Denník N

Poslankyňu nepustili do pléna so šesťmesačnou dcérou (+video)

Simona Petrík v kampani ešte v Sieti. Foto – FB Simony Petrík
Simona Petrík v kampani ešte v Sieti. Foto – FB Simony Petrík

Poslankyňa Národnej rady sa nedostala do rokovacej sály parlamentu, lebo mala v šatke svoje malé dieťa. Béla Bugár, ktorý je poverený vedením parlamentu, hovorí, že sa to zatiaľ nedá.

Slovenský parlament možno práve prežíva civilizačný skok. Debatu o tom, či matka s malým dieťaťom patrí do pléna parlamentu.

Vo štvrtok sa tam nedostala poslankyňa Simona Petrík (nezaradená). Ochranka ju nepustila, pretože mala so sebou šesťmesačnú dcéru. A hoci nahnevala zastupujúceho predsedu parlamentu Bélu Bugára (Most-Híd) tým, že prípad hneď zverejnila, spustila verejnú debatu, či je možné urobiť v parlamentných pravidlách výnimku.

Ochrankári poslankyni zákaz vstupu odôvodnili tým, že do sály smie vstúpiť len poslanec. „Ponáhľala som sa dnes na hodinu otázok, prišla som tesne pred položením otázky ministrovi Richterovi. Mala som so sebou v šatke svoju Zorku, lebo som chcela v pléne pobudnúť len 20 minút. Nevpustili ma však dnu, lebo do pléna vraj nesmie ísť nikto iný okrem poslancov. Ani 5-mesačné dieťa s mamou,“ napísala Petrík na Facebooku.

Petrík: Dieťa patrí k matke

„Som presvedčená, že dieťa patrí k matke. Veď je rok 2016. A preto ma zaskočili počudovaní zamestnanci parlamentu, ktorí dali najavo, že dieťa v tejto budove nie je vítané,“ dodala. Petrík bola aj za kancelárom Národnej rady Danielom Guspanom, ten však rozhodnutie strážnej služby odôvodnil rokovacím poriadkom.

Video: Nenapadlo mi, že malé dieťa nepustia do parlamentu
autorka: Martina Pažitková

Neprekvapuje ju to, vidieť to podľa nej aj na tom, že v celom areáli Národnej rady nie je ani jeden prebaľovací pult.

„Nechcem byť príklad toho, že dieťa v parlamente každý deň je tá správna vec, ale na druhej strane je sloboda matky zobrať si dieťa do svojej práce, ktorá funguje bežne v súkromnom sektore.“

Petrík zatiaľ nechce využívať opatrovateľku, je podľa nej lepšie, ak je dieťa v takom nízkom veku s rodičmi.

„Chvalabohu, mám partnera, ktorý má tiež flexibilnú prácu a vieme sa o Zorku postarať striedavo. Ak by sa to nedialo a bolo by nejaké dôležité hlasovanie, na ktorom by som mala byť a ja by som tam nemohla byť, tak mi to výrazne komplikuje situáciu a moju prácu.“ Rokovací poriadok podľa nej treba zmeniť.

Poslanci v sále o tom, že Petríkovú medzi nich nepustili, emocionálne hovorili. Bugár, ktorý schôdzu viedol, Petríkovú kritizoval, že mu to dopredu nepovedala a informovala médiá. „Robíte robotu, ktorú svet nevidel. Mali sme tu poslankyňu z SDKÚ, jej sme to vybavili, stačí sa pýtať,“ povedal. Opoziční poslanci žiadali, aby sa zmenilo zvykové právo a matku s dieťaťom do sály púšťali. To však neprešlo. Bugár schôdzu uzavrel bez nejakej zmeny. Petrík si zrejme bude musieť požiadať o výnimku, aby dcéru do pléna mohla vziať.

Nicholsonová: Niekto sa zbláznil?

„To sa tam niekto zbláznil? To je bránenie vo výkone poslaneckého mandátu,“ povedala podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS), ktorá sama čaká dieťa a plánuje s ním pracovať aj v parlamente. „Toto je najväčšia hanba. Takáto hanba nebola, odkedy si pamätám. Je to absurdné,“ hovorí Nicholsonová.

Parlament by pritom podľa nej mal byť miestom, ktoré pôjde príkladom a ukáže, ako sa dá zosúladiť pracovný a rodinný život.

O pár mesiacov bude Nicholsonová v rovnakej situácii. Ak by ju do sály nepustili, zažalovala by parlament za to, že jej bránia v ústavnom práve vykonávať jej mandát.

Nikde podľa nej nie je napísané, že poslankyňa nesmie ísť do sály s dieťaťom. „Keby malo päť rokov, tak sa o tom poďme rozprávať,“ povedala. Ale ak dieťa nevyrušuje sálu či poslancov, tak nechápe, prečo by sa to takto malo riešiť. „Pármesačné dieťa je pre mňa neoddeliteľné od matky. Matka má právo, ak je dieťa v šatke a nevyrušuje ostatných a priebeh schôdze, vziať si ho do rokovacej sály,“ povedala Nicholsonová. Je to podľa nej medzinárodná blamáž Slovenska, o ktorú sa postaral parlament. „A jasný signál, ako sú na Slovensku vnímané matky s malými deťmi,“ dodala.

V Európskom parlamente talianska poslankyňa Licia Ronzulliová nosila dieťa v šatke na rokovania bežne, dokonca s dcérou aj hlasovala.

V Európskom parlamente to ide. Foto - Tasr
V Európskom parlamente to ide. Foto – TASR

Bugár: Nedá sa to

Béla Bugár (Most-Híd), ktorý zastupuje Andreja Danka vo funkcii predsedu parlamentu, najskôr hovoril, že o tomto prípade nevie. „Zisťujete niečo, o čom ja neviem. Ak niečo chce, tak predpokladám, že príde za mnou a ja si sadnem s tými, ktorí vedia, prečo sa to stalo. Lebo ja to tiež neviem. Prvýkrát sa s tým stretávam, že chce poslankyňa zobrať dieťa do pléna,“ povedal Bugár.

Tvrdí, že do rokovacej sály smú vojsť len poslanci a ľudia, ktorí majú povolenie. „To je jednoznačné. Ona ma nekontaktovala. Tu nejde len o ženu s bábätkom – ani ja nemôžem ísť so svojou dcérkou, nik nemôže, ak sa to nezmení,“ hovorí. Petrík tvrdí, že za ním chcela ísť, ale bol vtedy v rokovacej sále, kam sa nedostala.

A prečo to je v Európskom parlamente možné? „V rôznych parlamentoch je to rôzne. V maďarskom parlamente je napríklad bežné, že sa poslanec za klub postaví a zakričí, ako treba hlasovať,“ hovorí na to Bugár.

Doteraz sa podľa neho nestalo, že by matka poslankyňa chcela ísť do sály so svojím malým dieťaťom. „Vy keď donesiete syna, tiež nemôžete ísť. Nedá sa. Preto sú hodiny otvorených dverí. Keďže sa to dozvedám od vás, viac povedať neviem,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie