Denník N

Vražda za Mečiara – stalo sa pred 20 rokmi

Miesto smrti Róberta Remiáša 7. mája 1996. Foto – TASR
Miesto smrti Róberta Remiáša 7. mája 1996. Foto – TASR

Róberta Remiáša zavraždili 29. apríla 1996. Stalo sa to v noci pri reštaurácii Riviéra na ceste do bratislavskej Karlovej Vsi. V jeho aute vybuchol nástražný výbušný systém a Remiáš v ňom zhorel.

V Bratislave 29. apríla 1996 vybuchlo v Karlovej Vsi po aktivácii nástražného systému auto, ktoré šoféroval bývalý policajt Róbert Remiáš. Prípad je aj dvadsať rokov po tejto vražde nevyšetrený.

Vražda Remiáša mala silné prepojenie na politickú situáciu v krajine. Expolicajt sa priatelil s príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý sa podieľal na únose Michala Kováča mladšieho, ale rozhodol sa o tom prehoroviť a svedčiť. Fegyveres preto ušiel do zahraničia a Remiáš bol jeho spojkou so Slovenskom. Slovenská informačná služba (SIS) jeho pohyb neustále monitorovala.

Premiér Vladimír Mečiar a prezidemt Michal Kováč, ktorému v roku 1995 tajná služba uniesla syna do Rakúska. foto - TASR
Premiér Vladimír Mečiar a prezidemt Michal Kováč, ktorému v roku 1995 tajná služba uniesla syna do Rakúska. Vražda Róberta Remiáša s týmto prípadom súvisela.  foto – TASR

Štátne orgány pod dozorom premiéra Vladimíra Mečiara (HZDS) sa Fegyveresa snažili nájsť a presvedčiť ho, aby si svedectvo o účasti Slovenskej informačnej služby (SIS) na zavlečení prezidentovho syna rozmyslel. Riaditeľom SIS bol premiérov obľúbenec Vladimír Lexa. Neúspešne, Fegyveres výpoveď nezmenil a dlho žil v zahraničí, jeho kamarát na spojenectvo s ním zaplatil životom. 

Policajti od začiatku do vyšetrovania vraždy vnášali falošné stopy.  Verejnosť sa snažili presvedčiť, že auto vybuchlo nešťastnou náhodou a nešlo o vraždu. Robili to aj v čase, keď už existoval posudok Kriminalisticko-expertízneho ústavu, že išlo o nástražný výbušný systém. Policajti z tohto útvaru sa ako jedni z mála zachovali v celej kauze čestne. Neskôr ich z práce vyhodili.

Hoci už bol ich posudok na svete, policajný viceprezident Anton Maňák v STV tvrdil, že nešlo o výbušný systém. „V podstate pán Remiáš, a je mi ľúto, že už je po smrti, dobre o mŕtvych, ale napriek tomu musím povedať, že nemá čisté svedomie. On vlastne ako policajt, potom už ako nepolicajt sa aktivizoval v určitom kriminálnom prostredí a vykonával činnosť, o ktorej by som mohol povedať, že je kriminálneho charakteru. Myslím si, že práve toto vnáša do problému iný pohľad na vec. Mám za to, že nebol násilnou smrťou zabitý, ale aby sa z neho nerobil mučeník preto, že ide o pána Remiáša.“

Po páde Mečiara v roku 1998 začala polícia prípad vyšetrovať nanovo. Z vraždy obvinila Jozefa Roháča, ktorý bol nedávno v Maďarsku odsúdený na doživotie, a Imricha Oláha, ktorý je už po smrti. Organizáciu činu mal mať na starosti boss podsvetia Miroslav Sýkora. Stíhanie Roháča a Oláha bolo neskôr zastavené.

Keď prípad prevzal vyšetrovateľ Július Šáray, obvinil z objednávky vraždy Ivana Lexu. Toho súd vzal do väzby, potom ho z nej prepustili a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik stíhanie Lexu v roku 2006 zastavil.

V piatok bude o 17:00 spomienka na Róberta Remiáša. Uskutoční sa na mieste vraždy pri známom kríži na Karloveskej ceste. „Tí, ktorí ste ho poznali a mali radi a ktorí odsudzujete túto nepotrestanú politickú vraždu za Mečiara, venujte mu prosím tichú spomienku,“ odkazuje Remiášova matka Anna Remiášová. „Prežila som peklo a prežívam ho stále.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie