Denník N

Bratislavská Kunsthalle prejde pod Slovenskú národnú galériu

Z aktuálnej výstavy v Kunsthalle Strach z neznámeho. Foto – KHB
Z aktuálnej výstavy v Kunsthalle Strach z neznámeho. Foto – KHB

Slovenské centrum vizuálnych umení už nebude súčasťou Národného osvetového centra, ale nebude ani samostatné. Podľa ministerstva kultúry je vhodnejšie, ak bude patriť pod Slovenskú národnú galériu.

Pred pár dňami rokoval Juraj Čarný na ministerstve kultúry o finančných možnostiach osamostatnenia Slovenského centra vizuálnych umení, ktorému šéfuje. Centrum vzniklo v roku 2013 ako odpoveď na dlhodobú potrebu inštitúcie typu kunsthalle v Bratislave, aké sú bežnou súčasťou kultúrnej scény vo svete.

Ministerstvo kultúry ho v tom čase odmietlo zriadiť ako novú štátnu príspevkovú organizáciu, fungovanie centra zaradilo pod Národné osvetové centrum, keďže jemu patria aj priestory Domu umenia, kde centrum prevádzkuje Kunsthalle.

Rozhovory o osamostatnení Centra, ktoré malo byť pre jeho ďalšie fungovanie kľúčové, sú nateraz minulosťou. K organizačnej zmene však príde – novým zriaďovateľom Slovenského centra vizuálnych umení má byť namiesto Národného osvetového centra Slovenská národná galéria.

„Centrum vzniklo ako súčasť NOC najmä z toho dôvodu, že jeho výstavné priestory sú súčasťou NOC v rámci Domu umenia. Čas však ukázal, že na to, aby mohlo SCVU plnohodnotne rozvinúť nielen výstavnú, ale aj výskumnú a metodickú činnosť, ktoré mu vyplývajú zo smerovania, je vhodnejšie a systémovejšie, aby spadalo pod Slovenskú národnú galériu. Tá má k témam vizuálnych umení prirodzene bližšie ako NOC,“ znie v oficiálnom stanovisku ministerstva kultúry.

Nová inštitúcia nebude

Ako a kedy prejde SCVU pod správu SNG, nie je známe. „Aktuálne nemáme žiaden dokument zo strany ministerstva ani národnej galérie alebo NOC, ktorý by nám ozrejmil, ako bude celá delimitácia uskutočnená. Máme rozpracovaných asi desať projektov, ktoré vyžadujú prípravu zmlúv, no momentálna situácia nás úplne paralyzuje a neumožňuje vstupovať do žiadnych záväzkov,“ hovorí Juraj Čarný.

Alternatíva osamostatnenia, ktorá bola prisľúbená ministrom kultúry Marekom Maďaričom, nebola podľa neho vôbec prerokovaná s argumentom, že ministerstvo financií so zriaďovaním nových organizácií nesúhlasí. „V skutočnosti sa to však ministra financií nikto nespýtal a podľa všetkého sa to ani nikto opýtať neplánuje,“ hovorí Juraj Čarný.

Ak SCVU prejde pod správu SNG, Kunsthalle sa podľa jej šéfkurátora Richarda Gregora v dnešnej podobe neudrží, „a to aj v prípade, že by si všetky zúčastnené strany úprimne priali opak,“ napísal vo svojom blogu na webe hentak.sk.

Odčlenenie od Národného osvetového centra sa podľa neho dalo očakávať, ich spolupráca hromadila problémy. Spojenie Kunsthalle a SNG by nepovažoval nevyhnutne za chybu, problémom je podľa neho najmä to, že tieto inštitúcie si „ideovo konkurujú“, a to bolo v konečnom dôsledku dobré pre obe strany i celú scénu. Po prepojení sa obáva z „dominancie jedného umenovedného kánonu“.

Nepôjde o zlúčenie

Fakt je však i ten, že Kunsthalle prednedávnom čelila otvorenej kritike Václava Maceka zo Stredoeurópskeho domu fotografie, ktorý vyzval na odvolanie Juraja Čarného z pozície šéfa SCVU. (Rozhovor Václava Maceka a Juraja Čarného s Andrejom Bánom z časopisu .týždeň si môžete pozrieť – tu)

Ministerstvo kultúry na otázku, či zmena zriaďovateľa nejako súvisí aj s kritikou činnosti, Kunsthalle reagovalo, že so žiadnymi inými otázkami okrem zabezpečenia lepšieho fungovania SCVU pod správou SNG zmena nesúvisí.

Alexandra Kusá, šéfka SNG, hovorí, že keď Národné osvetové centrum delimituje SCVU, národná galéria je pripravená prijať úlohu jej zriaďovateľa. „Určite by nešlo o zlúčenie, SCVU/KHB je samostatná značka s definovaným záberom a tak by mala fungovať aj naďalej,“ hovorí Kusá.

Riešenie zmeny zriaďovateľskej inštitúcie je podľa nej dočasné, kým nebude možné zriadiť samostatnú organizáciu, čo ani podľa nej nie je momentálne ekonomicky priechodné. „Nové usporiadanie by malo umožniť SCVU/KHB, aby sa viac sústredilo na odborné činnosti a menej na prevádzkovú a administratívnu agendu.“

Pre ďalšie fungovanie SCVU sú podľa nej kľúčové najmä dobre nastavené procesy a čitateľná dramaturgia. Od Kunsthalle a SCVU si pri ich vzniku predstavovala „silnejšiu dramaturgiu a väčšiu otvorenosť. Myslím, že takto artikulovala potrebu inštitúcie určenej súčasnému umeniu aj slovenská výtvarná scéna,“ dodáva Kusá.

Kunsthalle organizuje otvorenú diskusiu na tému svojho ďalšieho fungovania v stredu (4. mája) o 18.00 h v centrálnej výstavnej sále.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie