Denník N

Erik Tomáš: Premiér sa vráti a bude pokračovať vo funkcii

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ladislava Bašternáka poznám aj ja, hádam nie som vinný, hovorí v rozhovore nový štátny tajomník ministerstva školstva Erik Tomáš. Priznáva, že Smer podcenil situáciu v zdravotníctve, a za chybu považuje aj otvorenie kauzy Igora Matoviča krátko pred voľbami.

Ako sa podľa informácií, ktoré máte, má premiér?

Mám ich vzhľadom na svoju súčasnú pozíciu len sprostredkované a podľa nich sa má dobre, primerane stavu a náročnosti operácie. Asi raz alebo dvakrát sme si vymenili sms, ale len v štýle – pozdravujem, držím palce a premiér poďakoval.

Nevyskytli sa žiadne neočakávané komplikácie?

Neviem o žiadnych. Mám len informácie od riaditeľa kancelárie a veľmi sa im teším. Na ich základe dúfam, že premiér bude čoskoro plnohodnotne späť.

Mal premiér predtým problémy so srdcom?

Nikdy som uňho nezaznamenal tento typ problémov a všetky iné zdravotné problémy, ktoré mal, boli hneď medializované – s chrbticou, nohou. Bol som prekvapený, keď sa to stalo, lebo všetci dobre vieme, že je náruživý športovec, a dosť ma to zaskočilo.

Premiér nefajčí, nepije, športuje, nemá nadváhu. Mal to zo stresu?

Neviem sa vyjadriť k tomu, čo tieto zdravotné problémy spôsobilo, nie som lekár, ale aj sympatizanti, aj kritici sa zhodujú, že premiér naozaj tvrdo pracuje. To môžem potvrdiť už len na základe svojho režimu, ktorý som mal v jeho blízkosti. Tá práca bola naozaj náročná, ale myslím si, že on ten stres, ktorý z funkcie logicky vyplýval, dosť kompenzoval športovaním, preto neviem posúdiť, do akej miery mohol stres zohrať úlohu.

Čo si myslíte o tom, ako úrad vlády informoval o zdravotnom stave?

Nebudete odo mňa počuť ani jedno kritické slovo k mojim bývalým kolegom, pretože si veľmi vážim spoluprácu s nimi a považujem ich za profesionálov. Zvlášť Beatrice Szabóovú by som rád spomenul. Myslím, že v médiách bola trochu zbytočná hystéria o spôsobe informovania o zdravotnom stave premiéra. Základná informácia o tom, čo sa stalo, teda že premiér má problémy so srdcom, podstúpil operáciu a úspešne zvláda rekonvalescenciu, bola podaná. Vo verejnom záujme je, aby verejnosť mala informáciu o tom, či a kedy bude premiér zdravotne spôsobilý, aby zastával svoju funkciu.

To, že premiéra operujú, sa všetci dozvedeli z médií, nie od tlačového oddelenia vlády. Tlačová beseda o operácii bola po stojačky na chodbe nemocnice a trvala minútu a 19 sekúnd. Už len keď to porovnáte s tým, ako informoval predseda Národnej rady Danko, tak nevidíte zásadný rozdiel?

To, že ste informáciu o operácii mali prví, je len vaša šikovnosť. Bezprostredne po operácii bol oficiálny brífing, kde bola poskytnutá základná informácia. Myslím si, že aj ústavný činiteľ v takejto funkcii má právo na svoju intímnu zónu. To, či sa okrem základnej informácie majú prezradiť aj ďalšie detaily, je už súkromnou vecou dotyčného človeka. Médiá by najradšej mali z operácie priamy prenos, ale tak to nejde. Nebudem sa teraz naťahovať o to, či mohla byť povedaná jedna alebo dve vety navyše, ale myslím si, že sa nestalo nič dramatické. Rozumiem postoju premiéra i jeho rodiny.

Nemyslím, že by médiá chceli sledovať operáciu naživo alebo sa premiérovi hrabať v črevách, či vedieť, kedy ide na záchod, ako povedali niektorí ministri, ale aj kolegovia zo zahraničných médií boli v nemocnici trochu v šoku z toho, ako to prebehlo. Prečo nemohol úrad vlády v nedeľu informovať, že premiér Slovenskej republiky sa v pondelok podrobí operácii a urobia mu by-pass? Tu nebola ani informácia, že operácia prebehne. V demokratických krajinách to nie je štandard.

Zaznamenal som argumentáciu príkladmi zo zahraničia. Myslím, že väčšina z nich nebola porovnateľná s touto situáciou. Môžem len zopakovať, že verejným záujmom je vedieť, kedy sa premiér vráti do funkcie, a myslím, že o tom budú médiá informované. Niekedy som už mal pocit, že ani tak nejde o prirodzený záujem o premiéra, ale o snahu bulvarizovať tému, čo sa dobre predáva. A to hovorím ako bývalý novinár so skúsenosťami z praxe. Ak to všetci naozaj myslia vážne smerom k premiérovi, že mu želajú čo najskoršie uzdravenie a návrat do funkcie, tak by mali rešpektovať jeho rozhodnutie. Mali by vnímať to, že pre jeho rekonvalescenciu je najlepšie, ak sa jeho zdravotný stav nerozoberá do detailov, ktoré si on nepraje.

Nový štátny tajomník na ministerstve školstva Erik Tomáš. Hovorcovská dvojica s Beatrice Szabóovou sa tak rozdeli. Foto N – Tomáš Benedikovič
Nový štátny tajomník na ministerstve školstva Erik Tomáš. Hovorcovská dvojica s Beatrice Szabóovou sa rozdelila. foto N – Tomáš Benedikovič

Informácia, že prebehne operácia, nie je rozoberanie do detailov.

Ihneď po skončení operácie bol zvolaný brífing, kde sa podali základné informácie k operácii. Navyše z toho, čo som mal možnosť si prečítať v médiách, hoci to bolo len z neoficiálnych zdrojov, bolo o tej operácii informované možno až príliš.

Robert Kaliňák hovoril, že nikde v zákone nie je napísané, že treba dopredu informovať o operácii premiéra. Bývalý poradca prezidenta Havla Ladislav Špaček hovorí, že to síce nie je v zákone, ale je to postavené na niečom oveľa silnejšom, a to je nepísaný zákon, ako napríklad úzus, že sa k sebe správame slušne. Nezdá sa vám, že Andrej Danko zvládol informovanie lepšie?

