Denník N

Sieť chce zmeniť fungovanie referenda, Procházka sa chystá za Kaliňákom

Strana navrhuje, aby bol výsledok záväzný, ak by danú otázku podporilo milión ľudí.

Strana Sieť chce zmeniť spôsob fungovania inštitútu referenda na Slovensku. Ten je podľa predsedu strany Radoslava Procházku nefunkčný a odrádza ľudí od účasti.

Na nedeľňajšej tlačovej konferencii v Bratislave preto predstavil návrh na zmenu, s ktorou chce ísť na ministerstvo vnútra.

„Musí byť relatívne zložité ho usporiadať, ale keď už sa to výnimočne podarí, mala by v zásade byť pravidlom jeho platnosť. Namiesto jednoduchosti vyhlásenia a zložitosti platnosti potrebujeme zložitosť vyhlásenia a jednoduchosť platnosti,“ povedal Procházka.

Návrh Siete hovorí o tom, že na vyhlásenie referenda by bolo potrebných 500.000 podpisov namiesto súčasných 350.000. Tie by sa mali vyzbierať za mesiac od vyhlásenia petície. Na rozdiel od platného právneho stavu by sa na zbieranie mohol využiť aj internet.

Kvórum platnosti by neexistovalo; aby bol výsledok záväzný, muselo by danú otázku podporiť milión ľudí.

Ako poukázal Procházka, predpoklad neplatnosti berie mnohým ľudom motiváciu zúčastniť sa plebiscitu. Chce sa preto pokúsiť počas nadchádzajúceho týždňa stretnúť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom s cieľom zistiť, aké sú možnosti zhody v otázke ďalšieho fungovania inštitútu referenda. Tvrdí, že navrhované zmeny by ľudí v budúcnosti motivovali k účasti.

Sobotné referendum o ochrane rodiny podľa Procházku obohatilo Slovensko o dve skúsenosti, a to schopnosť štátu zvládať zložité procesy a viesť celonárodnú diskusiu. Myslí si, že diskusiu Slovensko nezvládlo zle, ale ani dokonale. Schopnosť sporiť sa považuje za znak toho, že ľudom na sebe navzájom záleží. Kritizoval však vyjadrenia politikov, ktorí sa vysmievali tým, ktorí sa referenda zúčastnili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie