Denník N

V noci pri Štiavnici umrela žena, mesto nemá ani záchranku s lekárom či pohotovosť

Ilustarčné. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustarčné. Foto N – Tomáš Benedikovič

V Banskej Štiavnici prevádzkuje nemocnicu Penta, zavrela interné oddelenie aj pôrodnicu.

V noci v dedine Prenčov dostala staršia pani infarkt, mala viac ako osemdesiat rokov. Keďže v najbližšej Banskej Štiavnici nie je urgentné oddelenie, záchranári ju plánovali odviezť do nemocnice v Žiari nad Hronom. Tam však mali plné oddelenie.

Záchranku tak operačné stredisko poslalo rovno do nemocnice vo Zvolene, obe mestá sú od Prenčova vzdialené približne rovnako, 45 kilometrov. V sanitke ženu resuscitovali, počas prevozu však umrela, potvrdilo operačné stredisko.

Tento smutný prípad ukazuje, ako Banská Štiavnica, kde žije viac ako 10-tisíc obyvateľov, a aj oblasť okolo, nie je pripravená na prípady, keď je potrebná urgentná zdravotná pomoc.

V meste nie je nemocnica, ktorá by poskytovala okamžitú starostlivosť pri urgentných prípadoch. V záchrankách navyše nie sú lekári, len záchranári, ktorí majú nižšiu kvalifikáciu.

Lekár v sanitke od septembra

Ministerstvo zdravotníctva sľubuje, že to zmení. Predbežný termín, keď by mal pribudnúť do sanitky lekár, je 1. septembra. Teda o štyri mesiace. „Rýchla lekárska pomoc v meste Banská Štiavnica bude zabezpečená prostredníctvom Záchrannej zdravotnej služby Bratislava, a to v najkratšom možnom termíne, ktorý je nevyhnutný na zabezpečenie potrebného počtu lekárov,“ povedala hovorkyňa Stanislava Pondelová.

Ministerstvo sa podľa nej bude usilovať, aby to bolo skôr, teda už počas letných dovolenkových mesiacov, keď je zvýšená pravdepodobnosť rôznych úrazov.

„Na plnohodnotné  fungovanie bude rýchla lekárska pomoc potrebovať obsadiť štyri lekárske miesta na plný úväzok, ako aj jedného lekára na polovičný úväzok (alebo väčší počet lekárov na menšie pracovné úväzky),“ dodalo ministerstvo.

Práve získanie lekárov je problém, hovorí primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková. To, aby malo mesto aspoň rýchlu lekársku pomoc, mesto riešilo podľa nej tri roky. „Mohla by byť aj skôr, ale treba lekárov,“ hovorí. September je podľa nej hraničný termín. „Každá cesta počká, ale zdravotníctvo nepočká,“ hovorí.

Nemocnica akútne miesta nemá

Mesto však rieši aj iný problém. Nemá pohotovosť a ani akútne oddelenia v nemocnici. Ešte minulý rok mala pritom nemocnica, ktorá patrí do siete Svet zdravia skupiny Penta, interné oddelenie aj pôrodnicu. Tie však Svet zdravia zrušil a už prevádzkuje len oddelenie dlhodobo chorých.

Dôvodom malo byť málo lekárov s atestáciou na internom oddelení. Jediný lekár, ktorý mal atestáciu, bol primár, aj ten bol dlhodobo práceneschopný. „V januári tohto roka dočasne uzavreli interné oddelenie,“ povedala primátorka Babiaková.

Mesto teraz rokuje s Pentou, aby interné oddelenie zabezpečila. „Rokovala som s pánom Haščákom a po desiatich dňoch mi má povedať, ako sa rozhodli,“ povedala. Jaroslav Haščák je jedným zo spolumajiteľov Penty. Desať dní uplynie v utorok.

Ak by Penta nezabezpečila oddelenie, chce primátorka rokovať so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a aj s iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Mohli by napríklad prevádzkovať oddelenie v priestoroch Penty, alebo v iných priestoroch. „Potrebujeme, aby fungovalo,“ hovorí Babiaková.

„Interné oddelenie v Banskej Štiavnici sme boli nútení uzatvoriť z dlhodobých personálnych dôvodov. Keďže oddelenie nedisponovalo jednotkou intenzívnej starostlivosti, nebolo spôsobilé riešiť vážne diagnózy ako napríklad akútny infarkt,“ povedal hovorca siete nemocníc Svet zdravia, ktorá patrí skupine Penta.

„Spájanie tohto pacientského prípadu s uzatvoreným oddelením v Banskej Štiavnici je preto čistá špekulácia. Je nutné zdôrazniť, že niektoré urgentné stavy vyžadujú primárne prevoz nie do najbližšej regionálnej nemocnice, ale priamo do koncovej fakultnej alebo univerzitnej nemocnice, prípadne do špecializovaného ústavu. Nedá sa úplne vylúčiť, že to bolo tak aj v uvedenom prípade,“ dodal.

Prípady, ktoré riešila nemocnica v Banskej Štiavnici, dnes posielajú do nemocnice v Žiari nad Hronom, ktorá tiež patrí Pente. Napríklad v prípade pacientky s infarktom mala však plné oddelenie. „Stáva sa, že nemocničné oddelenia majú plne obsadené aj akútne lôžka. Ani takúto situáciu nemožno v žiadnej nemocnici úplne vylúčiť,“ povedal hovorca siete nemocníc Tomáš Král.

Mesto nemá dnes ani fungujúcu pohotovosť, kam by mohli ísť pacienti poobede. Primátorka chce, aby fungovala po tretej hodine popoludní. Na pohotovosti slúžia všeobecní lekári. Mesto teraz našlo firmu, ktorá by to prevádzkovala, vybavuje ešte priestory a povolenia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie