Denník N

Problém je v tom, čo Kiska vláde nepovedal

Karikatúra - Shooty
Karikatúra – Shooty

Prezident je optimista, ale nemal pritom zabudnúť pomenovať chyby vlád Roberta Fica.

Prezident Andrej Kiska považuje vznik Ficovej tretej vlády za dobrú správu. Asi to patrí k úradu a vlastne je dobré, že máme prezidenta, ktorý je optimista. Lenže optimizmus pri tejto vláde nie je vôbec samozrejmý. Naopak, na mieste sú poriadne obavy.

Prezident verí v zodpovednosť vlády a v jej snahu pracovať pre ľudí, zlepšovať štát a tak zastaviť zlosť a hnev čoraz väčšej skupiny ľudí. Verí dokonca, že môže vzniknúť širšia koalícia ochotných, ktorá postaví hrádzu extrémizmu a fašizmu.

Bolo by krásne, keby mal pravdu. Táto vláda sa však sama hlási ku kontinuite predošlých vlád a tie dve Ficove narobili škody, v ktorých by sa pokračovať nemuselo. Napríklad aj preto, že výsledkom nie je hrádza proti fašistom, ale práve fašisti v parlamente.

Je možné, že Fico prekvapí, ale optimizmus a nádej, že sa to podarí, by nemali znamenať túžobnú slepotu voči zlu, ktoré už napáchali. Preto nie je dobré, že prezident novej vláde nepovedal ani to, že nemusí len lepšie vládnuť ako doteraz, ale musí presvedčiť Hedvigu Malinovú, veriteľov Váhostavu, zbitých Rómov z Moldavy alebo moslimov na Slovensku, z ktorých urobili nepriateľov, odstaveného prokurátora Čentéša alebo štrajkujúcich učiteľov, s ktorými sa ani nerozprávali. Všetci títo ľudia sú obeťami Ficových vlád. Tváriť sa, že teraz začíname od nuly, je nefér.

Prezident môže byť spokojný, že voľby znamenali aj to, že sa medzi priority dostalo aj zdravotníctvo a školstvo. A vláda má naozaj šancu v oboch témach urobiť veľké zlepšenie. No ani to nemôže byť ospravedlnením. Fico I a Fico II predstavujú najmä korupciu a neúctu ku všetkým ostatným okrem svojich ľudí. Na to sa nedá len tak zabudnúť.

Fico a jeho spoluvládcovia musia vedieť, že tento náklad si nesú so sebou. Oni musia presvedčiť nás, že teraz to chcú robiť inak.

Prvé týždne po voľbách tomu však nenasvedčujú. Stačí sledovať, ako sa vyšetruje kauza Bašternák, stačí sledovať, že šéf daniarov Imrecze je stále vo funkcii, stačí sledovať, ako koaliční poslanci vykážu verejnosť z výboru, kde práve Imrecze rozpráva o Bašternákovi.

Je dobré, že prezident je optimista, je tiež dobré, že sa snaží upokojiť vášne. Nemohlo to však byť symbolickejšie: svoj prejav prečítal len pár minút po tom, ako v parlamente vystúpil minister vnútra Robert Kaliňák. Práve uňho sa stretávajú všetky veľké príbehy, o ktorých mal prezident tiež hovoriť. Hedviga, moslimovia, utečenci, Rómovia a dokonca aj Bašternák, Imrecze a daňové podvody. Kaliňák sa pritom aj včera arogantne tváril, že je všetko v poriadku.

Ako veriť, že táto vláda bude iná, keď pred prezidentom predviedol Kaliňák to najhoršie z Ficových vlád?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie