Denník N

Drucker ruší plány Zvolenskej: Nová nemocnica má byť štátna a v hre sú znova Rázsochy

Takto vyzerali Rázsochy pred ôsmimi rokmi. Torzo stavby chátra už vyše 30 rokov. Foto – TASR
Takto vyzerali Rázsochy pred ôsmimi rokmi. Torzo stavby chátra už vyše 30 rokov. Foto – TASR

Čo bude s bratislavskou nemocnicou, ktorú premiér Robert Fico sľuboval ešte minulé volebné obdobie, sa nevie. Neisté je aj to, kde bude stáť.

Nová nemocnica v Bratislave mala plne fungovať v prvom polroku 2018, tento termín neskôr posunuli na rok 2020. To sľubovalo bývalé vedenie ministerstva zdravotníctva. Minister Tomáš Drucker (nominant Smeru) už konkrétne termíny dnes nedáva. „Ambícia je, aby to bolo v tomto volebnom období, urobíme všetko pre to, aby to bolo počas týchto štyroch rokov, ale neviem povedať, či to stihneme,“ povedal.

Nemení sa len termín, ale aj plán, kde by mala nemocnica stáť, a ako by mala byť postavená. Bývalá vláda sa rozhodla, že novú nemocnicu v Bratislave postaví súkromná firma, ktorá ju bude aj 30 rokov prevádzkovať. Štát mal byť na papieri jej vlastníkom a mal poskytnúť pozemky. Súkromná firma si postavenie mala splatiť z peňazí, ktoré za 30 rokov dostane z poisťovní.

Nemocnica v bratislavskom Ružinove. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nemocnica v bratislavskom Ružinove. Foto N – Tomáš Benedikovič

Stavať bude asi štát

PPP variant sa novému ministrovi nezdá efektívny. S ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer) rokujú o tom, že by štát zaplatil stavbu a potom by nemocnicu aj prevádzkoval. Štát si momentálne požičiava veľmi lacno, čo môže hrať v prospech tohto variantu výstavby.

„Je zhoda na ministerstve financií aj u nás, že v súčasnosti je efektívnejšie využitie peňazí z rozpočtu na dostavbu novej nemocnice,“ povedal Drucker. S Kažimírom hovoria o sume 200 až 250 miliónov eur, toľko mala stáť aj nemocnica, ak by ju stavala súkromná firma.

A kde na to zobrať peniaze? Kažimír napríklad v Rádiu Expres povedal, že sa v zdravotníctve robí revízia výdavkov, ktorá má ukázať  vnútorné rezervy – teda kde by sa dali nájsť peniaze, ktoré sú neefektívne využívané. Takto by sa mohli získať napríklad zdroje na výstavbu novej nemocnice v Bratislave. „Chceme na to nájsť peniaze, ale v prvom rade v rezorte zdravotníctva,“ povedal Kažimír.

PPP tender naďalej beží

Aj napriek týmto vyjadreniam stále prebieha súťaž, kde sa aj medzinárodné firmy uchádzajú o to, aby mohli postaviť novú nemocnicu za štvrť miliardy eur. „Možné ukončenie súťaže predpokladal aj súťažný dialóg. Aj v iných štátnych súťažiach je miera rizika, že niečo musíte investovať, a buď vám to vyjde, alebo nevyjde,“ povedal minister Drucker na to, čo povie súťažiacim, ak nakoniec súťaž zrušia a nemocnicu postaví štát.

V súťaži je päť uchádzačov:  Ribera Salud Infraestructuras, InterHealth Canada a Metrostav, Agel v spolupráci s Assuta Medical Centers, Pessina construzioni SPA v spolupráci s Dúha, a. s., a Credinvest International Slovakia, s. r. o.

Príprava novej nemocnice stála už dva milióny na poradcoch, 800-tisíc štát zaplatil za analýzu, ktorú si dalo urobiť ministerstvo zdravotníctva ešte za Zuzany Zvolenskej. Tá hovorila, že najlepšie bude, ak nemocnicu bude stavať a prevádzkovať súkromník.

S tým nesúhlasili analytici z Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií, ktorí už v decembri minulého roka zverejnili svoju analýzu, kde presadzujú ako najlepší variant, aby nemocnicu staval štát. Štúdiu pre ministerstvo zdravotníctva, ktorá podporovala stavbu cez súkromníka, spochybnilo aj INEKO. „V čom sa zhodnú zatiaľ všetci, najhoršia možnosť je neurobiť nič,“ tvrdí INEKO vo svojom blogu.

Nemocnica v Petržalke ostane, aj keď bue nová nemocnica postavená. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nemocnica v Petržalke ostane, aj keď bude nová nemocnica postavená. Foto N ˜– Tomáš Benedikovič

Opäť sú tu Rázsochy

Minister Drucker spochybnil aj miesto, kde bývalá vláda chcela nemocnicu postaviť. Mali stavať na Patrónke, kde bola v minulosti vojenská nemocnica. Tú presťahovali do Starého Mesta. Minister však na Patrónke vidí problém. „Má svoje obmedzenia,“ povedal Drucker.

Diskutujú tak aj o iných miestach a v hre sú opäť aj Rázsochy. Tam za vyše 30 rokov nebol štát schopný dostavať nemocnicu, z ktorej je chátrajúce torzo.

Na pozemku s obvodom 1,7 kilometra za 30 rokov minul 70 miliónov eur. Časť na stavbu skeletu, časť na mnohé analýzy a štúdie. Teraz jej stráženie stojí ročne 60-­tisíc eur, ktoré platí Univerzitná nemocnica v Bratislave.

Pozemky na Rázsochách boli pritom vyvlastnené práve pre stavbu novej nemocnice.

Pripomínajú to aj analytici z INEKO, ktorí radia, aby sa Rázsochy a Patrónka opäť posúdili ako dve rovnocenné lokality. „Ministerstvo zdravotníctva dlhodobo zavádzalo verejnosť tvrdením, že na výstavbu v lokalite Rázsochy existujú právne prekážky. V odpovedi na infožiadosť Nadácie Zastavme korupciu však ministerstvo odmietlo poskytnúť informácie o právnych prekážkach, ktoré bránia výstavbe v areáli Rázsoch, a to s odôvodnením, že o nich nemá informácie,“ napísali.

Možnosť výstavby  podľa nich potvrdzuje aj starosta príslušnej mestskej časti. Duplicitné vlastníctvo niektorých pozemkov, ktoré sa mohlo javiť ako problém, nepredstavuje prekážku pre stále platné stavebné povolenie. A javí sa podľa analytikov z viacerých hľadísk ako vhodnejšia oproti areálu bývalej vojenskej nemocnice na Patrónke, „ku ktorému sa bez riadneho zdôvodnenia priklonilo minulé vedenie ministerstva zdravotníctva“.

Okrem Rázsoch však minister diskutuje aj o iných miestach – spomenul napríklad Ružinov. Tam dnes stojí jedna z budov Univerzitnej nemocnice Bratislava, o ktorej sa diskutuje, či po postavení novej nemocnice ostane, alebo sa prestane používať tak ako dnes.

Pôvodne sa zvažovala možnosť, že by tu mohli byť postele pre dlhodobo chorých.  Ak bude nová nemocnica, skončiť by takmer určite mala budova v Starom Meste a aj na Kramároch. Obe sú vo veľmi zlom stave.

Minister však povedal, že nemocnica v Petržalke na Antolskej takmer určite ostane, lebo je jediná na tejto strane Dunaja. Antolská má pritom veľké problémy s teplom. Začiatkom roka napríklad pre poruchu nemohli kúriť a museli premiestňovať pacientov do iných nemocníc. Pritom ide o najmladšiu z piatich budov nemocnice.

S tým, ako bývalé vedenie definovalo, koľko by nová nemocnica mala mať lôžok, Drucker problém nemá. Minulá vláda navrhla, aby mala 700 lôžok, a ročne by mala zvládnuť 40-tisíc hospitalizácií.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie