Denník N

Slovensko nie je také konzervatívne, politici sa pletú (mapy a grafy)

V referende hlasovali najmä veriace bašty KDH, ale aj Smeru. Vyššia účasť bola aj v mestách a obciach, kde v prezidentských voľbách volili Radoslava Procházku.

ucast1

Ak by sobotné referendum dopadlo na celom Slovensku rovnako ako vo volebnom obvode Námestovo (okresy Námestovo a Tvrdošín), ľuďom s odlišnou sexuálnou orientáciou by sa u nás v najbližších rokoch zrejme dýchalo o čosi ťažšie.

Horná Orava však bola jediným obvodom, kde účasť prekročila požadovaných päťdesiat percent. V 48 zo 49 ďalších obvodov nedosiahla ani 40 percent a v štyroch obvodoch s výrazným podielom maďarského obyvateľstva neprišla dokonca ani desatina voličov.
Pri pohľade na volebnú mapu je jasné, že účasť v regiónoch sa líšila najmä podľa náboženskej a etnickej štruktúry.

 

Autorom mapy je Michal Škop z kohovolit.eu

Nestranícke hlasovanie

„Téma referenda i to, kto ho organizoval, dokázali zjavne zmobilizovať najmä konzervatívne regióny,“ hovorí volebný geograf Tibor Madleňák z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Aliancii za rodinu sa tak podarilo spojiť tradičné bašty KDH, ako sú Orava, Spiš či Šariš, s baštami Smeru, ako sú Kysuce a horný Zemplín.

„Najvyššia účasť bola tam, kde sú najsilnejšie KDH a Smer, pretože tieto strany si delia konzervatívnych voličov, hoci jedna je zdanlivo pravicová a druhá zdanlivo ľavicová,“ upozorňuje aj sociológ z agentúry MVK Pavel Haulík.

Správanie sa voličov v iných baštách Smeru však ukazuje, že voliči nad referendom neuvažovali podľa straníckeho kľúča a odporúčaní. Na Horehroní, v hornom Gemeri či na Hornej Nitre bola účasť podpriemerná.

„Téma referenda bola výrazne postavená na konzervatívno-liberálnej konfliktnej línii, ktorá býva vo voľbách možno až terciárna,“ hovorí Madleňák.

Politici Smeru si podľa neho uvedomovali, že ich voliči sa na tejto otázke môžu štiepiť, a aj preto boli ich odporúčania k referendu len nejasné a vlažné.

Solidarita menšín

Málo ľudí, naopak, prišlo k urnám vo väčšine veľkých miest s liberálnejšími voličmi, ale aj v regiónoch s vyšším podielom maďarského a rómskeho obyvateľstva a medzi protestantmi.

„Účasť v regiónoch na juhu Slovenska dáva tušiť, že maďarská menšina nevnímala referendum len ako hlasovanie o sexuálnych menšinách, ale o prístupe k menšinám celkovo,“ vraví Haulík.

Pohľad na volebnú účasť v obciach, ako sú Lomnička, Kecerovce či Jarovnice, ukazuje, že Aliancii za rodinu sa nepodarilo presvedčiť o dôležitosti hlasovania ani veľké rómske komunity. V Lomničke a Kecerovciach neprišlo hlasovať ani sedem percent voličov, v Jarovniciach necelých 18 percent.

Ako k referendu prišli rôzne komunity

V piatich grafoch sme skúmali vzťah medzi účasťou a tým, ako ľudia volili tri najsilnejšie strany Smer, KDH a OĽaNO vo voľbách 2012 a koľkí sa prihlásili ku katolíckej či evanjelickej viere v sčítaní ľudu v roku 2011.

01 02

Liberálni protestanti

Z rozloženia účasti na mape Slovenska zreteľne vidno aj rozdielny prístup voličov v tradične katolíckych a protestantských regiónoch. „Veľmi pekne to vidieť na rozdieloch v účasti medzi Ružomberkom a Liptovským Mikulášom alebo medzi protestantským Turcom a vedľajšou katolíckou Rajeckou dolinou,“ hovorí Madleňák.

V Myjave, kde sa k protestantom hlási väčšina mesta, dosiahla účasť len 8,7 percenta, čo je ešte o polovicu menej ako v liberálnej Bratislave.

Naopak, vo veľkej časti obcí a miest s vysokou účasťou žije väčšina katolíkov. Ukazuje to aj graf vzťahu medzi účasťou a počtom ľudí, ktorí sa v sčítaní ľudu prihlásili ku katolíckej viere (dole). Vysoká účasť však bola aj v desiatkach dedín v Prešovskom kraji, ktoré sa ku katolicizmu nehlásia. Vysvetlenie zrejme je, že ide o grékokatolícke dediny. Do kampane za referendum sa výrazne zapojila aj gréckokatolícka cirkev.

Referendum by sa podľa volebného geografa dalo obrazne prirovnať k súboju Oravy a Gemera. „Orava je na konzervatívno-liberálnej línii typickým príkladom konzervatívneho regiónu, zatiaľ čo Gemer je zmiešaným prostredím, kde sa mieša maďarské, rómske a nekatolícke prostredie so zlou sociálno-ekonomickou situáciou, čo prebíja všetky iné témy,“ vraví Madleňák.

Kým účasť na Orave presiahla 50 percent, v obvodoch Rimavská Sobota a Rožňava prišlo voličov šesťkrát menej.

V regiónoch s najvyššou účasťou sú okrem oblastí, kde sa tradične dobre darí KDH a Smeru, aj regióny, v ktorých v prezidentských voľbách nadpriemerne bodoval neskorší zakladateľ Siete Radoslav Procházka. Medzi desiatkou obvodov s najvyššou účasťou v referende je až polovica takých, kde najvýraznejšie uspel aj Procházka.

„Radoslav Procházka sa ako konzervatívne založený politik, ktorý vyšiel z KDH, tiež celkom viditeľne sústredil najmä na konzervatívne regióny,“ vysvetľuje Haulík.

03 05

Omyl politikov

Sobotňajšie referendum však podľa Haulíka odhalilo omyl väčšiny politických strán, že v krajine, kde sa tri štvrtiny obyvateľstva hlásia k nejakému vierovyznaniu, sa iná ako konzervatívna politika robiť nedá.

„Z prieskumov je evidentné, že na Slovensku je rozdelenie medzi liberálov a konzervatívcov zhruba 40 až 45 percent oproti 55 až 60 percentám a skutočne silných konzervatívcov je len asi 25 percent,“ vraví sociológ.

„Postaviť na takomto východisku referendum, ktoré si kladie za cieľ pritiahnuť viac ako nadpolovičnú väčšinu voličov, bolo vopred odsúdené na neúspech,“ mieni Haulík.

04

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie