Denník N

Dielo dňa: tajomný objekt túžby

Adam Šakový: bez názvu, 140x170 cm, akryl na plátne.
Adam Šakový: bez názvu, 140×170 cm, akryl na plátne.

Adam Šakový maľuje aj fotografuje. A iba málokedy hneď na prvý pohľad viete, či sa pozeráte na maľbu alebo fotku.  

Vyzerá ako vyblednutá fotografia. Stará fotografia, ktorá má za sebou priveľa rokov, aby si zachovala pôvodnú ostrosť. Alebo sa stala chyba niekde inde? Urobil ju fotograf pri vyvolávaní? A kto je tá žena? Pamätá si niekto kontúry jej tváre presne? Niekto, kto by ich vedel opísať jedným pohybom ruky. Niekto, kto nepotrebuje fotografiu, aby vedel, čo je v jej očiach. A vôbec, je to žena?

Adam Šakový na aktuálnej výstave v bratislavskej galérii Gagarinka vystupuje pre svoju tvorbu s pomerne typickým obrazom – konfrontuje v ňom vlastnosti maľby a fotografie. Hrá sa s nimi, rovnako ako aj s témou, ktorú stvárňuje. Necháva diváka tápať medzi tým, či sa pozerá na maľbu nejakej fotografie alebo na fotografiu maľby, a medzitým sa pýta, či je to vlastne podstatné. Či je dôležitejšie Ako než Čo. Či je dôležité, ako sa s nami rozpráva, alebo skôr to, o čom vlastne. Podsúva nám popritom výsledky vlastného záujmu a bádania na poli hraníc týchto dvoch médií, ukazuje ich prednosti aj nedostatky.

Tajuplný obraz je predsa len maľbou – a hoci nemá názov, celkom dobre by mu sedel názov výstavy, na ktorej ho môžete vidieť. Volá sa Zamatový objekt túžby a predstavuje tému „erotiky, lásky, tušenia a túženia“ v dielach súčasných autorov mladšej a strednej generácie. Kurátorkou je Juliana Mrvová a výstavu môžete vidieť do 1. marca v Gagarinke.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dielo dňa

Kultúra

Teraz najčítanejšie