v sezóne 2012/2013 sa Die Lilien, ako tím prezývajú, vôbec nedarilo a pohybovali sa na dne tabuľky v tretej lige.

Ich poslednou nádejou na záchranu bol zápas s Kickers Stuttgart, ktorý museli vyhrať. Šesť minút pred koncom však prehrávali 0:1, preto sa rozhodli pre úplný vabank. Dostali súpera pod tlak a brazílsky veterán Elton da Costa krásnou strelou spoza šestnástky vyrovnal.

V závere mali dosť príležitostí aj na víťazný gól, Elton však trafil iba žrď a stopér Aytac Sulu z Turecka iba do brvna. Tréner Darmstadtu Dirk Schuster, známy svojou skromnosťou a tým, že pred každým zápasom prebehne 10 kilometrov, protivníkovi pogratuloval a vôbec sa po záverečnom hvizde nerozčuľoval, že jeho mužstvo malo po ruke súperovho hráča kopať jasnú jedenástku.

Namiesto toho Schuster sľúbil prebudovanie kádra a klub vydal vyhlásenie: „Dostaneme sa opäť hore – budeme späť!“ Funkcionári neskôr v médiách rozprávali, ako doplatili na svoju finančnú politiku. Zatiaľ čo ostatné kluby v súťaži platili lepších hráčov aj napriek zvyšujúcim sa dlhom, Darmstadt sa snažil dodržiavať pravidlá.

O pár dní neskôr však vedenie súťaže neudelilo Kickers Offenbach licenciu potrebnú na štart v tretej lige a na ich miesto naspäť dosadilo Darmstadt. Tím, ktorý takmer vypadol až do štvrtej ligy, sa začal posúvať hore.

Malá galská dedina

Po postupe do druhej ligy nerobili veľké zásahy do kádra. Mesto dostalo peniaze na prestavbu štadióna a miestna chemická spoločnosť Merck investovala ďalších 300-tisíc eur. Magazín Stern napísal, že „vyhnutie sa záchrane by bolo zázrakom“ a Kicker predpovedal „boj o prežitie až do posledného dňa sezóny“.

V jedenástom kole však Darmstadt porazil Norimberg 3:0 a do konca sezóny sa neocitol na nižšej priečke ako štvrtej. Schuster možnosť postupu do Bundesligy ani nepripúšťal, Darmstadt opisoval ako „malú galskú dedinu“. Darmstadt však napokon skončil na druhom mieste, o bod pred tretím Karlsruher SC, ktorý musel hrať baráž. Návrat do najvyššej súťaže oslavoval po 33 rokoch, presne dva dni po 117. narodeninách klubu.

Marco Sailer, ktorý sa dlhé mesiace neholil a nechal si narásť obrovskú bradu, po rozhodujúcom zápase pre Sky Germany povedal: „Uvedomil som si, čo sa stalo, až teraz ráno.“ Keďže mal mierne problémy s rečou, redaktor sa ho spýtal, kto najviac oslavoval. „Och, náš tréner veľmi vyčnieval. Ale viete, my, hráči, ho vždy nasledujeme,“ odpovedal.

Podobný úspech sa v 21. storočí v nemeckom futbale podaril iba Hoffenheimu, ale ten mal na rozdiel od Schusterových zverencov obrovské peniaze. Darmstadt nastúpil do novej sezóny so smiešnym 15-miliónovým rozpočtom na platy.

Ani v Bundeslige tímu nikto neveril, ale ten opäť raz predčil očakávania. Záchranu si zabezpečil kolo pred koncom na ihrisku Herthy Berlín, ktorá vtedy bojovala o pozíciu v Top4 zaručujúcu účasť v Lige majstrov. Jej nádeje však v 83. minúte pochoval jej bývalý hráč Sandro Wagner, ktorého v Herthe považovali za nadbytočného a cez leto musel trénovať samostatne a strieľať na prázdnu bránu. „14 gólov v drese nováčika, to nie je zlé na zbytočného hráča, však?“ hovoril potom Wagner.

Rovnaká filozofia

Ešte v roku 2008 mal pritom Darmstadt obrovské problémy, na daniach dlhoval asi 1,5 milióna eur a ocitol sa na pokraji bankrotu. Vtedajší prezident Bayernu Mníchov Uli Hoeness im sľúbil benefičný zápas, prostredníctvom ktorého klub získal približne 700-tisíc eur. Odvtedy sa snažil hospodáriť rozumnejšie.

Keď chcú tím posilniť, hľadajú na trhu tie najlacnejšie alternatívy. Ešte počas obdobia v tretej lige priviedli zadarmo útočníka Dominika Stroha-Engela, ktorý sezónu predtým zaznamenal iba tri presné zásahy, ale v Darmstadte dal až 27 gólov a významne pomohol k postupu do druhej ligy.

V tíme minulý rok pravidelne nastupoval aj 32-ročný Slovák Milan Ivana, v roku 2004 víťaz Ceny Petra Dubovského pre najlepšieho slovenského hráča do 21 rokov. Jeho kariéru však pribrzdili časté zranenia a po problémoch s kolenom vypadol aj zo zostavy Darmstadtu.

Po postupe do Bundesligy sa vedenie rozhodlo investovať radšej do infraštruktúry. Prostriedky z predaja televíznych práv využili na úpravy štadióna so 17-tisícovou kapacitou (väčšina miest bola na státie) a vybudovanie nového tréningového ihriska.

Prišli najmä hráči, ktorým vypršala zmluva v predošlých kluboch, napríklad rakúsky reprezentant György Garics, Kostaričan Júnior Diaz, bývalý stredopoliar Werderu Brémy Peter Niemeyer alebo niekdajšie krídlo Hannoveru Jan Rosenthal.

Na nič sa nehrajú

Najznámejším hráčom v kádri je 28-ročný útočník Wagner. 194 centimetrov vysoký zakončovateľ v roku 2009 spolu so Samim Khedirom či s Mesutom Özilom pomohol nemeckému výberu do 21 rokov k suverénnej výhre na kontinentálnom šampionáte.

Vtedajší tréner Bayernu Ottmar Hitzfeld mu začal dávať priestor v prvom tíme, ale Wagner začal stagnovať a po pôsobení v Duisburgu, Werdere Brémy, Kaiserslauterne či v Herthe Berlín prestúpil do Darmstadtu, kde sa opäť dostal na vrchol svojej výkonnosti a zaujal okrem iných aj zástupcov anglických klubov.

Tajomstvo úspechu Darmstadtu je v takmer rodinných vzťahoch v klube. Dirk Schuster, ktorého prestížny časopis Kicker vo svojej ankete zvolil za „muža roka“, okolo seba vybudoval impérium, v ktorom sa všetci detailne poznajú.

Anglický fanúšik klubu Nick Buck novinárovi Rossovi Dunbarovi povedal: „Klub je trochu odlišný, nie je to obyčajný nemecký tím. Je veľmi malý, systém robenia rozhodnutí je veľmi jednoduchý, Dirk vždy ide rovno za prezidentom. Každého oslovujeme krstným menom. Neexistuje žiadne ‚pán‘. A to je v Nemecku netypické.“

Wagner mal pred rokom okrem Darmstadtu ponuky aj z druhej anglickej ligy, napríklad z Blackburnu, Leedsu United či Nottinghamu Forest. Novinárom vysvetlil, prečo si namiesto toho vybral nováčika Bundesligy: „Páčili sa mi ľudia. V Darmstadte nerobia zo seba dôležitejších, ako v skutočnosti sú. Dokonca ani futbal nerobia komplikovanejším, akým je.“

Či však bude mať futbalová rozprávka pokračovanie a Darmstadtu sa podarí udržať v Bundeslige aj v budúcej sezóne, je veľmi otázne: o Wagnera je opäť záujem v Anglicku a hlavný strojca úspechu, tréner Schuster, už požiadal o ukončenie kontraktu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie