Denník N

Má 22 rokov, je Brit a ovládol Grammy

Sam Smith. Foto – AP
Sam Smith. Foto – AP

Mladý spevák Sam Smith už pri svojom debute na odovzdávaní prestížnych cien zatienil všetkých ostatných.

Vlani získalo ceny Grammy v hlavných kategóriách francúzske duo Daft Punk a aj tento rok putujú do Európy. Vďaka mladíkovi s menom Sam Smith, ktorý sa stal hlavným hrdinom večera. Je objavom roka, urobil pieseň roka aj najlepšiu nahrávku roka.

„Skúšal som všeličo, ale až keď som sa stal sám sebou, vtedy to začalo fungovať,“ povedal 22-ročný Brit, ktorý tvrdí, že máva stavy úzkosti, no za mikrofónom pôsobí suverénne – platilo to aj pri jeho premiére na Grammy. Bola veľmi úspešná.

O prvé prekvapenie sa postaral už pri nomináciách. Získal ich šesť, rovnako ako Beyoncé a Pharrell Williams. Pritom ešte pred tromi rokmi čistil v bare záchody, no s melodramatickými baladami, falzetom a odvahou priznať si homosexuálnu orientáciu už na prahu kariéry získal veľké publikum. Na scéne popmusic je len niečo vyše dvoch rokov a jeho album In The Lonely Hour dosiahol miliónové predaje v Británii aj Amerike. Žiadna špeciálna invencia, ale uveriteľné jemné emócie, ktorými je nahrávka „o neopätovanej láske“, ako ju sám opisuje, presiaknutá.

Základná melódia pesničky roka vznikla ešte pred Smithovým narodením. Zložili a nahrali ju Tom Petty a Jeff Lynne pod názvom I Won´t Back Down (1989). Mladý Brit aj bez právnikov uznal, že podobnosť je priveľká, pridal rockerských veteránov ako spoluautorov a dohodli sa na 12,5-percentnom podieli na zisku z hrania skladby.

Smitha s ďakovacou rečou vystriedal Pharrell Williams. Po vlaňajšom klobúku od Vivienne Westwoodovej prišiel s krátkymi nohavicami a neprišiel skrátka. Jeho megahit Happy mu vyniesol cenu za najlepšie popové vystúpenie. Chytľavú skladbu priniesol s novým odvážnym aranžmánom (mnohí ju spoznali asi až podľa prvých slov textu), v rýchlejšom tempe. Kostým pikolíka ako vystrihnutý z filmu Grandhotel Budapešť mu pristal viac než hosť Lang Lang (aspoň, že sa tento čínsky klavírny virtuóz nestihol až tak trápne na efekt predvádzať ako vlani s Metallicou).

„Albumy, spomínate si ešte na ne?,“ povedal Prince, ktorého uvítali ovácie postojačky. Kedysi by mal na Grammy sám niekoľko nominácií, teraz len odovzdal cenu Beckovi za jeho Morning Phase. Kolekcia trinástich skladieb s pokojnou a silnou atmosférou však bola naozaj jednou zo zaujímavých nahrávok roka 2014. Ale mnohí mali o víťazovi tejto kategórie inú predstavu – napríklad aj Kanye West, ktorý prišiel na pódium za Beckom lebo mu vraj chcel ukázať, že má „rešpektovať umenie Beyoncé a dať cenu jej“. Mimochodom, tiež nič nové. Iný známy rapper 50 Cent takto v roku 2004 narušil ďakovačku kapely Evanescence.

Galéria
Grammy ovládol Smith, Madonna sa opäť ukázala s tanečníkmi

Najväčšia hudobná noc – tak nazvali večer 57. ročníka cien Grammy organizátori. Znie to trochu nafúkane, lenže má to niečo do seba. Nejde totiž iba o striedanie odovzdávacích a ďakovacích rečí, ale najmä o množstvo špeciálnych vystúpení.

Po vlaňajšom „trapase“, keď reklamy odrezali záverečné vystúpenie rockerského all-stars bandu (Dave Grohl, Trent Reznor, Josh Homme) fanúšikovia hard&heavy tento rok  galavečer možno trochu omilostia vďaka austrálskym veteránom AC/DC. Neodmysliteľná školská uniforma a „učebnicový“ riff gitaristu Angusa Younga v klasike Highway to Hell postavili už v úvode na nohy sálu Staples Center v Los Angeles.

O jeden z najvýraznejších momentov večera sa postarali mladý Ír Hozier so speváčkou Annie Lennoxovou. Ich duet mal grády, dobre vybraná skladba aj vhodné spojenie hlasov. Na vokáloch stojí aj spolupráca momentálne azda najdrahšej koncertnej zostavy na svete – tria Rihanna, Kanye West a Paul McCartney. Málokedy sa sir Paul objaví v pozícii sprievodného gitaristu namiesto hlavnej hviezdy, no je sympatické, že keď zavetrí niečo zaujímavé, stále sa snaží byť súčasťou scény nielen ako žijúci klasik a vtlačí tomu svoj rukopis.

Rozpačité momenty

O najprovokujúcejšiu šou sa tento rok pokúsila Madonna. Takúto hudbu sme od nej počuli pred dvomi dekádami, imidž dračice obklopenej svalnatými mladíkmi jej tiež vtedy pristal oveľa viac a aj speváčku vo vzduchu sme už na Grammy videli – vlani sa o podobné číslo postarala Pink. Keď to spravila Madonna, tváre divákov zračili skôr obavy než obdiv. Cynicky povedané, stáva sa akousi americkou Helenou Vondráčkovou, speváčkou odmietajúcou starnúť dôstojne.

Aj Lady Gaga ju zatienila. Tentoraz prišla bez extragavantných kostýmov (jej vajíčko tróni v histórii top bizarností Grammy), ale s Tonym Bennettom si strihla svižný dvojgeneračný duet. To bol pre Madonnu ešte silnejší knokaut – ukážka, že keď naozaj viete spievať, môžete spievať aj džez a nemusíte sa pokúšať kŕčovito naháňať nové trendy. Na takúto skladbu ona veru hlas nemá.

Beck nahral silný album, to je bez debaty. Morning Phase tvoria pomalé akustické piesne s introvertnými textami. No práve preto dosť bizarne vyznelo jeho vyhlásenie za najlepšiu rockovú nahrávku. Tu sa ukazuje konzervatívnosť Grammy, sošku v tejto kategórii by si určite zaslúžili iné mená. Napríklad nápaditá gitaristka St. Vincent, ktorej album sa objavil v takmer všetkých výročných rebríčkoch na čelných priečkach. Strčiť ju do kategórie alternatíva by sa dalo čakať skôr od slovenských komerčných rádií.

„Myslím, že tá cena poputuje domov k mojej mame,“ povedala pre Pitchfork mladá Američanka a so smiechom dodala, že namiesto oslavy si dala sprchu.

Keď sa namiesto jednej reklamy objavil vo videu prezident Obama s výzvou, aby umelci a ich fanúšikovia podporili kampaň It Is On Us, vyznelo to ešte ako sympatické gesto, ale následný dlhší monológ jednej z obetí domáceho násilia už bol patetickým apelom navyše. Keď už, našli by sa aj silnejšie a aktuálne spoločenské témy.

57. ročník Grammy - víťazi (hlavné kategórie)

Nahrávka roka: Sam Smith – Stay With Me (Darkchild Version)
Iggy Azalea feat. Charlie XCX – Fancy
Sia – Chandelier
Taylor Swift – Shake It Off
Meghan Trainor – All About That Bass

Album roka: Morning Phase – Beck
Beyoncé – Beyoncé
x – Ed Sheeran
In The Lonely Hour – Sam Smith
G I R L – Pharrell Williams

Skladba roka: Stay With Me (Darkchild Version) – Sam Smith
Chandelier – Sia
All About That Bass – Meghan Trainor
Shake It Off – Taylor Swift
Take Me to Church – Hozier

Objav roka: Sam Smith

Najlepší popový album: In the Lonely Hour – Sam Smith

Najlepší rockový album: Beck – Morning Phase

Najlepší alternatívny album: St. Vincent

Kompletný zoznam víťazov nájdete tu

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie