Denník N

Trvanlivé potraviny sú bezpečné aj tri mesiace po lehote minimálnej trvanlivosti, ukázal test

Skúšky v akreditovanom laboratóriu potvrdili rovnakú kvalitu testovaných potravín aj tri mesiace po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti.

Karol si chcel kúpiť maslo, no v obchode, kam sa vybral, mali len také, ktoré by mal podľa dátumu spotreby zjesť ešte v ten deň. Bolo síce v zľave, no Karol sa predavačky pýtal, či nemajú aj čerstvejšie, vedel totiž, že celé maslo za niekoľko hodín naozaj nespotrebuje.

„Čerstvé vyložíme zajtra, najskôr sa musia predať tieto,“ dočkal sa odpovede. Keď argumentoval, že by chcel čerstvé maslo už v ten deň, predavačka ho ubezpečila, že maslo s končiacou lehotou spotreby, ktoré mu ponúkala, bude dobré aj zajtra, aj o týždeň, napríklad ak ho dá do mrazničky.

Predavačka vie, že už na druhý deň po lehote spotreby maslo, ale aj iné čerstvé potraviny, napríklad mäso, syry či jogurty, nemôže predávať, pretože jej hrozí pokuta. Predpokladá sa totiž, že potravina po dátume spotreby je zdraviu škodlivá, bez ohľadu na to, aké majú domácnosti skúsenosti s jej ďalším použitím.

„Keď si zaplatíte za jogurt, chcete zdravý a bezpečný výrobok, a ten vám po dátume expirácie nikto nezaručí. Nikdy by som nepovedal: zjedzte to, nič sa vám nestane,“ povedal v rozhovore pre Denník N šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Trvanlivé vydržia dlhšie

Odlišná je situácia pri trvanlivých potravinách, ktoré sú označené dátumom minimálnej trvanlivosti. Tie sa síce po termíne, ktorý majú uvedený, tiež nemôžu objaviť na pulte, ale aj po uplynutí tejto lehoty sú bezpečné.

Dátum minimálnej trvanlivosti uvádza, dokedy si uchovajú svoju predpokladanú kvalitu.

Test Asociácie slovenských spotrebiteľov (ASS) teraz ukázal, že si ju môžu zachovať aj tri mesiace po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti. Asociácia dala v akreditovanom laboratóriu testovať niekoľko trvanlivých potravín v deň, keď sa im končila lehota minimálnej trvanlivosti aj o tri mesiace neskôr. 

Podľa Miloša Lauka s asociácie boli výsledky mikrobiologických skúšok a senzorické hodnotenie všetkých testovaných potravín rovnaké počas oboch meraní. „Dopadli veľmi dobre, ani po troch mesiacoch sa nenašli žiadne mikrobiologické či senzorické nedostatky,“ dodal Lauko.

Spotrebitelia teda podľa neho nemusia trvanlivé potraviny hneď vyhadzovať zo špajze, keď im uplynie dátum minimálnej trvanlivosti. Tvrdí, že pokojne si ich môžu za výhodnejšiu cenu, pretože by ich mali obchodníci pred uplynutím lehoty zlacniť, kúpiť aj do zásoby.

To, či by tak dopadli tie isté potraviny aj počas meraní o ďalšie tri mesiace, teda pol roka po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti, šéf ASS povedať nevedel. To totiž laboratóriu vyhodnotiť nedali.

Chcú zmeniť legislatívu

Z testovania teda vyplýva, že trvanlivé potraviny, ako sú napríklad strukoviny, cestoviny, konzervy či potraviny v prášku, by mali byť pri dodržaní podmienok svojho skladovania zdravotne neškodné a chuťovo bezchybné.

Slovenská asociácia moderného obchodu (SAMO), ktorá združuje päť nadnárodných reťazcov, chce presadiť, aby sa upravila legislatíva u nás tak, aby sa hneď po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti potraviny nestávali biologickým odpadom. Keď ním sú, musia ich obchodníci vyhodiť.

Ak by sa za biologický odpad nepovažovali, mohli by ich podľa predsedníčky SAMO Kataríny Fašiangovej reťazce darovať či dopredať. Podobne to podľa nej robia obchody v mnohých iných krajinách EÚ. Fašiangová tvrdí, že Slovensko patrí iba medzi dve krajiny, kde je darovanie takýchto potravín zakázané.

Asociácia vyčíslila, že len jej päť členských reťazcov muselo vlani zlikvidovať si 15-tisíc ton potravín. Medzi nimi prevažovali trvanlivé produkty, ktoré boli zdravotne neškodné.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie