Denník N

Gréckokatolícky arcibiskup: Chyby urobili médiá, politici aj kňazi

Ján Babjak počas hlasovania v referende. Foto - TASR
Ján Babjak počas hlasovania v referende. Foto – TASR

Prešovský arcibiskup a hlava gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku Ján Babjak si myslí, že za slabou účasťou na referende bola silná mediálna antikampaň. Na otázky odpovedal emailom.

Je podľa vás výsledok referenda pre slovenských kresťanov úspech alebo neúspech?

Osobne to vyjadrím takto: pre mňa je to na jednej strane sklamanie, no na druhej strane je tu takmer milión ľudí, ktorým tieto veci ohľadom rodiny nie sú ľahostajné, čo treba kvitovať. Ľudia žijúci na Slovensku sú dosť ľahostajní a možno aj otrávení z rôznych dôvodov, akými sú u veľkej časti národa nezamestnanosť a práca za životné minimum. Z toho pohľadu týchto ľudí chápem. Nezúčastnili sa referenda, tak ako sa nezúčastňujú ani volieb, lebo nie sú presvedčení, že sa niečo zmení.

Čím si vysvetľujete, že hlasovať prišlo len 21 percent voličov?

Podpísala sa pod to silná mediálna protikampaň. Tiež možno istá ľahostajnosť a nedostatočná vysvetľujúca kampaň o zmysle referenda cez politikov, kňazov, primátorov či starostov.

Liberálnejšia časť Slovenska výsledky referenda interpretuje ako signál, že by sa mali zliberalizovať aj postoje voči LGBTI komunite. Čo by podľa vás bolo pre vašu cirkev prípustné a čo nie?

Nemyslím si to. Máme zostať sami sebou. Ak táto minorita chce takto žiť, nik jej v tom nechce a ani nemôže zabrániť. Každý človek má slobodnú vôľu a je zodpovedný za svoje skutky. Na druhej strane spoločnosť si musí chrániť rodinu, ktorá pozostáva z otca, matky a detí, ak má víziu do budúcna a nechce pomýšľať na vlastný rozpad. A ešte dodám, že sloboda nesmie byť deštrukčná, ale zodpovedná. Veď kriminalitu spoločnosti nezmenší jej liberalizácia, ale naopak budovanie morálky.

Komentár Matúša Kostolného
Slovensko v referende ukázalo, že už nežije v 19. storočí a strach nie je hlavnou silou. Teraz je našou úlohou pokúsiť sa s konzervatívcami komunikovať a nevytlačiť ich do kúta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie