Denník N

Kotleba Židov k úspechu nepotrebuje

Deti musia čo najlepšie poznať históriu, ale len to na porážku extrémistov stačiť nebude.

Je fajn, že žiaci môžu chodiť študovať holokaust do bývalého tábora v Seredi. Debatovať sa dá aj o tom, aby s učiteľmi povinne chodili na exkurzie do Osvienčimu. Dnešní fašisti, nacisti a extrémisti každého druhu však majú viac než jednu tému, na ktorú vábia voličov. Bolo by preto naivné myslieť si, že bude stačiť vziať im len jednu z nich.

Krátko po voľbách to pre náš denník opísala učiteľka dejepisu zo stredného Slovenska. Pred voľbami svojim študentom púšťala filmy o vojne a holokauste, ale nestačilo to. „Židov nám je ľúto, ale aj tak budeme voliť Kotlebu,“ povedali niektorí z prvovoličov. Pretože antisemitizmus nie je dôvod, pre ktorý (väčšinou) volili slovenských fašistov.

Samozrejme, kotlebovci nemajú Židov radi a keby dostali šancu, opäť by im ublížili. Je dôležité, aby o tom deti vedeli a dostali tak šancu pochopiť, kam takáto nenávisť v minulosti viedla a opäť viesť môže. Krajná pravica sa však zmenila. Bystrický župan síce vo svojich novinách pracuje aj s primitívnymi antisemitskými karikatúrami, no Židov v podstate k svojmu úspechu nevyhnutne nepotrebuje. Dnes mu stačia imigranti, Rómovia, Únia a liberálna demokracia ako taká, ktorú chce on a jemu podobní rozvrátiť. Všetko sú to aj pre jeho voličov bezprostrednejšie „hrozby“ než zopár Židov.

Fašisti o rozhodujúcu časť voličov neprídu v Seredi ani v Osvienčime. Vezme im ich len funkčný štát, ktorý pomôže Rómom aj ich susedom a skoncuje so zárukou imunity pre tú časť politikov, čo je skorumpovaná. Nič z toho zatiaľ nevidno.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie