Denník N

Poliaci nepustili Nočných vlkov cez hranice, boli medzi nimi vraj aj Slováci

Ruský prezident Vladimir Putin a jemu lojálny vodca motorkárov Alexander Zaldostanov. Foto – TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin a jemu lojálny vodca motorkárov Alexander Zaldostanov. Foto – TASR/AP

Medzi proputinovskými motorkármi, ktorí schvaľujú anexiu ukrajinského polostrova, údajne boli aj občania Európskej únie.

Poľskí pohraničníci v nedeľu nepustili motorkárov z ruského kontroverzného klubu Noční vlci do krajiny. Podľa ruskej agentúry TASS ich na poľsko-bieloruskom priechode v Terespole niekoľko hodín preverovali a nakoniec prejazd nikoho z nich do Poľska nepovolili.

Vstup do Poľska už predtým Nočným vlkom zakázalo poľské ministerstvo zahraničia s odvolaním sa na bezpečnostné dôvody. Moskva proti postupu poľských úradov podala diplomatický protest.

Smer Berlín

Motorkári majú namierené do Berlína, kde si chcú 9. mája uctiť pamiatku vojakov Červenej armády padlých za druhej svetovej vojny. Ich trasa mala viesť cez Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko a Česko.

Ruské úrady aj médiá venujú anabáze motocyklistov mimoriadnu pozornosť, pretože k ich hnutiu sa hlási aj prezident krajiny Vladimir Putin. Šéf Kremľa príležitostne navštevuje ich akcie, ktoré kritici označujú za zrazy krajných nacionalistov a pravicových radikálov.

Vodca Nočných vlkov Alexander Zaldostanov je na sankčnom zozname Spojených štátov aj Európskej únie za aktívnu podporu ruskej anexie Krymu. Prejazdu Európou sa preto nezúčastňuje. Vlani sa jeho kolegovia zúčastnili na podobnej akcii aj na bratislavskom Slavíne.

Podľa ruskej agentúry TASS Poliaci nepustili nikoho z ruskej kolóny, a to vraj ani motorkárov s pasmi z niektorého zo štátov Európskej únie. Na poľskej strane hraníc svojich druhov podľa ruskej agentúry očakávali kolegovia z Poľska, Nemecka, Slovenska aj Česka.

Tí vraj teraz mieria do Varšavy, kde si chcú uctiť pamiatku padlých sovietskych vojakov.

„To majú ísť cez Fínsko?“

„Nedovolili sme vjazd siedmim cestujúcim hlásiacim sa k Nočným vlkom,“ povedal hovorca poľskej pohraničnej stráže televízii TVN 24. Tvrdí, že štyria z motorkárov mali slovenské pasy, dvaja nemecké a jedna žena bola Ruska. Cestujúci dostali rozhodnutie písomne a môžu sa odvolať.

Televízia pripomenula, že ešte v sobotu večer prešla hranice v Terespole skupina niekoľkých desiatok Nočných vlkov s európskymi pasmi, ktorí na zvyšok čakali už na poľskej strane hraníc. „To majú ísť na Slovensko cez Fínsko?“ divila sa jedna z členiek skupiny, že kolegov s nemeckými a slovenskými pasmi nevpustili do krajiny, čo považuje za hanbu.

Zaldostanov sa podľa ruských médií nechal počuť, že existuje náhradný plán pre prípad, že motorkári narazia na poľských hraniciach na ťažkosti. Vodca motorkárskej kolóny Andrej Bobrovskij novinárom povedal, že ešte pred príchodom Nočných vlkov do Terespola preniklo do Poľska niekoľko iných motorkárov, ktorí budú po dohodnutej trase pokračovať.

Na mysli mal možno inú skupinu ruských motocyklistov na čele s kaliningradským gubernátorom, ktorá navštívila v sobotu poľské mesto Braniewo. Na rusko-poľských hraniciach v sobotu podľa ruských médií poľskí pohraničníci do krajiny nepustili len dvoch účastníkov jazdy, ktorí sa netajili príslušnosťou k Nočným vlkom. Ostatní – podľa poľských médií dve stovky motorkárov – si v Braniewe uctili pamiatku 32-tisíc padlých sovietskych vojakov, pochovaných na miestnom cintoríne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie