Denník N

Kedy sa skončí to ponižujúce prosenie, aby vám prijali dieťa do škôlky?

(Tento text z roku 2016 je, bohužiaľ, aktuálny aj po dvoch rokoch.) Niektoré matky stáli v pondelok od tretej ráno v rade pred škôlkou, iné na webe ohovárajú riaditeľky, že ak nedajú úplatky, deti do škôlok nedostanú. Prognózy naznačujú, že aspoň 5 rokov to výrazne lepšie nebude.

„A vy čo dnes robíte od 5:44 ráno?“ pýtala sa v pondelok ráno s úsmevom na svojom Facebooku herečka Kristína Farkašová. Mama dvojičiek, ktoré budú mať v júni tri roky, stála v rade pred škôlkou v bratislavskom Ružinove. Prví rodičia prišli ešte pred štvrtou ráno.

Mnohí rodičia stáli od svitania pred škôlkami, hoci termín odovzdania prihlášky by nemal mať vplyv na to, či vaše dieťa zoberú. V Bratislave prijímajú prihlášky tieto dva týždne, v menších mestách len v pondelok a utorok.

Farkašová vie, že jej ranné vyčkávanie pred škôlkou jej deťom zrejme nepomôže, ale nechcela riskovať. Išli aj jej kamarátky, z čakania v rade si spravili „výlet“ bez detí.

Čo jej povedala riaditeľka, keď odovzdala prihlášku? „Že sa nám ozvú. Ale som na to zvyknutá z kastingov.“ Kým herečka to berie s humorom, hoci ani ona by súkromnú škôlku „neutiahla“, viaceré matky sú na konci s nervami. Niektoré si totiž ponižujúcou procedúrou prechádzajú už druhý raz, dieťa im nezobrali do obecnej škôlky ani minulý rok.

Kritériá

Štatistiky hovoria, že do verejných škôlok sa posledný rok nedostalo približne trinásťtisíc detí na celom Slovensku. Z toho viac ako päťtisíc v Bratislavskom kraji. Na porovnanie – v roku 2008 bolo neumiestnených tritisíc detí na celom Slovensku.

Počet detí, pre ktoré mestá a obce v škôlkach nemajú miesto, tak narástol za sedem rokov o desaťtisíc. Neznamená to, že by samosprávy na problém kašľali. Za ten čas vytvorili v škôlkach približne 20-tisíc nových miest, no prírastky detí boli ešte rýchlejšie.

Problém majú najmä väčšie mestá, do ktorých sa v posledných rokoch sťahuje mnoho mladých rodín. Ministerská vyhláška hovorí, že škôlka musí prijať prioritne deti v predškolskom veku, teda 5-ročné. Ďalšie kritériá sú už na samotných riaditeľoch a riaditeľkách škôlok. Na väčšine miest znejú takto – prioritne sa prijímajú ešte súrodenci detí, ktoré už navštevujú škôlku, deti, ktoré dosiahli do konca augusta tri roky, a deti, ktorých aspoň jeden rodič má trvalý pobyt v obvode, kde sídli škôlka.

V štátnych škôlkach pribúda detí, aj nevybavených žiadostí

Detí, ktoré spĺňajú všetky takéto kritériá, je však napríklad v Stupave veľa. Pri ich ďalšom výbere už neexistuje žiadny zrozumiteľný mechanizmus, je len na škôlke, koho deti si vyberie.

„Mám pocit, že kto prinesie viac potvrdení o darovaní 2 percent z daní, ten vyhráva a toho dieťa zoberú…,“ hovorí matka v diskusii o situácii v Stupave na webe Modrý koník. Podobných anonymných diskusií je veľa. Berú po známosti, podľa toho, či niekoho poznáš na úrade, či sľúbiš sponzorský dar, či si celebrita, alebo si jednoducho vypýtajú úplatok v podobe daru pre škôlku, komentujú rodičia, väčšinou matky na webových fórach.

Primátor Stupavy Roman Maroš už dopredu avizuje, že tento rok neprijmú asi sto detí, ktoré by prijať mali, hoci kapacitu škôlky rozšírili. Vie aj o podozrievaní riaditeliek z korupcie.

„Materské školy sú síce v pôsobnosti mesta Stupava, každá z nich je však samostatným právnym subjektom. Prijímanie detí je vo výlučnej kompetencii riaditeliek materských škôl, mesto nemá zákonnú možnosť zasahovať do tohto procesu, kontrolným orgánom je Štátna školská inšpekcia,“ hovorí. Tá napríklad v roku 2015 zaznamenala len 28 podnetov z celého Slovenska a iba tri označila za oprávnené.

Rodičia žiadajú aj zverejnenie zoznamu prijatých detí s dátumom ich narodenia, aby si mohli porovnať, prečo ich dieťa neprijali. Riaditeľky to neprijímajú a odvolávajú sa na ochranu osobných údajov.

Rovnakú zamietavú odpoveď dostal aj Denník N na základe infozákona, keď žiadal údaje z materskej školy, ktorú rodičia podozrievali z korupcie. Prijatie detí tak verejnosť nemá ako spätne odkontrolovať.

„K minuloročnej výzve primátora mesta na vyvodenie dôsledkov pri preukázaní podozrení z nekalých praktík pri prijímaní detí sa v tomto roku pridali aj samotné riaditeľky materských škôl. V prípade podozrenia vyzývajú sťažovateľov na podanie trestného oznámenia,“ povedal primátor Stupavy. Problém podľa neho vyrieši až nová škôlka, na ňu zatiaľ nemá peniaze.

„Pokiaľ má niekto pochybnosť o tomto procese, má možnosť toto začať riešiť oficiálnou cestou. Niekoľkokrát som vyzýval rodičov, aby tak v prípade podozrenia pochybenia materskej školy urobili,“ hovorí primátor.

Je to na riaditeľkách

V apríli bývajú  riaditeľky materských škôl najnenávidenejšie osoby v krajine. Rôzni „vybavovači“ s odkazom na to, koho všetkého poznajú, sa objavujú celý rok a ony sa musia rozhodovať. Tie slušné odolávajú tlakom, ale aj ony si vo finále niekoho musia vybrať, iné si bohatými rodičmi zabezpečia nové vybavenie do škôlky alebo fasádu.

Nespokojní rodičia často hovoria aj o úplatkoch pre riaditeľky, no vždy len v súkromní a na webových fórach. Nie je známy prípad, že by polícia riešila oznámenie rodičov o korupcii v škôlke.

Kompetenciu brať riaditeľom a riaditeľkám poslednú možnosť výberu, napríklad zavedením žrebovania, sa však nikomu veľmi nechce.

„Filozoficky to vidím tak, že keď dobre fungujú inštitúcie a ľudia, vždy je lepšie nechať voľnú mieru rozhodovania, lebo tí, čo to majú na starosti, vedia zvážiť rôzne faktory,“ hovorí nezávislý poslanec Miroslav Beblavý.

V piatok podal spolu s kolegami do parlamentu návrh zákona, podľa ktorého by obec bola povinná zabezpečiť miesto v škôlke každému trojročnému dieťaťu, ak o to jeho rodič včas požiada. Ak by nebolo, štát by musel pokračovať v platení rodičovskej dovolenky.

„Politicky je to však bohužiaľ tak, že nie každá samospráva vie reagovať transparentne. Veľká časť z nich to necháva na riaditeľky. Nemyslím si, že štát by mal do toho zasahovať centrálne, ale minimálne vo väčších mestách by mali byť pravidlá jasnejšie,“ hovorí Beblavý. Za prioritu teraz považuje vyriešiť kapacitu škôlok.

On sám dostal miesto pre dieťa v Ružinove vďaka tomu, že škôlka brala podľa poradovníka. „Stál som tam dvakrát od 6:30 a bol som nad čiarou,“ povedal poslanec, ktorý má dvoch synov.

„Rozhodovanie ktorejkoľvek škôlky, ktorá je financovaná z verejných zdrojov, by malo byť transparentné,“  hovorí poslanec SaS Martin Poliačik. „Súčasný stav napomáha korupcii a je neprehľadný.“ SaS roky navrhuje, aby sa príspevok na starostlivosť o dieťa vyplácal až do veku šesť rokov alebo do nástupu dieťaťa do školy. „To by vlialo do systému peniaze potrebné na zvýšenie kapacity škôlok a motivácia pre korupčné správanie by sa znížila.“ Poliačik nie je zástancom jednotnej regulácie, ale podporil by zákon, ktorý by upravil transparentnosť prijímania detí do škôlok.

Obe jeho deti chodia do súkromnej škôlky Montessori, na ktorej Poliačik učil. „Keby na Slovensku neexistovala Montessori pedagogika, emigroval by som,“ hovorí.

Materská škola. Foto Tasr
Materská škola. Foto – Tasr

Radšej zmenia trvalý pobyt

Rodičia sú pre to, aby dostali dieťa do škôlky, ktorú si vybrali, ochotní urobiť veľa. „Keďže u nás funguje systém prideľovania škôlok aj na základe trvalého bydliska, veľmi reálne zvažujeme, že si trvalý pobyt umelo zmeníme. Aby naše deti chodili do škôlky niekam, kde je záhrada, krúžky, menší kolektív,“ hovorí matka Jana z Bratislavy, ktorá teraz tiež podáva prihlášku.

Problém s umiestnením dieťaťa do škôlky, ktorú si rodičia vybrali, a nie do tej, ktorá má voľnú kapacitu, je hlavne vo väčších mestách. Niektoré škôlky majú lepšiu polohu, sú bližšie k trvalému bydlisku dieťaťa, iné majú lepšie učiteľky alebo vlastnú záhradu, ihrisko – lepšiu povesť, ktorá sa na online fórach rýchlo šíri.

„Medzi podmienky prijatia nepatrí trvalý pobyt v mestskej časti,“ hovorí hovorkyňa Ružinova, kam prihlásila dieťa aj Farkašová, Marianna Šebová. Ako podmienka nesmie byť ani to, či je matka pracujúca alebo na materskej dovolenke s druhým dieťaťom. V niektorých mestách alebo dedinách však matke na materskej staršie dieťa nezoberú. Diskutujú o tom napríklad matky v Senci.

„Riaditeľ materskej školy určite nerozhoduje podľa ľubovôle,“ tvrdí hovorkyňa. „Zohľadňuje aj iné informácie od zákonných zástupcov detí, ktoré podliehajú ochrane v zmysle zákona o osobných údajoch ako sociálna situácia, rozhodnutie súdu, rozhodnutie Úradu práce sociálnych vecí a rodiny, či je zákonný zástupca samoživiteľ,“ povedala Šebová.

Transparentní primátori

„Máme záujem vniesť do tohto procesu transparentnosť,“ sľubuje tento rok matkám mesto Hlohovec, ale žrebovať sa nebude ani tam. Chcú prihliadať aj na to, ako ďaleko od škôlky rodičia bývajú.

Primátor Miroslav Kollár hovorí, že najdôležitejšie je zvyšovanie kapacít, aby každého uspokojili. „Ešte tento rok by sme mali otvoriť dve nové triedy s kapacitou 40 detí, ktoré sme zrekonštruovali s pomocou dotácie z ministerstva školstva a ktoré sú pred kolaudáciou, v júni predkladáme projekt na výstavbu novej škôlky a v budúcom roku plánujeme otvoriť mestské jasle, keďže najväčší podiel neumiestnených žiadateľov sú deti do 3 rokov,“ tvrdí Kollár.

Žrebovať sa nebude ani v Trenčíne, kde je primátor Richard Rybníček. „Tam, kde sme mali najväčší problém, a to je jedna škôlka v centre mesta, tak sme to vyriešili prístavbou dvoch nových pavilónov.“

Rybníček hovorí, že od toho je riaditeľka materskej školy riaditeľkou, aby sama rozhodovala, keďže najlepšie pozná prostredie. „Čo je transparentné na tom, keď vás vyžrebujú?“ Primátor žiadnu veľkú netransparentnosť nezaznamenal, nespokojní rodičia boli podľa neho v „jednotkách“.

Primátor Martina Andrej Hrnčiar hovorí, že posledné sťažnosti mali pred štyrmi rokmi. Vyriešili to tak, že prednostne prijímajú deti z Martina pred tými z okolitých obcí, hoci pre rodičov, ktorí v Martine pracujú, by to bolo pohodlnejšie. „Žiaľ, nejde to. Volal mi raz riaditeľ z jednej z obcí, že on má prázdnu materskú školu a mne sa Martinčania sťažovali, že ich dieťa prijaté nebolo.“

Odvtedy vraj umiestnia každé dieťa.

Lepšie bude v roku 2021

V súčasnosti je v materských školách okolo 160-tisíc detí. Najviac to bolo v roku 1984, keď ich bolo o 80-tisíc viac. Od polovice 80. rokov počet narodených detí klesá, preto sa v 90. rokoch mnoho škôlok zrušilo.

Celoslovenský trend sa obrátil v roku 2005 a kulminovať by mal na budúci rok. Po roku 2021 by už mal podľa prognóz počet detí v predškolskom veku klesať. S ním aj potreba škôlok. Oveľa silnejší vplyv na preplnenosť škôlok ako demografia však môže mať migrácia z menších obcí do miest a z východu na západ. Riešiť problém počtom detí v triede v materskej škole možno len obmedzene, štát povoľuje v predškolskom ročníku 25 detí v triede.

Štátu sa do výberu materských škôl zasahovať nechce. Ministerstvo vnútra hovorí, že by súhlasilo s úpravou zákona, ktorý by hovoril, že sa deti do materských škôl zaradia podľa bydliska. Ministerstvo školstva však o zmenách nechce počuť a o žrebovaní vôbec nie. K danej téme vraj neevidujú žiadne sťažnosti.

„V prípade, že má niektorý zákonný zástupca dieťaťa vedomosť o tom, že riaditeľky materských škôl pri prijímaní detí nepostupujú v súlade s platným právnym stavom, má možnosť v tejto veci obrátiť sa na Štátnu školskú inšpekciu a požiadať ju o prešetrenie procesu prijímania,“ napísalo ministerstvo.

„Postupne chceme dosiahnuť cieľ, aby 95 percent detí vo veku štyri až päť rokov malo možnosť navštevovať materské školy,“ povedal pred voľbami premiér Robert Fico. Štát chce podľa neho tento cieľ dosiahnuť do roku 2020. Oznamoval to pri príležitosti toho, že vďaka dotáciám od štátu vzniklo ďalších 67 nových tried. O trojročných deťoch sa v sľube nehovorí.

„Pre solidárne orientovanú spoločnosť by kritériom mohol byť príjem a majetok rodiny, keďže pre slobodnú mamičku pracujúcu za pokladnicou v Tescu, či pre manželský pár učiteľov môže neumiestnenie dieťaťa do škôlky predstavovať neriešiteľný problém,“ hovorí riaditeľ nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla. „Ak neexistuje žiaden rozumný dôvod na uprednostnenie, malo by sa vyberať transparentným žrebom. Súčasný stav, keď neexistujú rozumné a transparentné pravidlá uprednostňovania, ani sa nežrebuje, vytvára veľký priestor na korupčné správanie, v ktorom tí, ktorí korumpovať nechcú alebo nemôžu, ostávajú bezmocnými štatistami,“ dodáva Sibyla.

Uvidíme, čo bude

Herečka Farkašová bude čakať tak ako ostatné matky v Bratislave na výsledok týždne. Dala si prihlášku ešte do jednej škôlky, môže sa však stať, že jej Ružinov ponúkne aj tretiu možnosť. Riaditeľky si vždy spolu sadnú a prerozdeľujú si deti, keď niektoré z nich už nevedia umiestniť. To sa deje aj v iných mestách.

„Musela by som si o tej škôlke niečo zistiť. O týchto dvoch som si zisťovala. Najprv som hľadala škôlku, kde je dobrá strava, ale potom som sa preorientovala na to, kde som počula, že sú najlepšie učiteľky,“ smeje sa. Úlohu tiež zohralo to, že chce chodiť do škôlky peši. „Keby sa žrebovalo, tak by to bolo fajn. Alebo keby to bolo inak férovejšie.“

Jej kamarátke sa narodilo dieťa druhého septembra. Do konca augusta tak nebude mať tri roky a nesplní základné kritérium. „Rovno jej povedali, že to nepôjde. Uvidíme, čo bude,“ dodala herečka.

Čo robiť, ak sa riaditelia správajú čudne? Radí advokátka Marianna Leontiev

V prípade, že niekto podmieňuje prijatie Vášho dieťaťa do škôlky poskytnutím nejakej protihodnoty, môže podľa Trestného zákona ísť o trestný čin korupcie –  trestný čin prijímania úplatku. Stačí ak osoba oprávnená rozhodnúť o prijatí dieťaťa do škôlky priamo alebo prostredníctvom niekoho iného požiada alebo si dá sľúbiť úplatok.

Pritom nemusí ísť o výslovnú požiadavku, stačí ak je takáto požiadavka naznačená správaním, či vyplynie z kontextu rozhovoru. Aj s takýmito náznakmi by mala polícia vedieť pracovať. V takomto prípade odporúčame si pár otázkami overiť, či ste takýto náznak alebo správanie dobre pochopili.

To, čo sa môže považovať za úplatok, pritom nemusia byť len veci alebo peniaze. Môže ísť aj o iné plnenie majetkovej, či nemajetkovej povahy, na ktoré nie je právny nárok. Môže to byť protislužba, dovolenka, uprednostnenie pri vybavení alebo prijatie na vysokú školu. Výška úplatku, či jeho hodnota, nie je rozhodujúca, úplatkom môže byť aj vec či služba v hodnote jedného eura. Rovnako to, že poskytnete škôlke či obci dar na základe darovacej zmluvy, nemusí znamenať, že nejde o úplatok.

Dôležité je upozorniť, že ak aj vy priamo alebo sprostredkovane ponúknete alebo sľúbite úplatok, tiež páchate trestný čin korupcie – trestný čin podplácania.

Trestný zákon hovorí, že pokiaľ dáte úplatok len preto, že ste o to boli požiadaný, a následne o tom bezodkladne informujete políciu, nebudete za takýto čin potrestaný. Ak však niekoho podplatíte a ohlásite to až s odstupom času, závisí od prokurátora, či sa rozhodne vzniesť obvinenie alebo nie. V podobných prípadoch je nutné vziať do úvahy okolnosti prípadu, napríklad kto trestný čin inicioval a prečo ste neoznámili trestný čin skôr.

Zároveň každý, kto sa hodnoverným spôsobom dozvie, že niekto spáchal jeden z trestných činov korupcie, má povinnosť to bezodkladne oznámiť príslušným orgánom. Neohlásením sa dotyčný dopúšťa trestného činu. Tu platia tiež rôzne výnimky. Napríklad, ak by ste svojím oznámením uviedli do nebezpečenstva alebo spôsobili závažnú ujmu sebe alebo blízkej osobe, alebo ste kňaz viazaný spovedným tajomstvom, alebo advokát či psychológ viazaný mlčanlivosťou.

S korupciou úzko súvisia alebo sa prekrývajú aj trestné činy zneužívanie právomocí verejného činiteľa, vydieranie a zasahovanie do nezávislosti súdu. Hranica medzi korupciou a uvedenými trestnými činmi môže byť veľmi tenká, a preto odporúčame v prípade pochybnosti podozrenie zo spáchania trestného činu tento oznámiť príslušnému orgánu činnému v trestnom konaní.

V prípade, že sa stretnete s takýmto konaním, odporúčame obrátiť sa na Národnú kriminálnu agentúru, ktorá vyšetruje korupciu a rovnako na Úrad špeciálnej prokuratúry.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie