Denník N

Kolesík sa vracia, ako asistent

Poslanecká legenda, ktorá sa nedostala do parlamentu, bude asistovať inému poslancovi zo Smeru. S jeho synom berie štátne dotácie.

Andrej Kolesík sa vracia do parlamentu. Nie ako poslanec, ale len ako asistent poslanca za Smer a okresného šéfa strany v Bánovciach nad Bebravou Ľubomíra Želiezku.

Ani zďaleka sa tak nedostane k viac ako trom tisíckam, ktoré berú poslanci ako plat a paušálne náhrady. Za asistenciu bude dostávať 550 eur mesačne, teda len niečo vyše štvrtiny z 2077 eur, ktorú štát každému poslancovi môže zaplatiť ako súčet výdavkov za asistentov a prenájom ďalšej kancelárie.

Kolesík mal smolu, strana ho na kandidátke zaradila na nezvoliteľné 82. miesto, takže zostal až 33. pod čiarou. Po parlamente sa pohyboval už minulý týždeň.

Má na to

„Myslím, že pán Kolesík má na to, aby robil asistenta,“ povedal Denníku N poslanec Želiezka. Vysvetľuje to tým, že bol poslancom aj tajomníkom klubu Smeru. „Takže tak asi zhruba,“ zhrnul jednou vetou Kolesíkove prednosti.

To, že sa stane asistentom práve Želiezku, už veľa vecí naznačovalo. Kolesík je prezidentom AŠK Inter Bratislava a poslancov syn Ľubomír Želiezka mladší je riaditeľom tohto klubu.

So štátom si však táto dvojica zjavne rozumie aj po voľbách. Inter je prvým športovým klubom, ktorý dostal desaťtisícový príspevok z premiérskej rezervy Roberta Fica v novom volebnom období. Želiezkov bowlingový klub zasa po voľbách dostal príspevok 2500 od štátnej firmy Slovenská elektrizačná prenosová sústava „na materiálno-technické zabezpečenie klubu, prenájom bowlingových dráh na prípravu mládeže, štartovné do líg a turnajov na Slovensku a v zahraničí, na cestovné a ubytovanie a na rozvoj a popularizáciu bowlingu medzi mládežou“. Želiezka mladší je pritom spolumajiteľom bowlingového centra, v ktorom klub pôsobí.

Aj nový Kolesíkov šéf Želiezka starší médiá zaujal. Rozbil tvár dôchodcovi z Bánoviec po slovnej potýčke. Želiezka však tvrdil, že to nebolo úmyselne.

Preslávil sa klamstvom v parlamente

Andrej Kolesík je parlamentnou legendou odvtedy, ako rozdával lístočky poslancom Smeru s menami ľudí, ktorých by mali voliť do správnej rady Ústavu pamäti národa.

Išlo o členov smeráckej omladiny, ktorú viedol. Klamal navyše do kamery, keďže tvrdil, že lístočky s menami nerozdával. Za lož sa nakoniec ospravedlnil.

Odvtedy však poslancov Smeru označovali za kolesíkov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie