Denník N

Fica prepustili z nemocnice, bude sa liečiť doma

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiéra prepustili tajne, vopred o tom neinformoval úrad vlády ani nemocnica.

Predsedu vlády Roberta Fica dnes po 17 dňoch prepustili z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Ďalej sa bude liečiť doma a zrejme o niekoľko týždňov absolvuje liečbu v niektorých zo slovenských kúpeľov.

„Bude rehabilitovať – to je povinná rehabilitácia – a budú mu navrhnuté aj kúpele, ale už je na ňom, ako sa sám rozhodne,“ povedala hovorkyňa nemocnice Dobroslava Krajačičová, ktorá potvrdila, že priaznivý vývoj zdravotného stavu predsedu vlády umožnil prepustenie do domáceho ošetrenia.

Prepustenie, rovnako ako operácia, prebiehalo v tajnosti. Vopred o nich neinformovala nemocnica ani úrad vlády. Prepustenie potvrdil nakoniec Fico na svojom oficiálnom facebookovom profile. „16 dní som mal možnosť zblízka sledovať prácu lekárov, zdravotných sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov na špičkovom NÚSCH. Doslova od srdca im chcem všetkým poďakovať za to, čo urobili pre mňa a čo robia pre ostatných pacientov.“ Na záver sa poďakoval všetkým, čo mu do nemocnice posielali kompóty.

status
„Predseda vlády naďalej vykonáva svoju funkciu a komunikuje so svojím najbližším pracovným okolím,“ odpísala stručne na otázky o Ficovom zdravotnom stave a jeho liečbe hovorkyňa Beatrice Szabóová. S otázkami na premiérov zdravotný stav odkazuje novinárov na nemocnicu.

Fico prišiel do nemocnice 14. apríla ráno s podozrením na infarkt po tom, ako mu prišlo zle počas pravidelného cvičenia na hrádzi. Po vyšetreniach sa objavila jeho diagnóza: neoficiálne malo ísť o akútny koronárny syndróm, teda zrejme slabší infarkt. Keďže mal zle priechodné cievy, lekári mu operačne vykonali takzvané by-passy, čo bolo v jeho prípade premostenie dvoch ciev inými, zrejme z hrudnej oblasti. Operovali ho minulý piatok skoro ráno.

Po operácii zavedením by-passov a prepustení z nemocnice zvykne byť pacient približne tri týždne v domácom ošetrení a potom obvykle nastúpi na trojtýždňovú kúpeľnú liečbu. U nás sa robí hlavne v kúpeľoch Sliač, Bardejov, Dudince či Brusno. Najpravdepodobnejšou alternatívou pre Fica by mali byť prvé dve miesta. V Bardejove má navyše takéto zariadenie ministerstvo vnútra.

Fico by podľa informácií Denníka N mohol ísť do kúpeľov už v kratšom čase než o tri týždne. Všetko však záleží na jeho zdravotnom stave.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie