Denník N

Morálna dilema je často tým najťažším bojom. Filmové novinky týždňa

Dánsky film Boj mal tento rok nomináciu na Oscara. Foto - outnow.ch
Dánsky film Boj mal tento rok nomináciu na Oscara. Foto – outnow.ch

Dánska vojensko-súdna dráma o vine a zodpovednosti, francúzska príbeh o túžbe po radikálnej zmene aj pokračovanie českých „básnikov“. Tento týždeň do kín prichádza päť filmových noviniek.

Boj

Zo zodpovedného vojaka sa pod vplyvom okolností veľmi rýchlo môže stať vojnový zločinec a jeho vnútorný boj sa stane ťaživejším, ako čokoľvek iné. Dôstojník Claus sa počas rutinnej operácie v Afganistane dostane pod ťažkú paľbu. V krízovej situácii je donútený k rozhodnutiu, na základe ktorého ho odvolajú a obvinia z vojnového zločinu. Nekompromisné súdne pojednávanie však Clausa neubíja tak, ako vnútorná morálna dilema medzi osobnou cťou a záujmami vlastnej rodiny. Napínavá dráma dánskeho filmára Thobiasa Lindholma, spoluscenáristu Vinterbergovych filmov Hon a Submarino, figurovala aj v nomináciách na Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

Kolónia

Romantický thriller inšpirovaný skutočnými udalosťami sa odohráva počas Pinochetovej vlády v kolónii Dignidad v Čile. Z opevneného tábora, v ktorom dochádzalo k mučeniu odporcov čilského diktátora aj k sexuálnemu zneužívaniu detí, sa počas štyridsiatich rokov podarilo utiecť len hŕstke ľudí. Desivú kolóniu založil a ovládal bývalý nacistický lekár Paul Schäfer, ktorý sa vydával za kazateľa. Nemecký režisér Florian Gallenberger, ktorý rád nakrúca príbehy ľudí bojujúci z nepriaznivými okolnosťami, do svojej najnovšej snímky obsadil Daniela Brühla, Emmily Watson a Michaela Nyqvista.

Vtáci a ľudia

Človek niekedy potrebuje radikálnu zmenu a túžba po slobode je silnejšia ako čokoľvek iné. O tom je ďalšia z autorských výpovedí francúzskej režisérky a scenáristky Pascale Ferran. Dvaja ľudia sa na parížskom letisku pokúšajú dať zmysel svojej existencii. Jedným je americký inžinier, ktorý sa ocitol pod veľkým pracovným aj emocionálnym tlakom a tým druhým je mladá hotelová chyžná, ktorá zažije dotyk nadprirodzených síl.

Deň matiek

Majster romantických komédií Garry Marshall (Pretty Woman, Denník princeznej) aj po svojej osemdesiatke zvesela nakrúca. Jeho najnovšia komédia s Juliou Roberts a Jennifer Aniston v hlavných úlohách, rozpráva o niekoľkých rodinách, ktoré sa rozhodujú, ako strávia blížiaci sa Deň matiek.

Ako básnici čakajú na zázrak

Pôvodná trilógia sa rozrástla na šesť filmov sledujúcich osudy Štepána Šafránka a jeho priateľov. V každom filme sa v živote hlavného hrdinu objaví nová, osudová žena. Dnes má Štepán päťdesiat, je zástupcom primára a sám vychováva trinásťročného syna. S kamarátmi Kendym a Karasom sa zhodnú na tom, že je načase začať si plniť svoje sny a túžby. Režisér Dušan Klein dokonca plánuje vydať „históriu“ Básnikov zo zákulisia nakrúcania knižne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie