Denník N

Vodu z olympijského jazera by som nepil, hovorí šéf slovenskej výpravy sto dní pred Riom

Peter Korčok. foto - TASR
Peter Korčok. foto – TASR

Sto dní pred olympiádou v Riu: vrcholí politická kríza, vírus Zika je na ústupe a problém môže byť s čistotou vody v jazere, kde budú súťažiť aj naši rýchlostní kanoisti.

Stavba športovísk pre olympijské hry finišuje, zrejme ju stihnú. „Väčšia panika bola v Aténach,“ hovorí vedúci slovenskej výpravy v Riu, šéf atletického zväzu Peter Korčok. Rio de Janeiro navštívil v posledných rokoch trikrát, naposledy v marci, keď si prešiel všetky športoviská, kde budú súťažiť slovenskí športovci. 

V akom stave sú športoviská pred olympiádou v porovnaní s predchádzajúcimi hrami?

V Londýne som bol len ako divák, ako športovec som sa zúčastnil na olympiáde v Sydney, v Aténach a v Pekingu. V otázke športovísk bola v Aténach ešte väčšia panika ako teraz. Keď sme prichádzali do olympijskej dediny v Pekingu, dokončovali sa ešte posledné viditeľné prvky. Rio je momentálne približne na podobnej úrovni, ako boli Atény. Akurát organizátori v Brazílii počas posledných mesiacov optimalizovali výdavky smerom k divákom, hľadali modely, aby ich to stálo čo najmenej. Určite tam nebude nič exkluzívne, ale športoviská, čo som videl, sú architektonicky pekné aj účelné. Využívajú aj to, že už v roku 2007 tam boli Panamerické hry a 46 percent športovísk bolo už vybudovaných.

O Brazílii sa teraz veľa píše v súvislosti s politickou krízou. Ako ste ju vnímali priamo na mieste?

Nepokoje sme tam nezažili, ale keď sme sa rozprávali s domácimi, rezonovalo to, vnímajú to ako vážne problémy krajiny. Ľudia sa o tom rozprávajú, trápi ich to. Hovorili, že aj vírus Zika z ich pohľadu slúži len na odpútavanie pozornosti.

Keď sme pri víruse, nemusia sa ho turisti alebo športovci báť?

Neberieme to na ľahkú váhu, ale aj podľa vyjadrení WHO je určitým spôsobom na ústupe. Pozitívom je, že Rio nie je epicentrom choroby a zároveň tam bude v auguste chladnejšie, aj tých komárov bude menej. Ale dáme si pozor, zaistíme repelenty aj sieťky na okná, aby športovci mohli pokojne spať.

Veľa sa hovorí o bezpečnosti v meste. Českí športoví strelci napríklad hovorili, že prvý človek, ktorého stretli na pláži Copacabana, im ponúkol kokaín a marihuanu. Vy ste také šťastie nemali?

(smiech) Neviem, či je to práve šťastie, ale nie, nemal som. Športovci budú v maximálnej miere chránení. Budú izolovaní, budú sa pohybovať v olympijských koridoroch, všade ich budú sprevádzať. O nich obavy nemám. Turisti sa určite budú musieť vyhýbať miestam, ktoré už na prvý pohľad vyzerajú, že sa tam neoplatí ísť. Vôbec sa neodporúča mať pri sebe cennosti. Hry bude strážiť 85-tisíc ľudí z bezpečnostných zložiek, z toho až 35-tisíc vojakov. Napriek tomu ľudia budú musieť byť ostražití.

Nedávno boli správy o vode v športoviskách, ktoré nespĺňali bezpečnostné štandardy. Už je to v poriadku?

Kvalita vody bola zlá najmä v časti Marina da Gloria, kde sa budú konať preteky v jachtingu. Našich športovcov sa týka najmä jazero Lagoa di Stadium, kde bude rýchlostná kanoistika. Boli tam namerané vyššie hodnoty mikroorganizmov s patogénnym potenciálom a rôznych mechanických nečistôt, ktoré sa tam dostávajú po daždi. To jazero je skoro v centre mesta a nečistoty sa tam jednoducho dostávajú. Brazílčania hovorili, že s tým budú bojovať a kvalita sa vraj zlepšuje. Ale stále nie je v takých normách, aby sa z nej napríklad niekto napil. Tesne pred olympiádou chcú jazero vyčistiť aj odstrániť riasy, chcú tam mať aj lapače mechanických nečistôt. Kvalitu vody pravidelne monitorujú a údaje zverejňujú.

Našim kanoistom teda neodporúčate, aby sa vo vode okúpali?

To určite nie a treba mať aj zatvorené fľaše na pitie, plus sú niektoré opatrenia, ktoré treba na takejto vode dodržiavať. Pôvodne sme rozmýšľali, že by sme na prípravu pre našich kanoistov našli iné miesto. Ale tie ďalšie jazerá vyzerajú, že sú ešte viac znečistené, tak aj tréningový proces bude prebiehať tam.

Nedávno spadol v Riu novopostavený cyklistický chodník, zahynuli dvaja ľudia. Aj to vzbudilo otázky, či je infraštruktúra postavená dobre. Foto - tasr/ap
Nedávno spadol v Riu novopostavený cyklistický chodník, zahynuli dvaja ľudia. Aj to vzbudilo otázky, či je infraštruktúra postavená dobre. Foto – TASR/AP

Vlani sme získali štyri tituly majstrov sveta v olympijskej disciplíne: cyklista Peter Sagan, chodec Matej Tóth, strelec Erik Varga a štvorkajak. Znamená to, že môžeme očakávať minimálne štyri útoky na olympijské zlato?

Olympijská súťaž je špecifická. Čo sa týka cyklistiky,  pre Petra Sagana je nevýhodou,  že tam nemáme kvalifikovaný celý tím, keďže máme iba jedno miesto. Uspieť bude veľmi náročné, nie však nemožné. Peter sa pokúša o možnosť štartu aj v horskej cyklistike, kde by sa mohol tiež presadiť. U tých ďalších športovcov tu potenciál tiež je. Ale máme aj iných, ktorí môžu dosiahnuť na najvyššie méty, napríklad strelci Danka Barteková a Juraj Tužinský alebo vodní slalomári. Máme tím, ktorý môže byť úspešný. Do určitej miery je to aj o šťastí, aj o tom, ako im vyjde posledná časť prípravy.

Momentálne má istú účasť okolo 40 slovenských športovcov. Celkovo by ich mohlo byť okolo 50. Je to dosť alebo málo?

Vzhľadom na to, že nebude na olympiáde za Slovensko pretekať žiaden kolektívny šport, a na tie možnosti, ktoré máme, by 50-ka bolo dobré číslo. Nechcem to porovnávať s krajinami podobnej veľkosti. Ale vzhľadom na to, koľko športovcov máme v strediskách štátnej športovej reprezentácie a aký sme mali potenciál, sa tých 50 zdalo ako reálne. Potešilo by, ak by sa zúčastnil nejaký kolektívny šport, ale to sa už nestane.

Zaujalo ma, že na olympiádu pôjde najmenej 14 atlétov. Je to viac ako v Londýne. Dá sa hovoriť o dobrom období slovenskej atletiky v ére samostatnosti?

Pokiaľ ide o percentuálny podiel účastníkov, na olympiádu ide 10 500 športovcov, z toho je 2-tisíc atlétov. Už teraz vieme, že v slovenskej výprave bude pomer vyšší. Atletika je v dobrom postavení medzi slovenskými športmi. Potenciál atletickej výpravy je ešte vyšší, ako je momentálny počet nominovaných športovcov. Čo sa týka účasti, číslo môže byť rekordné. Čo sa týka úspechov, uvidíme, ale atletika bola úspešná aj v Londýne, kde Lucia Hrivnák Klocová a Matej Tóth obsadili po dodatočnej diskvalifikácii súperov pre doping zhodne 5. miesta.

V Riu je o päť hodín menej ako na Slovensku. Budú musieť diváci ponocovať, ak budú chcieť pozerať výkony slovenských športovcov?

Olympiáda v Londýne bola pre slovenského diváka ideálna. V Riu je to taký kompromis, aby boli disciplíny prístupné americkému, ázijskému aj európskemu trhu. Aj v atletike budú niektoré disciplíny doobeda, niektoré večer. Časy disciplín sú už známe, je možné si to pozrieť na oficiálnych stránkach olympiády.

(Matej Tóth by mal v pretekoch na 50 kilometrov finišovať v piatok 19. augusta o 17:00 SELČ, cyklista Peter Sagan došpurtuje v pretekoch s hromadným štartom v sobotu 6. augusta okolo 21:00 SELČ., pozn. red.)

V Olympic Aquatics Stadium budú súťažiť aj naši plavci. Foto - tasr/ap
V Olympic Aquatics Stadium budú súťažiť aj naši plavci. Foto – TASR/AP

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie