Denník N

Veriaci očakávajú pochody za rodinu, stranu aj ďalšie referendum

Veriaci Michal očakáva, že bude ďalší pochod. Tentoraz za tradičnú rodinu. Foto N – Tomáš Benedikovič
Veriaci Michal očakáva, že bude ďalší pochod. Tentoraz za tradičnú rodinu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj viacerí veriaci nešli na referendum, nepáčila sa im diskusia a ani nenávisť, ktorá ovládla spoločnosť. Študent, ktorý hlasovať išiel, je sklamaný zo spôsobu debaty.

Keď sme s veriacimi manželmi z Popradu, učiteľom Michalom a knihovníčkou Adrianou, hovorili v reportáži o kampani o referende, ešte sa len rozhodovali, či sa ho zúčastnia. Nakoniec nešli.

„Bol som čoraz viac znechutený. Rezonovalo vo mne, že otázky a aktivita sú nezmyselné. Nemám rád, keď mi niekto hovorí, že niečo musím, vyvolalo to len apatiu,“ vysvetľuje Michal. Tušil, že referendum bude neúspešné, lebo príde málo ľudí. Je s tým spokojný.

„Je to jasný dôkaz, že tu bola hlasná skupina, ktorá hovorila za celé Slovensko, ale Slovensko reálne považuje za dôležitejšie iné témy.“ Aliancia za rodinu či cirkev by podľa neho mali teraz začať riešiť naozajstné problémy rodín. „Mal by tu byť solídny pracovný systém a zlepšiť by sa mala aj bytová otázka pre mladé rodiny. To by bola reálna pomoc.“

Ivan z Martina sa práve pripravuje na cirkevný sobáš, no sobotné hlasovanie bojkotoval aj so svojou snúbenicou. „Robiť si tu dobrodružstvá za šesť miliónov, to nie je cesta,“ naráža na vyjadrenia hovorcu Aliancie Antona Chromíka, ktorý referendum označil za dobrodružstvo.

„Ja som veriaci, môj dedo bol farár, ale je pritiahnuté za vlasy, aby cirkev takto strašila. Ich úlohou je šíriť dôveru, lásku, toleranciu a empatiu. Mala by spájať a nie rozdeľovať,“ vysvetľuje, prečo nehlasoval. Práve pre nenávisť, ktorá v spojení s referendom vznikla, zostala doma aj jeho snúbenica Veronika.

Hlasoval. „Bolo to veľké sklamanie.“

Ivan čakal asi tak 15-percentnú účasť. Prekvapilo ho, že okrem tých, čo podpísali petíciu za referendum, hlasovalo ešte zhruba 500-tisíc ľudí. „Ale je to jasná prehra a ukazuje to, že Slovákov tieto veci nezaujímajú.“

Hoci súhlasí, že manželstvo by malo byť len medzi mužom a ženou, povolil by registrované partnerstvá. Ani adopcie detí homosexuálmi nepovažuje za problém. Dieťa by malo vyrastať tam, kde ho budú mať radi. Cirkev či Aliancia by podľa neho mali skôr riešiť rozvodovosť, ktorá je vysoká aj u kresťanov.

Branislav študuje v Bratislave, je veriaci rovnako ako jeho rodičia a v súvislosti s výsledkom referenda, na ktoré išiel a trikrát hlasoval „áno“, hovorí o veľkom sklamaní. Najmä z toho, že naša spoločnosť nie je schopná diskutovať racionálne. „Osočovanie a nadávky by nemali mať v racionálnej spoločnosti priestor. Za všetko hovorí kampaň ‚JBM Alianciu za RDN‘.“  Ľudia podľa neho neprišli hlasovať, lebo bolo znechutení.

Očakávajú stranu aj pochod

Referendom sa debata o otázkach referenda nekončí, zhodujú sa Michal, Ivan aj Branislav. „Možno homosexuáli začnú zbierať podpisy a požiadajú o referendum,“ hovorí študent. Želal by si, aby už diskusia bola pokojnejšia. Nie je to téma, ktorá by sa dala zamiesť pod koberec.

„Musí sa o nej rozprávať. Mám mnoho známych homosexuálov a sú to skvelí ľudia. Preto verím, že aj im referendum niečo dalo,“ hovorí Branislav. Aj Ivan čaká, že bude diskusia pokojnejšia – najmä v kostoloch. Michal si myslí, že vznikne nová politická strana a môže byť z oboch táborov. „Mám pocit, že sa z toho sformuluje pochod za tradičnú rodinu, keď sa oteplí.“

Referendum podľa nich ukázalo aj to, že na jeho vyhlásenie stačí primálo podpisov. „Možno by bolo lepšie, ak by petíciu muselo podpísať 50 percent oprávnených voličov,“ hovorí Branislav. Ak by sa muselo vyzbierať viac podpisov, o to by sa mohlo znížiť kvórum v referende, napríklad na 20 percent. „Vtedy by to vyzeralo inak a tí, čo by nesúhlasili, nemohli by len šúchať nohami,“ dodal Branislav.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie