Denník N

Most-Híd musel strpieť, že nepodporí zákon, na ktorom mu doteraz záležalo (+ video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Štát bude naďalej odoberať slovenské občianstva ľuďom, ktorí požiadajú o občianstvo aj v inej krajine. Proti opozičnému návrhu sa postavil aj Most-Híd, pre ktorý to bola jedna z priorít v posledných rokoch.

Zákaz dvojakého občianstva bol pre Most-Híd taký neprijateľný, že ho dohnali až na Ústavný súd a upozorňovali, že sú odhodlaní ísť aj na medzinárodný súd pre ľudské práva. To bolo v čase, keď v roku 2010 vládnu koalíciu tvoril Smer s SNS a HZDS.

Vo štvrtok už ako člen koalície so Smerom, SNS a Sieťou za opozičný návrh zrušiť odoberanie pasov nehlasoval ani jeden poslanec Mosta-Híd. A to v návrhu išlo iba o to, čo už sami v minulosti presadzovali.

Že bude táto téma nepriechodná, bolo jasné už krátko po koaličných rokovaniach. Smer aj SNS odmietli dať občianstvo do programového vyhlásenia. Hlasovaním by Most-Híd hneď na začiatku fungovania vlády porušil koaličnú zmluvu, ktorá im zakazuje podporiť opozíciu, ak s tým koaličné strany nesúhlasia.

Video: Bugár: Ak by sme zmenili zákon o občianstve, padla by koaličná dohoda
autorka: Martina Pažitková

Bugár: Občianstvo je pocitové, málotriedky sú hmatateľné

„Keby sme to podporili, v tom momente neplatí koaličná dohoda,“ vysvetľoval šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Mohlo by to podľa neho znamenať, že neprejde napríklad záchrana málotriedok. „To je pre nás obrovský problém. Čo je dôležitejšie, hmatateľná pomoc alebo niečo, čo je hlavne pocitové, že mám aj maďarské alebo akékoľvek občianstvo?“

Bugár tvrdí, že bez dohody v koalícii s vlastným návrhom neprídu. Poslanec Gábor Gál, ktorý patrí k najvýraznejším kritikom zákona, zasa hovorí, že chcú zmenu ešte v tomto volebnom období.

„Nateraz to nie je na programe vlády, ale to neznamená, že nemôžeme s koaličnými partnermi rokovať, aby sa to zlepšilo. Postoj k zákonu nemeníme, je zlý a diskriminačný, treba ho zmeniť,“ hovorí Gál.

Simon je sklamaný

Predkladateľom z opozície podľa neho teraz nešlo o schválenie, pretože s nikým nerokovali a mali malú podporu aj v opozícii. Za hlasovalo iba 27 poslancov, z toho väčšina SaS, časť OĽaNO, dvaja poslanci Sme rodina a odídenec zo Siete Miroslav Beblavý s bývalým poslancom Mosta Zsoltom Simonom.

„Som sklamaný z toho, že moji bývalí kolegovia návrh nepodporili, lebo to od nich žiada Smer a SNS,“ hovoril po hlasovaní Simon. Zákon, ktorý teraz platí a neumožňuje mať dve občianstva, sa podľa neho výrazne dotýka ľudí, ktorí potrebujú ďalšie občianstvo aj pre zamestnanie v cudzine.

Na Slovensku sa v sobotu 10. marca 2012 uskutoènili predèasné parlamentné vo¾by. O priazeò volièov sa uchádzalo 26 politických strán. Na snímke volebná atmosféra v centrále politickej strany Most-Híd v Bratislave po 22.hodine , v¾avo podpredseda strany Zsolt Simon a vpravo predseda strany Béla Bugár. FOTO TASR-Štefan Puškáš
Zsolt Simon hlasoval za zákon, s Bugárom už totiž nie je v strane. foto – TASR

„Nemôžem sa tváriť, že som prekvapený, ale je mi to ľúto. Je to vec, ktorú sme spoločne presadzovali, hlasovali sme za to v minulosti,“ hovorí poslanec z klubu SaS Ondrej Dostál. Zákon predkladal spolu s Martinom Poliačikom a s Petrom Osuským.

Kaliňák: Zákon je dobrý

Robert Kaliňák, ktorého ministerstvo vnútra sa zaoberá odoberaním občianstva, hovorí, že ak niekto stratí slovenské občianstvo, je to jeho slobodné rozhodnutie. „Viete, aký to má následok, keď nadobudnete druhé občianstvo. Viete, že keď prejdete na červenú, bude nasledovať pokuta.“

„Môžete mu vyčítať otázku s trvalým pobytom, ktorá by tam mohla byť, ale dnes nie je priestor na zmenu. Preto sme to urobili opatrením ministra vnútra. Zákon je dobrý.“ Kaliňák hovorí, že jeho prijatie nebolo len politické rozhodnutie, ale aj odborné.

„Zabránilo tomu, aby také obrovské množstvo maďarských občianstiev na Slovensku vzniklo, čo by výrazne skomplikovalo medzinárodné vzťahy s Maďarskom. Už len preto, že keď máte desať-, stotisíc občanov na druhom území a je jedno, že tam nežijú, tak ako štát sa môžete omnoho intenzívnejšie vyjadrovať k vnútorným záležitostiam štátu. To by bolo veľké riziko.“

Zákon bola reakcia na Maďarsko

Zákon v roku 2010 prijala prvá Ficova vláda v reakcii na maďarský krajinský zákon a lídri Mosta sa ho vtedy snažili zvrátiť v parlamente aj na Ústavnom súde.

Neúspešne, no vytrvalo ho označovali za nedemokratický a niekoľkokrát sa ho pokúšali zmeniť. Či už v roku 2011, teda ešte za Radičovej vlády, alebo naposledy v roku 2014. Zrušenie paragrafu, ktorý bol odvetou voči Orbánovej politike rozdávania občianstva menšinovým Maďarom žijúcim v susedných štátoch, však nikdy nezískalo väčšinu.

Zmenu nepresadila ani vláda Ivety Radičovej, novelu vtedy nepodporil Igor Matovič, ktorý kandidoval za SaS, ani Radoslav Procházka (vtedy KDH). SaS potom Matoviča vylúčila zo svojho klubu.

Za necelých šesť rokov, čo zákon platí, prišlo o slovenské občianstvo 1331 ľudí. Najviac bolo tých, ktorí získali české občianstvo (403), nasledovali Slováci s nemeckým (312), rakúskym (183) a britským pasom (136). Bývalí slovenskí občania s maďarským občianstvom sú až na piatom mieste (68 ľudí).

Po nariadení ministerstva, ktoré umožňuje vrátiť občianstvo ľuďom s trvalým pobytom na Slovensku, požiadalo o vrátenie vyše sto ľudí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie