Denník N

Deti vychovávané pármi rovnakého pohlavia nijako netrpia, ukázala už 74. štúdia

Americká rodina: Jan Smith (vľavo) a jej partnerka Donna Phillips s ich deväťročnou dcérou. Foto - AP
Americká rodina: Jan Smith (vľavo) a jej partnerka Donna Phillips s ich deväťročnou dcérou. Foto – AP

Množstvo štúdií ukazuje, že sexuálna orientácia nesúvisí so schopnosťou vychovávať deti.

Je to niečo vyše roka, čo sme na Slovensku v neúspešnom referende hlasovali aj o otázke, či ľuďom rovnakého pohlavia umožniť adopciu detí.

Obhajcovia referenda sa nás snažili presvedčiť, že dvaja muži alebo dve ženy dieťaťu nikdy nenahradia otca a mamu, a strašili nás, že ak homosexuálom ustúpime, skončí sa to diktatúrou a možno aj „masovým vraždením“.

„Emocionálne apely a slogany pred referendom zvyšovali mieru predsudkov v spoločnosti voči homosexuálom. Posledné výskumy ukazujú, že sme sa dostali na chvost v Európskej únii, čo sa týka akceptácie gejov a lesieb,“ povedal pre Denník N Martin Macko z Iniciatívy Inakosť.

„Problémy gejov a lesieb plynú z toho, že štát neuznáva ich vzťah. V lesbickom páre je jedna žena matkou dieťaťa, ale druhá k nemu nemá žiaden právny vzťah, hoci sa podieľa na jeho výchove. Taká žena nemôže zastupovať matku ani v takých veciach, ako je vyzdvihnutie dieťaťa v škôlke.“

„Znížená je aj ochrana dieťaťa. Ak by sa pár rozpadol, druhá osoba nemá voči dieťaťu vyživovaciu povinnosť,“ doplnil Macko.

Problematika adopcie detí a vplyvu párov rovnakého pohlavia na ich deti je dokonalou ukážkou toho, ako sa môžu názory vedcov a bežných ľudí líšiť.

Henny M. W. Bosová z univerzity v Amsterdame a jej tím publikovali v týchto dňoch výskum, podľa ktorého netrpia deti, ktoré vychovávajú lesby, žiadnym deficitom, čo sa týka správania, zdravia alebo emocionálneho prežívania. Darí sa im rovnako ako deťom, ktoré vychovávajú heterosexuálne páry. Štúdiu uverejnili v časopise Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics.

Vedci majú jasno

Výsledky štúdie by nás už nemali prekvapiť. Dokonale zapadajú do skladačky, ktorou je takmer absolútna zhoda vedcov, že výchova pármi rovnakého pohlavia deti nijako nepoškodzuje.

Právnická fakulta Kolumbijskej univerzity v New Yorku spustila projekt What We Know (Čo vieme), ktorý mapuje štúdie, ako je tá od Bosovej. Databáza v tejto chvíli obsahuje 78 štúdií, z nich 74 nezistilo, že by sa deťom, ktoré vychovávajú gejovia a lesby, darilo horšie.

Zvyšné štyri štúdie boli ostro kritizované pre nedostatky v metodológii. Za deti vychovávané pármi rovnakého pohlavia napríklad klasifikovali deti vychovávané rodičmi opačnej sexuálnej orientácie, ktorí v dospelosti spravili coming-out a rodinu opustili. „Považovať také deti za vychovávané gejmi a lesbami je zavádzajúce a nesprávne,“ píše sa na stránke Kolumbijskej univerzity.

Nie je vôbec jasné, či zhoršené výsledky takých detí nepripísať skôr stresujúcej situácii spojenej so životom v nefunkčnej rodine, v ktorej sa rodičia hádajú, a následným rozvodom.

Americká psychologická asociácia vo svojom oficiálnom stanovisku píše, že „neexistuje žiaden vedecký dôkaz, že by schopnosť rodiča vychovávať dieťa bola spojená s jeho sexuálnou orientáciou.“

„To znamená, že rodičia, ktorí sú gejovia a lesby, môžu poskytnúť zdravé prostredie a podporu pre svoje deti tak ako heterosexuálni rodičia,“ dodáva organizácia.

KK31 Peking – Èínsky lesbický pár Li Tching-tching (vpravoa) a Teresa Su sa umievajú poèas príprav na ich svadbu 2. júla 2015 v Pekingu. Prominentný èínsky lesbický pár uzavrel neformálne manželstvo v rámci snáh o uzákonenie zväzkov medzi osobami rovnakého pohlavia v Èíne. Li Tching-tching a Teresa Su si vymenili manželské s¾uby a prstene štyri mesiace po tom, ako prvú z partneriek zadržali èínske orgány v súvislosti s jej aktivizmom za práva žien. Vo väzbe vtedy strávila vyše mesiaca. FOTO TASR/AP Teresa Xu, left, and Li Tingting, right, share a moment outside of a beauty salon where the two were preparing for their wedding in Beijing, Thursday, July 2, 2015. A prominent Chinese lesbian couple held a simple ceremony Thursday to announce their informal marriage, in their latest effort to push for legalization of same-sex unions in China. (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Čínsky lesbický pár sa usmieva počas príprav na svadbu v Pekingu (2015). Foto – TASR/AP

700-tisíc dvojíc

Bosová s kolegami vychádzali v novej štúdii z dát amerického prieskumu domácností. Robil sa v rokoch 2011 až 2012, prebiehal telefonicky. Podľa údajov z roku 2013 žije v Spojených štátoch skoro 700-tisíc dvojíc rovnakého pohlavia, z nich 19 percent vychováva deti mladšie ako 18 rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

LGBTI+

Veda

Teraz najčítanejšie