Ak chcete naznačiť, že spôsob informovania bol dokonca až neslušný, tak by tu malo byť ľudské pochopenie, že toto nie je ľahká, ale ťažká životná situácia, s ktorou sa každý musí vyrovnať a mal by mať na to súkromie a pokoj. Áno, pán Danko bol otvorenejší a ako sa mu to vrátilo? Tiež to niektoré médiá okamžite zneužili a už sme si mali možnosť prečítať diagnózu Danko – rakovina. Práve preto je niekedy možno dobré zaviesť určitú primeranosť do informovania. Naozaj si nemyslím, že v prípade pána Danka bolo potrebné vedieť detaily, koľko žalúdka mu zobrali a že to bolo nahradené tenkým črevom. Ale rešpektujem, že zvolil otvorený prístup. Ale ak sa bavíme o tejto téme, tak sa pozrime aj na správanie sa niektorých médií a opozičných politikov. Je podľa vás vhodné, aby v takejto situácii, keď predseda vlády leží na áre, Richard Sulík napísal a zverejnil komentár, v ktorom sa pýta Roberta Fica na jeho bývanie, hodinky, ktoré mu kedykoľvek v politickom súboji mohol vytknúť? V takejto chvíli, dva dni po ťažkej situácii, to vytiahne? Po voľbách som si myslel, že Richard Sulík konečne dozrel a mohol by byť jedným z pravicových lídrov, ak nie ťahúňom pravice. Mal veľmi dobre napísaný predvolebný program, dosiahol výborný výsledok, výborne komunikoval po voľbách, hoci vedel, že má v rukách slabšie karty pri zostavovaní koalície, a odrazu som mal pocit, že po tých všetkých škandáloch ako Kočner alebo protokolárne správanie sa, dozrel. Táto situácia svedčí o tom, že vôbec nedozrel. Je to neprijateľné, doslova chrapúnske správanie. Veľký cynizmus predviedol aj Denník SME, ktorý prišiel s titulkom, či predseda vlády nebol riešený protekčne, pričom bolo zjavné, že je to akútny stav. Prečo toto nie je predmetom polemizovania médií a nikto sa tým nezaoberá?

Nie je to len vaša precitlivelosť? Premiérovi sa táto vec, bohužiaľ, stala v čase, keď v parlamente bežala rozprava k programovému vyhláseniu vlády. Odzneli tam oveľa horšie veci, ako napísal Sulík. To vám neprekáža?

Nie je to moja precitlivelosť. Je rozdiel, keď prebieha rozprava k programovému vyhláseniu vlády v pléne, kde úplne prirodzene a logicky zaznejú aj tvrdšie slová, a je iné, keď niekto úplne iniciatívne napíše komentár do novín s tým, že vie, že premiér je druhý deň po operácii. Preboha, aspoň nech na tom lôžku má pokoj.

Keď to odľahčím, nie je dobre, keď v rámci rekonvalescencie lekári vidia, ako premiérovo srdce reaguje na takýto text od Sulíka a či ho zvládne?

Tiež to odľahčím. Práve som mu dnes aj napísal sms, že keďže som si prečítal reakciu na Sulíka aj Denník SME, tak sa veľmi teším, lebo je to dôkaz, že je na tom už lepšie, keď takto reaguje.

Reakciu z nemocnice písal Robert Fico sám?

Vzhľadom na text, ktorý som si prečítal, si myslím, že to na 99 percent písal sám.

Kto teraz riadi tlačový odbor úradu vlády?

Tlačový a informačný odbor bol podriadený pod kanceláriu premiéra, ktorá má svojho riaditeľa pána Šipoša, a odbornou a výkonnou silou je Beatrice Szabóová.

Nepríde na vaše miesto nikto iný?

To už je vec rozhodnutia pána premiéra a vedenia kancelárie.

Kto bude premiérovi robiť mediálne poradenstvo?

Riaditeľ kancelárie má veľa iných úloh, ktoré vyplývajú z jeho funkcie. Beatrice Szabóová je skvelá, pôsobí dôveryhodne a odovzdáva informáciu verejnosti, ale myslím, že dlhodobo nie je udržateľné, aby pri premiérovi nebol človek, ktorý bude určovať mediálnu stratégiu, a už je jedno, či to bude človek vo funkcii riaditeľa tlačového odboru alebo poradcu pre médiá. Ten model už bude závisieť od premiéra, toto je z mojej strany len odporúčanie, rozhodnutie je, samozrejme, na ňom.

Viete si predstaviť niekoho konkrétneho?

Pýtal sa ma na to premiér aj vedenie strany a priznám sa, že mediálny trh je dosť obmedzený z hľadiska ľudí použiteľných na túto funkciu. Vyžaduje si to súhru viacerých zručností. Vždy som preferoval, aby to bol človek, ktorý robil v médiách. Musí mať však aj  strategické myslenie a manažérske schopnosti. A podstatné je, že to musí byť človek, ktorý verí tomu, čo robí, musí prejaviť mieru lojality a musí mať nejaký politický názor. Neviem si predstaviť, že by predsedu vlády reprezentoval niekto s opačným politickým názorom. A keďže novinári, a je to už dlhodobý trend na Slovensku, sú väčšinou pravicovo orientovaní, tak sa takýto človek hľadá ťažko. Priznám sa, že mal som v hlave asi dve mená, ale nebudem ich zverejňovať.

Nechceli by ste sa na tom ešte podieľať vy?

Mám chuť sa podieľať na tvorbe politiky Smeru. Z predchádzajúcej funkcie mi vyplývala účasť na rokovaniach užšieho vedenia aj predsedníctva strany, hoci nie som straník. Premiér ma už takto vnímal, aj ostatní ľudia v Smere, a toto by ma bavilo aj ďalej. To, čo by som už nezvládal, aj z titulu novej funkcie, je priama komunikácia s médiami. Vedel by som si však predstaviť určitú funkciu odborného konzultanta, ale rozhodnutie o ďalšej mediálnej stratégii je, samozrejme, na premiérovi.

Budete súčasťou užšieho vedenia?

To neviem. Tesne po voľbách som naň ešte bol pozývaný. Potom prišla tá nešťastná situácia a uvidíme, ako to bude ďalej. Teraz si myslím, že to nie je úplná priorita.

Erik Tomáš. Foto N – Vladimír Šimíček
Erik Tomáš. Foto N – Vladimír Šimíček

Vie sa už, kedy by sa premiér mohol vrátiť do práce?

Túto informáciu nemám.

Špekuluje sa, že táto situácia môže spôsobiť to, že premiér skončí vo funkcii, že sa bude uchádzať o inú, pokojnejšiu funkciu, napríklad na Ústavnom súde. Je to podľa vás reálne?

Som už od hlavného prúdu ďalej. Aj keby som bol priamo pri zdroji, nikdy by som sa špekuláciami nezaoberal. Každý človek sa určite v takejto situácii zamyslí a zváži, ako ďalej. Ale ako premiéra poznám, bude pripravený sa vrátiť a pokračovať vo funkcii. Bolo by to najlepšie riešenie nielen pre Smer, ale  po tom, ako dopadli voľby, aj pre Slovensko. Krajina potrebuje v tomto čase aj vzhľadom na zahraničnopolitický vývoj silného a skúseného lídra. A nech si naši oponenti o tom myslia, čo chcú,  jediný líder, ktorý v súčasnosti spĺňa potrebné kritériá, je Robert Fico.

Bude podľa vás Robert Fico znovu kandidovať za prezidenta?

To je predčasná otázka, na ktorú neviem jasne odpovedať, ale myslím si, že nie.

Dôvodom je to, že ak by kandidoval znovu prezident Kiska, Robert Fico nemá šancu aj preto, že úradujúci prezident je u nás zatiaľ neporaziteľný?

Nie je to preto. Myslím si, že nebude kandidovať preto, lebo aj on pochopil, že mu viac svedčí výkonná funkcia. Mal by zostať v exekutíve.

Nie je toto situácia, keď by sa mal Smer začať zaoberať tým, kto by v budúcnosti mohol Roberta Fica nahradiť vo funkcii predsedu?

Nie je. Napriek tomu, čo sa stalo, prognózy vyzerajú dobre a nemali by vôbec brániť premiérovi vykonávať funkciu ani ho nijako obmedzovať. Chcem však dodať, že v Smere je  teraz po voľbách chuť otvoriť diskusiu o novej krvi do žíl strany v podobe väčšieho zaangažovania mladšej generácie. Sú mená, adepti, ale nemyslím si, že sme v situácii, že sa uvažuje o novom lídrovi. Robert Fico je stále nespochybniteľný líder. Štvrtýkrát sme vyhrali parlamentné voľby, on je tretíkrát premiérom.

Je dvojkou v Smere Robert Kaliňák?

Myslím si, že Robert Kaliňák je stále dvojkou v Smere. A tá dvojka je tvrdo odpracovaná.

Je tou dvojkou aj po kauze Ladislava Bašternáka?

Áno, je.

Čo si o tej kauze myslíte?

Vnímam ju len z médií a môj názor je, že toto nemôže byť pravda. Ak by som len na okamih pripustil, že niečo na tom je pravdivé, bol by som z toho ľudsky sklamaný. Robert Kaliňák je dlhoročný minister vnútra a môj priateľ. Aj som sa s ním o tom krátko rozprával a absolútne mu dôverujem. Ešte dôležitejšie ako moja dôvera k nemu je to, že mu dôverujú aj koaliční partneri. Nie náhodou sa táto kauza objavila v čase, keď sa zostavovala vláda. Mal som pocit, že bola vytiahnutá preto, aby zabránila vzniku novej vlády. Ale detaily tej témy nepoznám.

Most-Híd a Sieť tvrdia, že žiadali, aby Kaliňák nebol minister vnútra, ale bolo to v Smere nepriechodné. To je dôvera?

O tomto neviem. Viem, že na túto tému padli otázky a Robert Kaliňák všetko vysvetlil. Vláda vznikla a je minister vnútra.

Čo myslíte tým, keď hovoríte, že to vôbec nemôže byť pravda? Čo nemôže byť pravda?

Nepoznám detaily, nechcem sa k tomu vyjadrovať. Len hovorím, že ak by som pripustil, že ten príbeh sa stal tak, ako bol opísaný, a že dokonca Robert Kaliňák to mal kryť, tak to už by bola dimenzia, kde sa nedá uhnúť.

Naozaj neexistuje dôkaz, že by to Kaliňák kryl, v zmysle nahrávky, ako hovorí policajnému prezidentovi alebo šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy, nech si prípad nevšímajú. Ale o tom, že tu štátne orgány nevyšetrili vážne podozrenie voči Bašternákovi, hoci to bola vec, kde jednoznačne malo byť minimálne začaté stíhanie vo veci, to je fakt. V tej kauze určite niekto zlyhal, ale nemáme dôkaz prečo, či preto, že je hlúpy, alebo mu to niekto prikázal, prípadne zaplatil. No Kaliňák sa tvári, že nezlyhal vôbec nikto, a to nie je problém?

Som dosť skúsený na to, aby ste ma vtiahli do tejto kauzy, ani to ďalej neskúšajte. Naozaj nepoznám tie detaily. Robertovi Kaliňákovi absolútne dôverujem, pretože ho osobne poznám a dlho som s ním pracoval. Kto pochybil, či pochybil a ako, to by malo byť predmetom vyšetrovania orgánov na to určených. Ak som správne zaznamenal informáciu, tak sa to znovu preverí. Je to tak?

Preverí sa to len preto, že o tom napísali novinári.

Mnoho vecí sa preveruje, keď sa to otvorí v médiách. Nevidím na tom nič zlé. Dôležité je, že nikto od toho nedáva ruky preč, že nič sa nestalo, alebo že dopredu nerobí závery.

Minister Kaliňák už dopredu povedal, že je to vymyslená kauza, „šírenie nezmyslov“, namiesto toho, aby dal napríklad podnet na inšpekciu na vyšetrovateľku.

Lebo si v tomto verí. Dôležité je, že sa to preveruje. Počkajme si na to, nech sa kompetentné orgány vyjadria. Nebudem robiť žiadne súdy na základe článkov.

Poznáte sa s Ladislavom Bašternákom?

Bol pacientom mojej manželky, cez toto sa poznáme.

Bašternák má k vám v Smere zjavne blízko.

Slovensko je malé a úplne ľudsky to hovorím, aj keď si môžete myslieť, čo chcete, moja manželka pôsobila na veľmi vychýrenej zubnej klinike. Chodí tam veľa známych ľudí a medzi nimi aj Ladislav Bašternák. Nemusel som to povedať, povedal som to, lebo je to tak.

Stretli ste sa s ním?

V ambulancii sme sa stretli, pokecali sme, asi raz, dvakrát a to je všetko. Hádam nie som aj ja vinný.

Je vzhľadom na podozrenia, ktoré voči Bašternákovi s vyplácaním vratiek DPH sú, vhodné, aby premiér býval v jeho byte?

Správne hovoríte, že sú to zatiaľ len podozrenia. Tie sa buď potvrdia, alebo vyvrátia. Malo by sa počkať na závery oficiálnych orgánov a nemyslím si, že je namieste nastoľovať túto otázku. Nevieme, ako to naozaj bolo, a je potrebné to dostatočne vysvetliť. Keď si Robert Fico byt prenajal, ukázal všetky doklady, či na to má, zverejnil výšku nájmu a urobil to, hoci môže zo zákona používať byt od štátu zadarmo. Tento luxusnejší byt si prenajal preto, lebo ho využíva aj na reprezentačné účely. Prijal v ňom niekoľko zahraničných návštev. Nevidím na tom nič zlé.

Na realitných weboch je ponuka na prenájom bytu v Bonaparte za 4500 eur mesačne. Ide o oveľa menší byt a na horšom poschodí, ako má Robert Fico, ktorý platí 2850 eur. Zjavne má od Bašternáka zľavu, je to v poriadku?

Je to vaša špekulácia. Nie som realitný maklér, aby som o tom špekuloval. Bol som pri premiérovi, keď si ten byt prenajímal, a všetko sme zverejnili. Nikto tú sumu vtedy nespochybnil. Dokonca aj váš kolektív v Denníku SME napísal komentár, že majster transparentný. Vy konkrétne ste dostali prístup k všetkým dokumentom.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Bytový komplex Bonaparte Ladislava Bašternáka. foto N – Tomáš Benedikovič

Bašternákovi štát v roku 2012 vyplatil na podozrivých vratkách osem miliónov eur bez toho, aby veľkú časť z nich skontroloval daňový úrad. Tento človek prenajíma premiérovi byt za dnes supervýhodných podmienok. Rozumiete tým podozreniam, či toto štátnym orgánom nezavrelo na niečí pokyn oči?

Rozumiem tomu, že oficiálne orgány by mali povedať, čo sa stalo. To je kľúčové pre ďalšie otázky. Robert Fico si tento byt prenajal za štandardných komerčných podmienok, iniciatívne o tom informoval a povedal dôvod, prečo tak urobil, a to je pre mňa oveľa dôležitejšie. Ak sa ma pýtate na nové okolnosti, ktoré sú v štádiu podozrení, treba počkať na závery. Nemyslím si, že Robert Fico pácha niečo zlé tým, že si prenajíma byt za komerčnú cenu aj na pracovné účely a vzdal sa výhod, ktoré mohol mať od štátu.

Je Bašternák podnikateľ blízky Smeru?

Ako to myslíte? Neviem o tom, že by strane niekedy niečo daroval.

Veľa predstaviteľov Smeru, nielen premiér, má od neho kúpený byt, aj Ján Počiatek. Nebolo by vhodné zverejniť kúpnu cenu?

Je vecou každého, či to urobí alebo nie. Neporušujú pri tom zákon. Dá sa o tom baviť, ja som tiež za sprísnenie majetkových priznaní, ale všetko má svoju mieru. Nechceme hádam dávať návod zlodejom, čo všetko politik v byte má. Keď na mňa ako hovorcu prišla otázka na môj dom, ktorý som postavil, novinárovi som nadštandardne poskytol všetky dokumenty vrátane výplatných pások mňa i mojej manželky, ale požiadal som ho, aby detaily z bezpečnostných dôvodov nezverejňoval. Premiér vo svojom prípade všetko jasne zverejnil a nemusel.

Je v poriadku, ak premiér býva v jednom objekte s Mariánom Kočnerom z mafiánskych zoznamov?

Ani neviem, že tam Kočner má byt, neviem sa k tomu vyjadriť. Je v poriadku, že Richard Sulík je lídrom pravicovej opozície a nechal si od pána Kočnera radiť na raňajkách? Je v poriadku, že Ľubomír Galko je dvojka na kandidátke SaS, ktorá nechala odpočúvať novinárov a zároveň hovorcu opozičnej strany, teda mňa?

Všetko sme kritizovali.

Ale akým spôsobom? Máte dvojaký meter. Predstavte si, že by smerácky minister obrany odpočúval novinárov alebo hovorcu opozičnej strany, ten by sa už v politike nemohol objaviť. Niekto to pánovi Galkovi pripomenul?

Veľakrát to pripomíname. V predvolebnom rozhovore s Radoslavom Procházkom sme sa ho opýtali, či Galko po tomto všetkom ešte môže byť minister.

Úplne sa celý zľakol a skončil na politickom cintoríne.

Erik Tomáš. Foto N – Vladimír Šimíček
Erik Tomáš. Foto N – Vladimír Šimíček

Je v poriadku, ak sa prezident finančnej správy František Imrecze stretáva s oligarchom Miroslavom Výbohom?

Myslím si, že aj prezident finančnej správy sa môže za určitých okolností stretnúť s Miroslavom Výbohom. Iné by bolo, keby sa zistilo, že Miroslav Výboh alebo nejaká z jeho firiem mala nejaký benefit z finančnej správy, a to sa nestalo.

Robert Fico povedal, že Miroslav Výboh je jeho priateľ. Ako ste vnímali informáciu, že Výboh bol v Rakúsku stíhaný v korupčnej kauze?

Jediné, čo som vnímal, bolo, že rakúska prokuratúra stíhanie v tomto prípade zastavila.

Aký vplyv v Smere majú páni Výboh, Brhel a Široký?

Tieto mená sa spomínajú, strieľajú, ale ukážte mi nejaký materiál alebo niečo, kde niekto z nich strane niečo daroval alebo inak ekonomicky pomohol. Takýmito špekuláciami sa nemienim zaoberať. Som v politike pre niečo iné.

Bude po voľbách snem Smeru, kde sa budu nanovo voliť stranícke funkcie?

Nemám o tom informácie, ale pokiaľ viem, snem strany býva vždy v decembri.

Je na prospech strane, ak je po kauze CT jej podpredsedom Pavol Paška a Renáta Zmajkovičová je krajská predsedníčka?

Nemyslím si, že je vhodné, aby som to komentoval, nie som členom strany. O mne je známe, že z titulu svojej pozície som si vždy jasne povedal svoje názory, aj na tému CT a vo vnútri strany ich poznajú. O nomináciách rozhoduje strana.

CT ste teda považovali za problém?

Myslím, že zo správania Roberta Fica to jasne vyplýva. Taká široká zodpovednosť nebola v novodobej histórii slovenskej politiky nikdy vyvodená.

Nebola vyvodená polovične, keď im stranícke funkcie zostali? Paška stále chodí ako podpredseda na užšie vedenie strany.

Nemám stranícku pozíciu, nevidím preto dôvod toto nejako komentovať.

Podcenil Smer situáciu v zdravotníctve?

Treba otvorene priznať, že situácia v zdravotníctve nebola zvládnutá, odhliadnuc od toho, že médiá už potom každú jednu vec prifarbovali. Toto nezvládnutie vidím ako jednu z príčin poklesu preferencií. O to viac ma teší, že po tom, čo bola táto pozícia na koaličnej rade ponúknutá ostatným trom partnerom a nikto ju nezobral, sa Smeru podarilo nájsť krízového manažéra, pána Druckera, ktorý prichádza s dobrým životopisom, a myslím, že začal veľmi dobre. Bodaj by mu to vydržalo celé volebné obdobie.

Prečo ste to vôbec koaličným partnerom ponúkli? Veď to mala byť vaša hlavná ambícia, zlepšiť situáciu v zdravotníctve.

Malo to logiku, predsa aj naši súčasní koaliční partneri podrobovali rezort kritike. Jedna vec je kritizovať a druhá prísť aj s konštruktívnymi riešeniami. Netvárme sa, že problém v zdravotníctve je len problémom vlády Roberta Fica. Je to dlhodobý problém naprieč všetkými vládami. Pozícia bola ponúknutá v dobrej viere, ak by niekto chcel prísť s novým impulzom.

Bolo dobrým rozhodnutím postaviť kampaň Smeru na téme utečencov?

Áno, aj na tejto téme.

Bolo to vaše rozhodnutie?

Spoločné. Šéfom kampane bol Marek Maďarič, ja som mal, tak ako v každej kampani, na starosti médiá. Myslím, že naša kampaň bola postavená dobre, oba slogany Robíme pre ľudí a Chránime Slovensko mali svoj obsah. Sociálnymi balíčkami sme konečne ukázali pravú sociálnodemokratickú tvár, pretože pri iných témach sme ešte pragmatickí a prispôsobujeme sa pomerom v krajine. S témou migrácie sme neprišli my, objavila sa a bolo potrebné na ňu reagovať. Viem, že smerujete k tomu, či sme to neprepískli, ale kladiem otázku, či by sa, keby Robert Fico nemal taký razantný postoj v tejto téme, priestor pre radikálnejšie strany ako Kotleba ešte nerozšíril.

Takže podľa vás nemali toľko percent preto, že ste v spoločnosti rozšírili strach?

Myslím, že sme reagovali veľmi správne. Ich percentá, ako aj percentá strany Sme rodina sú ešte na vážne skúmanie. Skôr si myslím, že to pramenilo zo všeobecnej nespokojnosti a frustrácie ľudí. Hoci sme odovzdali krajinu v dobrej ekonomickej kondícii, nestačilo to, ľudia v regiónoch žijú so svojimi miestnymi problémami. Téma migrácie, samozrejme, aj týmto stranám pomohla.

Tlačová beseda v Macedónsku tri dni pred voľbami len preto, aby v pozadí boli búriaci sa nešťastní utečenci, to sa vám nezdalo už príliš?

Vzhľadom na to, čo som povedal, nie. Je legitímne sa pýtať, čo by bolo, keby Smer túto tému takto nechytil. Navyše, veď sa na tom zviezla celá politická scéna s výnimkou podania žaloby, kde už boli rozdiely medzi stranami.

Jedna vec je postoj, druhá je rétorika. Hovoriť o moslimoch tak, ako to robil premiér, je v poriadku?

Za všetkými našimi vyjadreniami si stojím a treba ich čítať presne. Aj Smer na danej téme najprv posilnil. V decembri nám najkonzervatívnejší prieskum Focusu ukázal 38 percent a v marci to bolo 28. Aj sme mali interné prieskumy, ktoré ukázali, že to rýchlo klesá. Nastal pohyb v hlavách ľudí a nemám pocit, že nastal preto, že sme prepálili migračnú krízu. Skôr sa téma unavila, žiadny migrant tu nebol, aj vďaka opatreniam ministerstva vnútra. Keď človek necíti bezprostredné ohrozenie, prestane tému vnímať. Skôr sa nám vrátili problémy v zdravotníctve.

 

Tretia tlačová beseda Roberta Fica za týždeň o utečencoch. Foto – TASR
Tretia tlačová beseda Roberta Fica za týždeň o utečencoch. Foto – TASR

Takže vám preferencie klesli pre zdravotníctvo?

Stalo sa veľa vecí, ktoré sa nedajú predvídať. Nech mi niekto vysvetlí, ako je možné, že Boris Kollár má v katolíckych obciach vo svidníckom okrese nad päť percent? Ďalšia vec, že mladí volia Kotlebu. Sú nezodpovední? Bola chyba vo vzdelávaní? Tí, čo volili Matoviča, SaS, Kollára a Kotlebu, volili do značnej miery na protest a druhý faktor, ktorý je odborne zaujímavý, je internet. V týchto voľbách už zohral vážnu úlohu. Stále netreba podceňovať mainstreamové médiá, ale tieto strany boli na internete veľmi aktívne.

Nie je najvyšší čas, aby ste si založili profil na Facebooku?

Presne tak. Teraz je ten čas. Vždy som tvrdil, že to urobím len vtedy, ak budem politik. Bol som dosť konzervatívny, uprednostňoval som osobné stretnutia. A tiež som mal pocit, že v pozícii, v ktorej som bol, by bolo veľmi citlivé, keby som čokoľvek na Facebooku komentoval, aj keď som mal určite chuť a slinu. Svoje názory by som vždy zvažoval tak, aby som neohrozil premiéra, čo by bolo do značnej miery obmedzujúce. Ale teraz do toho idem, pretože aj na základe výsledkov volieb vidím, aké je veľmi atraktívne pre voliča, keď s ním komunikuje politik prakticky online.

Nemôžem povedať nič iné, len dobré ráno.

Ale ja som sa stal politikom pred tromi týždňami a vysvetlil som, prečo som profil na Facebooku nemal. Nad niektorými našimi politikmi v Smere by ste museli stáť s bičom, aby išli na Facebook. Chápem tú staršiu generáciu, asi by nepôsobili autenticky a nikto by im to neuveril, ale máme predsa aj mladšiu generáciu, ktorá tam síce vykazovala nejakú činnosť, bolo to umelo riadené a volič vycíti, keď to nie je originál. Poslanci SaS dávajú statusy alebo videá priamo z pléna a ukazuje sa, že je to hrozne dôležité. Uvedomovali sme si to, ale nemôžem dávať príkazy ministrom alebo členom strany.

Bolo rozumné zaútočiť na Igora Matoviča zo strany premiéra?

S odstupom času si myslím, že nie. Nejde ani tak o tému, kde si stále myslím, že pán Matovič má čo vysvetľovať, ale oživili sme ho. Bol niekde na úrovni šiestich percent, najnepopulárnejší politik, čo je v opozícii svetový unikát, a my sme ho naštartovali. Hodnotím to spätne ako nie správne rozhodnutie, ale bolo to vyvolané okolnosťami. Pokiaľ by sa tá informácia podsunula médiám, a teraz sa netvárme, že sa to vzájomne nedeje, tak by to tak nezarezonovalo. Iné je, keď sa niečo podsunie na ľudí zo Smeru, je to hneď škandál, ale keď sa niečo podsunie na opozičného politika, nefunguje to. Vedeli sme, že ak ta téma má vzbudiť záujem médií, musíme ísť s takýmto kalibrom. Ukázalo sa, že to nebola dobrá stratégia.

Ako sa to stalo, že e-mail kliniky Kostka písala asistentka predsedu vlády Mária Trošková? Nemala by ovládať word?

Myslím si, že to vzniklo tak, ako to bolo v tom momente vysvetlené.

Bolo to vysvetlené vetou premiéra: „Nie som odborník na IT.“

Bolo to vysvetlené tak, že doktor Kostka poslal svoje vyhlásenie viacerým inštitúciám vrátane kancelárie premiéra a pri manipulácii s tým dokumentom to vzniklo. Už si nepamätám podrobnosti. Toto vás naozaj trápi?

Uvedomujete si, že toto nie je vysvetlenie?

Prečo? Je to vysvetlenie.

Prečo nie ste členom strany?

Nikdy z titulu mojej pozície nevznikla potreba to riešiť, ani nikdy neprišla taká požiadavka na mňa a ani ja som nevyvinul žiadnu iniciatívu. Pôsobenie vo funkcii, ktorú som mal, si to nevyžadovalo.

Stále o tom neuvažujete?

V danej chvíli nie. Nemyslím si, že je to prioritou. Aj niektorí ministri sú vo funkciách len ako nominanti danej strany. Pokiaľ by prišla nejaká výzva zo strany, tak sa o tom môžeme baviť. Po toľkých rokoch pôsobenia pri vrcholných predstaviteľoch strany Smer značku Smeru na sebe mám bez ohľadu na to, či mám podanú prihlášku.

Nemáte teda ambíciu sa v strane angažovať?

Ak by vyplynula z môjho doterajšieho alebo budúceho pôsobenia, nemal by som s tým problém. Teraz je zbytočné o tom špekulovať.

Prečo ste už nechceli byť riaditeľom tlačového odboru a prečo ste štátny tajomník, a nie napríklad poslanec?

V oblasti komunikácie som pôsobil sedemnásť rokov, z toho desať rokov som určoval komunikačnú stratégiu dvoch najvyšších predstaviteľov strany Smer. Asi si viete predstaviť, čo takýto režim znamená, je to dennodenná náročná práca pod stresom. Chcel som zmenu. Už po voľbách v roku 2012 som mal ponuku na pokračovanie v kariére v politickej línii ako štátny tajomník. Zároveň s tým však bola spojená prosba premiéra, či by som s ním nezostal a nerobil mu ešte komunikáciu do prezidentských volieb, ak by v nich kandidoval. Nebol vtedy ešte rozhodnutý, ale pripúšťal to ako možnosť.

Takže scenár bol, že ak sa Robert Fico stane prezidentom, vy odídete na štátneho tajomníka?

Bol tam trochu iný scenár.

Mali ste byť štátny tajomník na vnútre?

Štátny tajomník na vnútre bola ponuka na začiatku volebného obdobia v roku 2012. Robert Kaliňák a ja sme nielen kolegovia, ale aj priatelia a profesionálne i ľudsky sme si sadli. Keďže ma premiér požiadal, aby som zostal, rozhodol som sa ešte pomôcť, ako budem vedieť. Od tých čias bola politická ponuka pre mňa na stole. Transformovala sa do ponuky kandidovať na poslanca v roku 2016. Som štyridsiatnik, robil som desať rokov v prvej línii, sledoval som politiku zo zákulisia a povedal som si, že to skúsim. Presne som vedel, do čoho idem, že je iné pôsobiť v zákulisí a ísť s kožou na trh. Moja predstava bola trochu iná, ale výsledok volieb a rozhodnutie Roberta Kaliňáka, ktorý si za štátnu tajomníčku vybral Denisu Sakovú, znamenalo, že som si musel vybrať z iných možností. Jedným dychom chcem dodať, že Denisa Saková je veľmi dobrá a kvalitná osoba na túto funkciu.

Neboli ste sklamaný?

Nemyslím si, že v politike by sa malo plakať alebo búchať dvermi. Vedenie sa ku mne zachovalo veľmi korektne a v ponuke v druhom kole som mal možnosť vybrať si z troch rezortov. Práca v exekutíve ma lákala viac ako v Národnej rade.

Prečo ste si vybrali školstvo?

Vždy to bola pre mňa druhá voľba. Som vyštudovaný učiteľ, na pedagogickej fakulte som vyštudoval biológiu a geografiu. Pôsobil som na fakulte, ktorá má vo svojom portfóliu aj vedu a výskum, a môj vášnivý vzťah k športu je veľmi známy. Čiže aby som to opäť odľahčil, touto charakteristikou som naplnil základné parametre pre pôsobenie na ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu.

 Čo budete mať v rezorte na starosti?

V prvých týždňoch sme sa koncentrovali na prípravu kapitoly školstva v programovom vyhlásení vlády, ktorá bola ostro sledovaná hlavne odbornou verejnosťou. Podľa predbežných rokovaní by som mal mať na starosti agendu vysokých škôl a vedy a výskumu. Druhý štátny tajomník za Most-Híd má vzťah k národnostnému školstvu a chce si zobrať aj celé regionálne školstvo. Priznám sa, že som tuho bojoval o šport ako človek, ktorý je športovec a vidí tam priestor na realizáciu, a aj sa mi podarilo presadiť väčšinu požiadaviek športových zväzov do programového vyhlásenia vlády, za čo som dostal aj interné poďakovanie, ale vyzerá to tak, že aspoň na úvod bude šport stále v kompetencii pána ministra.

Prečo vám zobrali eurofondy, ktoré mal na starosti váš predchodca?

Je to rozhodnutie ministra, ktoré rešpektujem. Štrukturálne fondy sú dôležitá a citlivá oblasť a asi by to mal mať v kompetencii minister.

Ešte ste na ministerstve ani poriadne nezačali a už sa Bratislavou od úradu vlády po parlament prešiel niekoľkotisícový dav učiteľov požadujúci zvýšenie platov. Aký to bol pocit? Budete aj vy s nimi rokovať?

Zúčastnil som sa všetkých úvodných rokovaní a okrúhlych stolov s odborármi. Priznám sa, že som sa ich aj pýtal, že síce rozumiem ich požiadavkám, ale keď máme dva dni kľúče od kancelárie, aký má význam robiť taký protest. Povedali, že sa chceli pripomenúť. Už pri premiérovi som tento problém nasal a treba ho riešiť. Školstvo a zdravotníctvo bude teraz pod drobnohľadom. Môžeme sa baviť o systémových zmenách, ale základným problémom sú financie. Po úvodnom naštudovaní materiálov som si uvedomil, že školstvo naozaj potrebuje viac peňazí, ale aj efektívnejšie fungovanie.

Z minulotýždňového protestu učiteľov.. foto N – Tomáš Benedikovič
Z minulotýždňového protestu učiteľov.. foto N – Tomáš Benedikovič

Budete tomuto rezortu rozumieť a bude vás práca baviť?

Viem, že som štátny tajomník a prichádzam z pozície, kde som s tým nemal skoro žiadnu skúsenosť, ale koľko je ministrov, ktorí prichádzajú do funkcií z úplne iných oblastí profesionálneho života. Je jasné, že tak ako minister aj štátny tajomník je politicko-manažérska funkcia. Agendu človek postupne nasaje. Nehrám sa tu teraz po troch týždňoch na odborníka na školstvo. Pozrel som si všetky kľúčové dokumenty, tento týždeň rokujeme o agende a som presvedčený, že to pre mňa môže byť zaujímavá výzva. Školstvo som si vybral aj preto, lebo je to rezort, kde treba riešiť problémy. Nerád by som sedel niekde v kúte a nič nerobil. Som aktívny človek.

Budete mať na starosti vysoké školy. Ich vizitka je aj vizitkou súčasného ministra, ktorý bol doteraz riaditeľom odboru vysokých škôl. Je dobré, že sa stal Peter Plavčan ministrom?

Nominácia pána ministra je nomináciou SNS. Rešpektujem to a urobím všetko pre to, aby sme mali dobré vzťahy, komunikovali spolu a urobili niečo pre školstvo.

Prečo slovenské deti zaostávajú pri medzinárodných testovaniach napríklad matematickej gramotnosti?

Zaujímavé je, že vždy sa hovorí, že učiteľstvu chýba atraktivita, a preto do zboru nevstupujú najkvalitnejší ľudia. Kvalitu chceme zvyšovať tým, že zvýšime platy. Vláda za posledné štyri roky zvýšila platy učiteľov o 26 percent, ale kvalita žiakov podľa medzinárodných meraní Pisa klesla. Treba sa na to pozrieť komplexnejšie.

Keď sa vláda pred polrokom rozhodla pre Shootyho samolepky nekomunikovať s Denníkom N, to bolo na vaše odporúčanie?

Išlo o dohodu v rámci vlády. Bolo správne a profesionálne od Denníka N ponúkať verejnosti samolepky so sloganom, ktorý bol zjavne politický? Ako to len znel?

„Poburuje vás tento typ vládnutia? Dajte to najavo. Nalepte si Shootyho“ Nevidím v tom žiadny problém, išlo o karikatúru, to je vtip v novinách, bežný novinársky žáner.

Predseda vlády, viacerí ministri aj ja osobne máme radi Shootyho karikatúry, čo sme aj viackrát verejne prezentovali. Sami sa na nich smejeme, dokonca aj keď sú o nás, lebo je veľmi vtipný a trefný. Ale bolo správne a profesionálne spájať ponuku samolepiek verejnosti s politickým sloganom? Nielen my, ale aj novinárska komunita konštatovala, že to bolo z vašej strany cez čiaru. Rovnako konštatovala, že reakcia premiéra nebola správna. Takže keď sa teraz bavíme, že vec bola čiernobiela, tak nebola. Na to, že sa nekomunikovalo s Denníkom N, mal hlavný podiel Denník N. Môžem si to dovoliť povedať, pretože som to bol v roku 2010 ja, ktorý prišiel s novou komunikačnou stratégiou, a ešte keď ste boli celý kolektív v Denníku SME, tak som prelomil všetky ľady a premiér Fico začal s Denníkom SME po svojom prvom vládnom období opäť komunikovať. Mám pocit, že táto symbolicky podaná ruka a čaša vína nebola prijatá. Mám pocit, že ste to v skutočnosti ani nechceli.

Ja mám pocit, že vy nerozumiete podstate. Vy v Smere sa celý čas tvárite, že robíte novinárom nejakú láskavosť, ak sa s nimi bavíte, ak im odpovedáte na otázky. Ale to sa píše v zákone, že vláda musí odpovedať na otázky novinárov bez ohľadu na to, aké nepríjemné pre členov vlády sú.

Robert Fico po mojom nástupe stiahol všetky žaloby na médiá, ukázal úplne novú tvár, začal komunikovať. Čo ste zabudli na všetky tie invektívy za prvej Ficovej vlády? Z jeho strany došlo k natiahnutiu tej ruky, ale po roku a pol to SME a Denník N nechceli. Ten, kto nedodržiava zákon, boli tieto dva denníky, lebo odmietli uverejniť ospravedlnenia za zjavné lživé fakty.

Na to, aby ste mohli povedať, že sme nedodržali zákon, by ste museli mať rozhodnutie súdu a to neexistuje.

Aj tak to tvrdím, že sme preukázali, že ste v konkrétnych prípadoch klamali. Viem presne, čo sa v zákone píše, a trvám na tom, že úrad vlády informoval o svojej činnosti. Aj Denník N, keď poslal otázky.

Na základe infožiadosti a po siedmich dňoch.

Spĺňali sme zákonné kritériá. Jediné, čo sme odmietli, bolo, že premiér a ministri nebudú hovoriť svoje osobné názory. A aj keď dobre viete, že ja osobne som bol z určitých dôvodov proti nekomunikácii, členovia vlády sa tak rozhodli.

Keď stále hovoríte o podanej ruke, tak sa mi zdá, že nechápete podstatu médií v spoločnosti. Nie sú tu predsa nato, aby boli ústretové voči politikom bez ohľadu na to, koľko čiaš vína ten-ktorý politik ponúkne. Novinári predsa politikov kontrolujú.

Žiadnu ústretovosť od vás nikto nechce. Veď aj to obdobie, ktoré trvalo asi tri a pol roka, keď s vami premiér komunikoval, nebolo obdobie žiadnej servility, ale tvrdej kritiky. Znesieme ju, keď si ju zaslúžime. Za hranicou je, keď sa médium začne správať ako politická strana. Zverejnenie samolepiek bola politická kampaň. Spojenie s politickým sloganom bolo cez čiaru a aj novinárska komunita vás nazvala rockovými hviezdami. Mám pocit, že vám to trochu aj imponuje, že to niekedy robíte až účelovo, ako keby ste chceli byť v pozícii disidentov, ale nie ste. Mne ako tomu, kto začal nový štýl komunikácie, bolo veľmi ľúto, že sa to hlavne ku koncu volebného obdobia takto skončilo, ale zodpovednosť je aj na vašej strane. Dokonca ste podľa môjho názoru porušili aj volebné moratórium, keď ste deň pred voľbami na titulke mali Nezabudnite – kauzy kauzy kauzy.

Shootyho nálepky, pre ktoré Fico zakázal ministrom komunikovať s Denníkom N. foto N - Tomáš Benedikovič
Shootyho nálepky, pre ktoré Fico zakázal ministrom komunikovať s Denníkom N. foto N – Tomáš Benedikovič

To bola tiež karikatúra.

Bola to tabuľa, kde boli všetky kauzy vymenované. Je jedno, ako to podávate. Ak sa chcete vrátiť k normálnej komunikácii s premiérom, nesmiete prekračovať hranicu medzi politickou stranou a médiom. Samolepková kampaň bola neetická a neprofesionálna. A to nekonštatujeme len my, ale aj novinárska komunita.

Ešte aj ombudsmanka povedala, že zákon ste porušili vy.

Myslíte ombudsmanku, ktorá bola predtým poslankyňou za SDKÚ?

A predtým odvážnou sudkyňou, ktorá v Banskej Bystrici zaviedla významné protikorupčné opatrenia.

Môžeme sa o tom baviť donekonečna. Podstata je, že bola snaha komunikovať a potom prišlo toto. Veď vás nikto nežaloval. A mimochodom, prehrali ste na Ústavnom súde, ktorý sa odmietol vašou sťažnosťou zaoberať.

To je tiež dosť škandalózne rozhodnutie podľa viacerých ústavných právnikov.

To je zaujímavé, že vtedy, keď sú rozhodnutia Ústavného súdu v neprospech Smeru, je to super, ale keď je to v prospech, je to škandalózne. Rozhodnutia súdov treba rešpektovať. My to robíme, nech sú akékoľvek.

Ako bude vláda komunikovať teraz?

Nie som súčasťou komunikačného tímu premiéra, neviem sa k tomu vyjadriť.

V roku 2013 vám chceli porotcovia v ankete Hovorca roka udeliť Malinu pre najhoršieho hovorcu. Čo urobíte pre to, aby ste nedostali aj malinu pre najhoršieho štátneho tajomníka?

Mali ste zo mňa niekedy pocit, že komunikujem neprofesionálne? Bola to trápna záležitosť z oboch strán. Aj snaha o jej udelenie, aj moja detinská reakcia. Bolo to v štádiu, keď som mal pocit, že som zmenil komunikáciu premiéra od podstaty, a vnímal som to neférovo a aj ma to ľudsky sklamalo. S odstupom času som pochopil, že som na to vôbec nemal reagovať, veď v minulosti ma novinári niekoľkokrát nominovali na hlavnú cenu. Ja som sa za svoj postoj ospravedlnil.

Je pravda, že vám vedúci úradu vlády Igor Federič daroval na štyridsiatku Denník N a teraz vám chodí domov do schránky?

Zdalo sa mu to veľmi vtipné a pobavil sa na tom aj premiér.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie