Denník N

Pustili sme šmejdov do domu, pozrite si ich praktiky zblízka. Odborníci sa chytali za hlavy

Titulná stránka firmy lákala na heslo Zdravie bez kompromisov. Foto – premium-medical.sk
Titulná stránka firmy lákala na heslo Zdravie bez kompromisov. Foto – premium-medical.sk

Predajkyňa tárala, firma na webe po našom záujme ihneď zahládzala stopy.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zazvoní telefón a v ňom sa ozve neznámy chlap, kedy budete doma, lebo má pre vás výhru – darček v hodnote 300 eur. Získali ste ju vraj za to, že ste na ulici pred zdravotným strediskom odpovedali na otázky anketárky.

Nepôsobila podozrivo, zaujímali ju vaše názory na zdravotníctvo a prípadné zdravotné problémy. Kto by sa na ten marazmus neposťažoval?

Na záver si vypýtala meno, priezvisko, adresu bydliska a telefón. Časť respondentov vtedy spozornie, najmä starší a chorí ľudia však môžu ľahko podľahnúť a prezradiť osobné informácie aj cudzej osobe.

Firma s mottom „zdravie bez kompromisov“ mieri práve na dôchodcov. Potom ich pod legendou o výhre navštívi predajca a začne ich lámať na kúpu drahého prístroja.

Hodnotný darček je v skutočnosti zľava na kúpu zázračného čuda za 1098 eur. To im však, rovnako ako skutočný zámer, anketárka aj telefonujúci zamlčia.

Anketárka oslovila aj moju príbuznú. Dostal som tak možnosť pozrieť sa zblízka na metódy práce takzvanej poradkyne zdravia.

V dohovorený čas zazvonil zvonček. Pred dverami stojí staršia pani s veľkým kufrom. Že nepôjde o odovzdanie daru, ale o podomový predaj, je jasné od prvej sekundy. Novinársku identitu som nepriznal, pretože usvedčiť firmu z nekalých praktík sa inak nedá.

Predajkyni rozhodne nemožno vytknúť neslušnosť či aroganciu. Naopak, je zdvorilá. Tam sa však pozitíva končia. Najskôr sa zaujíma o zdravotné problémy dôchodkyne, vzápätí ako pomoc ponúka pulznú magnetoterapiu značky Premium Medical.

Lekári už vraj po rokoch používania vedeli povedať, čo tento prístroj dokáže urobiť s telom, „tak nás odporučili a dostali sme výhradné dovozné právo na menšie prístroje na domáce použitie, aby sa ľudia na Slovensku mohli zbaviť bolestí, polepšili si stav a prestali podporovať farmaceutický priemysel.“

Zdôraznila, že „to je Veľká Británia, Oxford. Tam sa vyrába časť prístrojov, jedna časť sa dokonca vyrába vo Švajčiarsku.“ S Oxfordskou univerzitou produkt, samozrejme, nemá nič spoločné, spomínal ju však aj web firmy. Menej zbehlým sa tak podsúva renomovaný pojem, ktorý ich môže zmiasť.

Na otázky, akí lekári ich firmu odporúčali, ktorá časť prístrojov sa vyrába v Británii, ktorá vo Švajčiarsku, a kde presne, aby sme si to vedeli overiť, sme sa odpovede od šéfa firmy LionEight z Lučenca Mateja Teleka nedočkali.

Porušujú zákon?

„Nerobíme nič nezákonné. Pokiaľ neprekračujeme hranice zákona, máme právo zvoliť obchodnú stratégiu aj formu, akou oslovujeme klientov,“ reaguje Telek na výhradu, či je v poriadku spôsob, akým sa infiltrujú do domácností.

Právnik a súdny lekár Peter Kováč oponuje. „Dar je niečo, čo dáva jeden druhému bez toho, aby za to niečo chcel, prípadne to niečím podmieňoval. Tu možno hovoriť o zľave, nie o dare, a aj to len v prípade, že cena produktu nie je vopred umelo zvýšená. Je teda otázne, či ide o férovú reklamnú praktiku.“

Právnik pripomína, že ak anketári od ľudí žiadajú mená, priezviská, adresy, telefónne čísla a informácie o chorobách, aby ich neskôr firma oslovila s cieľom predávať produkty, ide o spracovanie osobných údajov.

„Otázne teda je, či oslovení poskytli súhlas, aby ich údaje mohli byť použité na reklamnú kampaň. Ak nie, na firmu by si mal posvietiť aj Úrad na ochranu osobných údajov.“

Firma súhlas ľudí nemá. Anketári totiž skutočný zámer dôchodcom taja. Telek si napriek tomu nemyslí, že sa na nich vzťahuje zákon o ochrane osobných údajov. „Získané údaje ďalej systematicky nespracúvame. Naša spoločnosť si ich neukladá, nearchivuje, nevytvára si z nich databázu potenciálnych klientov ani údaje nikomu neposkytuje.“

Argumentuje aj tým, že zákon sa nevzťahuje na osobné údaje získané náhodne bez predchádzajúceho určenia účelu spracúvania.

Telek však nehovorí pravdu. Účel je vopred jasný, čo dokazuje nielen prípad, ktorý sa odohrával priamo predo mnou. Usvedčuje ho aj jeho vlastný inzerát na webstránke, ktorým lákal nových spolupracovníkov.

V ňom za pracovnú náplň anketárov označil „oslovovanie potenciálnych klientov“ v zdravotných strediskách, nemocniciach, obchodných centrách a vyplnenie dotazníka týkajúceho sa zdravia.

Že Telek môže porušovať zákon, pre denník N naznačil aj Úrad na ochranu osobných údajov. „Firma je na požiadanie úradu povinná preukázať, že disponuje súhlasom dôchodcu. Anketár by tiež mal dôchodcovi oznámiť, z akej firmy je, na aký účel osobné údaje získava, a tiež to, ako si dôchodca môže uplatniť svoje právo dotknutej osoby u firmy.“

Lekára Antona Formana ponúkala stránka firmy ako odborníka. Po tom, čo sme vyslovili podozrenie, že taký lekár neexistuje, údaje zo stránky v priebehu minút zmizli. Foto - premium-medical.sk
Lekára Antona Formana ponúkala stránka firmy ako odborníka. Po tom, čo sme vyslovili podozrenie, že taký lekár neexistuje, údaje zo stránky v priebehu minút zmizli. Foto – premium-medical.sk

Vymyslený lekár a mazanie dôkazov

„Ako lučenecká firma sme na trhu 14 rokov,“ tvrdí pani. Pohľad do obchodného registra na spoločnosť LionEight, respektíve jej predchodcu, ukáže, že vznikla koncom roka 2015.

Hoci obchoduje so zdravím, medicínske vzdelanie nemá ani šéf Telek, ani predajkyňa, s ktorou sme sa stretli, ani ďalšia predajkyňa na stránke. Ako odborný garant programu Zdravé Slovensko a konzultant pre produkty Premium Medical sa tam spomína meno MUDr. Anton Forman.

V zdravotníctve podľa webu pôsobí od roku 1989. V zozname lekárov Slovenskej lekárskej komory však takéto meno nie je a nikde nenájdete ani jeho program Zdravé Slovensko. Vymyslela si firma lekára, aby si dodala punc odbornosti? Mala by až takú drzosť?

Na overenie skúsim banálny test. Telekovi som počas telefonátu zámerne spomenul, že je čudné, ak o ich garantovi nik nepočul. Pár minút nato lekárovo meno aj vizitka z webu zmizli.

Žiadosť, aby nám dal na Antona Formana kontakt a dokázal, že nejde o vymyslenú osobu, ignoroval. O pár dní z webu zmizla celá stránka.

Bludy o vesmíre a Zemi

„Kým som tu, máte možnosť sa grátis preliečiť,“ zapína pani prístroj. Ako kontraindikácie uvádza kardiostimulátor, epileptické záchvaty, kovovú náhradu v tele, tehotenstvo a metastázy pri rakovine. Iné materiály ich pritom uvádzajú oveľa viac.

Zázračný produkt predstavuje plochý a ohybný vankúš či matrac s rozmermi, ktoré s predajkyňou odhadujeme na asi 50 krát 30 centimetrov. Vedie z neho elektrická šnúra a ovládač. Stojí 1098 eur.

„Je to prirodzená náhrada magnetizmu Zeme, príťažlivosti Zeme. Ad jedna, ubúda zo Zeme, ad dva, civilizácia žiada svoju daň. Nie raz bývame veľmi vysoko, málo chodíme bosí, kontakt so Zemou našim telám neskutočne chýba, lebo to je základ života. Plus elektrosmog, či chceme, alebo nie, nevyhneme sa mu. Potom sa nečudujme, že telo reaguje rôznymi zdravotnými problémami,“ vysvetľuje predajkyňa.

Keď to tlmočíme odborníkovi na vesmír a kozmonautiku Jurajovi Petrovičovi, rozosmeje sa. „To sú neskutočné nezmysly. Magnetizmus Zeme a zemská príťažlivosť sú dve rôzne veci.“

Na Zem denne dopadne až 40 ton vesmírneho prachu, takže z nej neubúda. Petrovič tvrdí, že ak podľa pani bývame vysoko, podľa jej logiky by mali byť chorí všetci v Tatrách či Nepále, pretože žijú v oveľa väčších nadmorských výškach ako Bratislavčania v panelákoch. „Magnetizmus vychádza zo zemského jadra a siaha do výšky 60- až 100-tisíc kilometrov.“

Pani si pomáha vedou pri výklade často. Nevyhnutnosť zemského magnetizmu pre ľudský organizmus sa podľa nej zistil, keď prví kozmonauti pobudli na vesmírnej stanici. „Hore môžu ísť len zdraví chlapi. Pristáli, čakali sa ovácie, a oni nič. Museli ich vyniesť na nosidlách. Pre dlhý nedostatok magnetizmu Zeme im ubudlo 80 percent kostného vápnika. Odvtedy už do každej lode dávajú magnet ako náhradu, aby ich ochránili.“

Petroviča to pobavilo. „Skúsme si predstaviť, že by niekomu naozaj ubudlo až 80 percent kostného vápnika a že by mal pristávať na Zemi. Vynechám pritom lož predajkyne, že kozmonautov vynášali na nosidlách. V lodi je pri pristávaní preťaženie 6 až 8 G, čiže šesť- až osemnásobne vyššia zemská príťažlivosť ako na Zemi. Pri strate takého množstva vápnika by mali kozmonauti všetky kosti na prach, pristátie by neprežili.“

Úbytok vápnika nemá nič spoločné s magnetizmom. „Spôsobený je nedostatkom gravitácie, pretože v bezváhovom stave človek nezaťažuje kostru. Strata je však maximálne 1,5 percenta za mesiac, a aj to len v prípade, že by kozmonaut nič nerobil. V skutočnosti tam musí aspoň 15 hodín týždenne cvičiť.“

Za blud Petrovič považuje aj magnet, ktorý sa má dávať do lodí ako ochrana. „Nič také tam nie je. Magnety sú v gyroskopoch a tie nemajú nič spoločné so zdravím.“

Kardiovaskulárna genetička z Holandska Magdaléna Harakaľová zase upozorňuje na správu Svetovej zdravotníckej organizácie, podľa ktorej sa škodlivý vplyv bežného elektrosmogu na ľuďoch zatiaľ nepreukázal. „Pani ním teda straší falošne.“

Mateja Teleka takéto zavádzania klientov príliš nevyrušujú. Na odstránení nedostatkov vo vedomostiach predajcov vraj budú pracovať, nevidí však nijaký súvis medzi týmito informáciami a priaznivým vplyvom účinkov ich produktov na ľudský organizmus. „Tieto vyjadrenia nijako neznižujú hodnotu ani účinky našich produktov“.

Firma ponúka viaceré produkty. Nám skúšala predať pulznú magnetoterapiu. Foto - premium-medical.sk
Firma ponúka viaceré produkty. Nám skúšala predať pulznú magnetoterapiu. Foto – premium-medical.sk

Vylieči takmer všetko?

Prístroj vraj pomôže telo „nakompletku“ zbaviť toxínov. „Uvoľní bunky, lebo sa vedia regenerovať. Tým sa prečistí celý organizmus. Bunky dokážu naštartovať regeneráciu, samoliečenie,“ vysvetľuje predajkyňa. „Pri pravidelnom dennom používaní tak do šiestich mesiacov až trištvrte roka nastáva zlepšenie od 30 do 80 percent.“

Konkrétnu vedeckú štúdiu, ktorá by to potvrdzovala, majiteľ firmy Telek neposkytol.

Ako predajkyňa vysvetlila princíp liečenia a zloženia vankúša, ktorý vraj pomáha tým, že si ho priložíme na telo? „Nie som technik, ale v podstate sú v tom také vlákna. Aby to nahradilo zemský magnetizmus, je v tom nastavená frekvencia Zeme. Ako to je zložené vnútri, to odo mňa vážne nechcite vedieť, lebo to je mimo mňa.“

Telek ani tu nevidí problém. „Výrobný postup a presné zloženie výrobku je predmetom obchodného tajomstva výrobcu. Keď si idete kúpiť Coca-Colu, predajca vám tiež neponúkne detailnú receptúru. O spôsobilosti produktu pre uvedenie na trh a bezpečnosti jeho použitia predsa svedčí certifikát Tech Mertcontrol.“

Tento papier z Maďarska je však len vyhlásením o zhode. My pritom nespochybňujeme bezpečnosť prístroja, ale jeho liečebné účinky tak, ako ich prezentuje predajkyňa. A s tými certifikát nemá nič. Nespochybňujeme dokonca ani magnetoterapiu ako doplnkovú liečbu pod dohľadom lekárov, ktorí používajú profesionálne prístroje.

Pani spomína ďalšie výhody. „Okrem očisty tela prirodzene riedi krv, čiže prečistí celý kardiovaskulárny systém, kompletne steny ciev, odbúra aj značnú časť nezdravého cholesterolu. Tým, že krv je prirodzene riedená, upraví sa činnosť srdca aj krvný tlak. Samozrejme, nie zo dňa na deň. Detox trvá zhruba dva až tri týždne, kardiovaskulárny systém sa pri dennom používaní zlepší o tri až štyri mesiace.“

Prístroj je podľa nej nastavený tak, aby si naň telo nezvyklo ani o 20 či 30 rokov. „Kdekoľvek na telo si ho dáme, má dosah 30 centimetrov. Ak si ho dám za chrbát, preliečuje chrbticu a automaticky aj dýchacie cesty, srdiečko, obličky. Ak si naň sadnem, prelieči ženské orgány, zlatú žilu, prostatu, močové ústrojenstvo, ale aj obličky a pečeň.“ A kto sa na vankúš postaví, získa vraj prirodzenú náhradu dvoj- až trojhodinovej chôdze vonku na boso.

Že prístroj lieči všetko možné, dokladá vetou „všetko, čo hovorím, je automaticky podložené, pretože lekári nám urobili stručný výpis chorôb.“ Nie je to pravda, s tým sa však predajkyňa nechtiac prezradí až neskôr. Zatiaľ nám predkladá do rúk papier formátu A4 zaliaty do fólie so zoznamom desiatok diagnóz, na ktoré má prístroj zaberať.

Má viac programov, prvý slúži na odbúranie akútnej bolesti. Ona odporúča druhý – „univerzálne liečenie, ktoré odbúra bolesť, ale automaticky aj preliečuje. Nájde skryté nedoliečené zápaly. Magnet pôsobí na bunky a rozvibruje ich. Zoberte si, že je tam ten kmitočet. Bunky sa roztancujú, prestanú byť lenivé a začnú sa uvoľňovať toxíny. Sú totiž dezinformované, pretože nemajú to, čo je pre ne prirodzené.“

Hoci sme majiteľa firmy požiadali o konkrétne vedecké štúdie, ktoré by potvrdzovali tieto účinky ich prístroja, napriek rozsiahlej zásielke rôznych materiálov ich neposkytol.

Lekári a vedci: Hlúposti

Citácie predajkyne sme preto predložili viacerým odborníkom. Tí ostali prekvapení a chytali sa za hlavu.

Michal Mokrý je lekár a skúsený vedec na pediatrickej klinike v holandskom Utrechte. „V zozname diagnóz, čo ten prístroj lieči, chýba hádam už len impotencia.“

Problém týchto výrobkov spočíva v tom, že „nemôžete nahlas povedať, že vôbec nefungujú. Ich efekt však nie je väčší od placeba či termoforovej fľaše za päť eur.“

Slová predajkyne o rozvibrovaní buniek a detoxikácii vníma ako hlúposti. „Niečo ako detoxikácia organizmu neexistuje, to je mýtus. Normálny človek nemá čo detoxikovať.“

Šokujú ho slová o riedení krvi. „Nie sú žiadne vedecké štúdie, ktoré by potvrdzovali, že to ten prístroj dokáže. Je to podobné, ako keby som niekomu povedal, nech prijíma vesmírnu energiu a prečistí mu to myseľ. Keby prístroj fakt fungoval, môžeme zatvoriť polovicu nemocníc a jeho výrobcovia s predajcami sú miliardári.“

Ak podľa Mokrého „niekto tvrdí, že jeho metóda, prístroj či liek liečia takmer všetko, môžete si byť istý, že klame.“

Gastroenterológ z Nových Zámkov Jozef Klucho výrobok Premium Medical podozrieva práve z dôvodu, že má pomáhať až pri toľkých diagnózach. „Nech o tom predložia konkrétne nezávislé vedecké štúdie. Je psou povinnosťou predajcov dokázať, že to funguje. Ak nie, dovidenia. Je to hlúposť. Tak, ako to opisujú, to nemôže fungovať.“

Právnik a súdny lekár Peter Kováč sa čuduje, že takým prístrojom vôbec niekto verí. „Pripadá mi to, ako keď niektorí pijú Savo, lebo si myslia, že účinkuje na všetky choroby. Keby fungovalo niečo také zázračné, všetci doktori to tu môžu zabaliť.“

Ironicky označuje za povážlivé, že sa o takom zázračnom prístroji vo veľkom nepíše v odborných časopisoch. „To by však rozhodne nebol predávaný cestou podomového obchodu.“

Prístroj za nezmyselný označuje aj vedkyňa a kardiovaskulárna genetička Magdaléna Harakaľová. „Nie je možné, aby zdravotníci vedeli o niečom funkčnom a nepoužívali by to. Rozhodne to nemôže liečiť všetky choroby, ktoré ste menovali. Bludy sa však vyvracajú ťažko.“

Optimistickejšia nie je ani Erika Jamborová z ambulancie liečebnej rehabilitácie v Topoľčanoch. „Prístroje na doma a pre všetkých sú väčšinou nanič. Nemajú nijaký účinok.“

Nekúpil by si ich ani rehabilitačný lekár z Banskej Bystrice Sergej Fedotov. „Keby fungovali, dávno by som bol podomovým predajcom. To, čo sa predáva na domáce použitie, nemá nič spoločné s magnetoterapiou, ktorú poskytuje lekár v ambulancii na overenom, vyskúšanom a kalibrovanom prístroji.“

Fedotov tiež upozorňuje, že pri podobných prístrojoch kupec často nepozná výrobcu ani parametre. „Magnetizmus je v nich na veľmi nízkej úrovni, dokonca tam môže byť obyčajná magnetka. Nekúpil by som to, ani keby som mal prebytočných 10-tisíc eur. Všetko, kde je v návode napísané, že to čosi normalizuje, zlepšuje a zmierňuje, je podľa mňa podvod.“

Certifikát, ktorý predajkyňa ukazuje, je neplatný od roku 2013. Foto - premium-medical.sk
Certifikát, ktorý predajkyňa ukazuje, je neplatný od roku 2013. Foto – premium-medical.sk

Neplatný certifikát a bludy v knihe

Predajkyňa vraví, že zoznam chorôb, na ktoré prístroj zaberá, je len stručný „výcuc“ z maďarskej knihy Pulzná magnetoterapia. Poprie tak slová, že ho zostavili lekári.

Ak nie je vypredaná, lebo podľa pani „okamžite mizne z regálov,“ dá sa vraj kúpiť v kníhkupectvách. Nie je to pravda. Oslovili sme viaceré, nepočuli o nej. V databáze ju nemá ani najväčší internetový predajca kníh martinus.sk.

Pani sa pomýli aj v tom, že knihu napísal doktor István Gyurján, biológ z viedenského Austrian Institute of Technology. Na obálke je uvedená Klára Pentelényi z Maďarska. „Ona to len preložila,“ nedá sa. Argumentujeme tirážou. „Tak viete, potom sa tam pridruží naozaj všelikto,“ znie odpoveď predajkyne. Gyurján je pritom iba citovaný na zadnej obálke knihy, že má chuť si túto metódu vyskúšať.

Predajkyňa presviedča, že kniha vznikla nezávisle od Premium Medical. Ani to nie je pravda. Vydal ju priamo dodávateľ prístrojov. Ako zoznam literatúry, z ktorej vznikla, uvádza rozhovory, knihy, rôzne (najmä) maďarské webové stránky, články a prednášky.

Keďže knihu ako argument vo svoj prospech zaslal aj Matej Telek, niektoré odkazy z nej sme náhodne vybrali v snahe zistiť, či sa v nich naozaj vedecky potvrdili liečebné účinky ponúkaného typu pulznej magnetoterapie na domáce použitie. Na nič také sme nenatrafili.

Naopak, už v úvode knihy sú bludy typu „kozmonauti, keď sa dostanú von z magnetického poľa Zeme, sa cítia slabí a unavení“. Na inom mieste sa píše, že liečivý účinok magnetoterapie podľa početných štúdií presahuje výsledky chemoterapie pri rakovine.

Kniha sa hemží príkladmi anonymných pacientov, ktorým magnetoterapia pomohla, aby v závere priznala, že ide o prípady vybrané z chorobopisov nemenovaného maďarského lekára – homeopata. Účinky homeopatie neboli dodnes vedecky preukázané. Humor vrcholí v kapitole, podľa ktorej možno prístrojom liečiť aj kone, psov, mačky a iné domáce zvieratá.

Na podporu prístrojov pani vytiahla aj SGS certifikát v angličtine. „SGS je známka najvyššej certifikácie. Museli sme prejsť tvrdými normami, všetky možné i nemožné inštitúcie,“ vysvetľuje.

Certifikát bol vystavený v Maďarsku na britskú spoločnosť s honosným názvom Oxford Medical Instruments Limited. Tá existuje od roku 2009 a okrem šéfa Istvána Magyara, ktorý žije v Maďarsku, nevykazuje žiadneho zamestnanca. Že nie je lekár, neprekvapuje.

Telek podozrenia, či nejde len o schránkovú firmu, nepotvrdzuje ani nevyvracia. „Nie je povinnosťou ani úlohou predajcu produktu skúmať ekonomické a obchodné pozadie výrobcu.“

István Magyar založil dve podobné eseročky aj na Slovensku – Oxford Medical Instruments a Medicínsky magnet. V Maďarsku má firmu Oxford Medical Instruments Hungary Kft.

Predajkyňa zamlčiava, prípadne nevie, že maďarskému certifikátu vypršala platnosť ešte v roku 2013. Dôchodcovia, ktorí zväčša nehovoria anglicky, sú bez šance zistiť, že ide o zdrapy papiera.

Majiteľ firmy Telek to vidí inak. Predajkyňa „netvrdila, že ide o platný certifikát, ale poskytla informáciu, že prezentovaný produkt ho získal, a v tejto informácii teda klientov nijakým spôsobom nezavádza.“

Dodal, že ho majú od výrobcu, ktorý ho z obchodného hľadiska nepovažoval za potrebné obnovovať. Štátny úrad pre povoľovanie používania zdravotníckej techniky v Maďarsku však tvrdí niečo iné.

Reklamu a predaj týchto výrobkov v Maďarsku od apríla 2014 zakázal, lebo výrobca nepredložil dokumenty dokazujúce ich klinickú účinnosť a bezpečnosť.

V rozhodnutí sa okrem iného píše, že návod prístroja neuvádza, že terapia má len doplnkový charakter. „Okruh indikácií sa nepodložene rozšíril a zovšeobecnil, čím budí falošnú ilúziu, že prístroj je vhodný na všetko.“

Dar ako podmienka kúpy a ďalšie lži

Predajkyňa po predohre prejde k pointe a dôchodkyni gratuluje: „Získali ste dotáciu v hodnote 300 eur od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na prípadné obstaranie si takéhoto prístroja na domáce použitie. Je to veľmi pekná výhra.“

Ide o lož, pri ktorej sa hrubo zneužíva meno známej značky. Na darčekovej poukážke totiž nie je WHO, ale European Health Society. A tá, ako inak, vôbec neexistuje. To však klamaní dôchodcovia netušia. „No, hej, áno, áno, áno,“ začne habkať pani, keď ju konfrontujeme.

Teleka nevyruší ani táto ich nečestná praktika. „European Health Society je naším marketingovým projektom v rámci podpory predaja terapeutických prístrojov na domáce použitie.“

Preložené do zrozumiteľnej reči – vymyslel si neexistujúcu organizáciu s dôležito sa tváriacim názvom, aby sa výrobky lepšie predávali. Slová o Svetovej zdravotníckej organizácii Telek zvalil na neznalosť predajkyne. V tomto prípade by však nemohla vedieť čítať, pretože údaje mala pred sebou.

Prístroj bez zľavy stojí 1098 eur, s ňou 798 eur. Zámerne strieľam hlúpu otázku, či ho schválilo ministerstvo zdravotníctva. „Samozrejme,“ odpovedá. Pýtam si doklad. „Všetky certifikáty sú zhrnuté v tom, čo som už ukazovala. Ten certifikát je taký všeobecný kompletne za všetkých.“

K doterajším lžiam teda pridáva ďalšiu. „Uvedené výrobky neprešli žiadnym schvaľovacím konaním ministerstva zdravotníctva. Ministerstvo sa dištancuje od akéhokoľvek spájania s danými produktmi,“ odpovedá hovorkyňa Stanislava Pondelová.

Predajkyňa pokojne pokračuje tvrdením, že majú aj povolenie Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). „Bez problémov sme prešli, schválili, tam nie je absolútne žiadny problém.“ Hovorkyňa SOI Danuša Krkošová potvrdila, že je to nezmysel. „Nič také nedávame. Sme orgán dozoru.“

Majiteľ firmy Matej Telek otázky o zneužívaní mien iných inštitúcií (WHO, ministerstva zdravotníctva a SOI) nekomentoval ani sa za to neospravedlnil.

Farmapriemysel ako mafia

Pani vysvetlí, čo je údajným cieľom firmy. „Aby sa znižovala spotreba liekov, pretože na Slovensku máme neskutočné množstvo spotrebovaných antibiotík a iných liekov.“

Na otázku, prečo teda ich fantastickými prístrojmi nedisponujú nemocnice, reaguje, že „farmaceutický priemysel je najlepší biznis. Lekári by prišli o svoje najlepšie príjmy. Farmaceutický priemysel je už de facto mafia.“

Potom tvrdí, že v Nových Zámkoch má štyroch lekárov, ktorí sú jej zákazníkmi. „Sebe si lieky nepredpíšu. Samozrejme, pacientovi veľmi vďačne.“

Prizná, koľko výrobkov predá. „Týždenne mám 15 až 20 stretnutí, za ten čas určite predám päť až sedem kusov.“ Po prepočítaní na 13 predajcov, ktorých firma uvádzala na stránke, a pri známej cene jedného prístroja to vyzerá na solídny biznis.

Keď na nás nič z toho nezaberie, vytiahne ťažký kaliber – magnetoterapiu na regeneráciu využíva aj cyklista Peter Sagan. „Čo viem, Tinkoff Saxo si u nás špeciálne nechával na tento štýl vyrobiť podložku na obrovskú posteľ.“ Telek otázku, či je to pravda, ignoroval. Pani dodala, že podobné prístroje využívajú všetci vrcholoví športovci.

Oslovili sme preto majstra sveta v chôdzi na 50 kilometrov Mateja Tótha. Podobný prístroj síce má doma, pred piatimi či šiestimi rokmi ho však prestal využívať. „S fyzioterapeutom využívame iné postupy. Že by som z prístroja cítil nejaký efekt, to nie.“

Keď predajkyňa zistila, že s drahým prístrojom neuspeje, skúsila nás zlomiť na kúpu menšieho, ktorého rozmery sme s ňou odhadli na 20 krát 15 centimetrov.

„Má takú istú silu, urobí to isté, rovnako ako väčší prístroj má dosah 30 centimetrov. A tiež je univerzálne nastavený na liečenie a odbúranie bolesti.“ Rozdiel spočíval v tom, že bol na baterky a nemal časovač. Stál 698 eur, po odrátaní údajnej výhry 398 eur.

Zaznela aj informácia, že ak dotáciu na prístroj ihneď nevyužijeme, pani ju musí vrátiť. Dôchodca sa tak dostáva pod tlak. Pýta sa sám seba, či nepochybí, ak nevyužije túto jedinečnú šancu. V skutočnosti si práve odmietnutím zachráni stovky eur.

Zo stránky firmy po našom záujme začali miznúť údaje, nakoniec zmizla celá stránka.
Zo stránky firmy po našom záujme začali miznúť údaje, nakoniec zmizla celá stránka.

Firma: Sú to len nepresnosti

Konateľ Matej Telek vo svojom stanovisku uviedol, že sme nepostupovali celkom v súlade s novinárskou etikou.

Na webe pred jeho zmazaním písal, že jeho poradcovia zdravia prešli odbornými školeniami pod dohľadom renomovaných lekárov a vedia tak poskytnúť kvalifikované poradenstvo.

Keďže jeho poradkyňa ukázala neznalosť problematiky, chceli sme vedieť, ktorí lekári ju školili. Telek neodpovedal.

Mlčky prešiel aj otázku, prečo lákal nových obchodných zástupcov na inzerát, že dostanú školenie, kde sa naučia používať postupy, ktoré „nám už viac než 10 rokov zaručujú úspech, stabilitu, ale predovšetkým spokojných klientov.“ Firma totiž produkt predáva iba niekoľko mesiacov.

Na webe tiež tvrdil, že produkty „boli vyvíjané vedcami, lekármi a špičkovými odborníkmi. Pred ich uvedením do praxe prebehlo pomocou nich niekoľko desiatok klinických štúdií pod dohľadom lekárov a medicínskych profesionálov, v ktorých bol jednoznačne dokázaný ich priaznivý účinok na liečbu zdravotných problémov a potlačenie bolestí.“

Keď sme si pýtali štúdie, týkajúce sa ich prístrojov pulznej magnetoterapie na domáce použitie, nedočkali sme sa. Telek poslal desiatky strán textu vrátane súhrnného vyhodnotenia klinických dát a referencií o magnetoterapii, štúdie samotné však absentovali a súhrnný materiál nemal uvedených žiadnych autorov, ktorí by sa dali overiť.

Presvedčiť sa snažil aj kópiou článku z odborného časopisu Revue medicíny v praxi, ktorého autormi boli viacerí lekári. Overením v evidencii publikačnej činnosti sa dá zistiť, že takmer celý ho napísal iba jeden lekár. Zvyšní štyria spoluautori prispeli len jedným až dvomi percentami.

Podstatné však je, že lekári na pacientoch testovali úplne iný prístroj, než ponúkala predajkyňa, a ich záver znel, že ho odporúčajú len ako súčasť komplexnej liečby ľahších foriem periférneho artériového ochorenia dolných končatín. Od liečby všetkého možného, ako tvrdila predajkyňa, to má ďaleko.

A hoci majiteľ firmy dostal veľmi konkrétne otázky, na väčšinu neodpovedal. „Dovoľujem si zareagovať jedným súvislým vyjadrením, keďže nevidím zmysel v tom, aby som komentoval každú vetu obchodnej zástupkyne našej spoločnosti.“

Jej vyjadrenia označil za „nepresnosti, ktoré však v zásade nie sú spôsobilé zavádzať, respektíve uvádzať klientov do omylu vo vzťahu k podstatným vlastnostiam nami ponúkaných produktov, ich využitia a účinkov“.

Chyby pripísal tomu, že predajkyňa u nich pôsobí iba pár mesiacov. Tak krátko je však na trhu celá firma. „Nepresnosť niektorých vyjadrení nijakým spôsobom neznižuje pozitívne účinky produktu na ľudský organizmus,“ trvá na svojom Telek.

Rozhodne popiera aj „akékoľvek možné náznaky toho, že by sme používali agresívne alebo nekalé obchodné praktiky“. Tvrdí, že nikoho do kúpy nenútia.

Faktom je, že minimálne v tomto jednom prípade sme sa stretli s nečestným konaním – zavádzaním o výhre, lžami o princípe fungovania, rečami o prístroji, ktoré nevedia vedecky preukázať, zaštiťovaním sa neplatnými papiermi, významnými organizáciami či úradmi, ktoré o tom nemajú ani poňatia, dokonca aj neexistujúcimi osobami či inštitúciami.

Identickú skúsenosť s firmou nám potvrdila aj ďalšia staršia pani. Anketárka si ju vyhliadla v Kauflande a nasledoval rovnaký scenár, aký sme opísali.

Fanúšikovská stránka týchto výrobkov na Facebooku od roku 2008 získala presne dvoch fanúšikov. Po našom telefonáte Telekovi bola v priebehu chvíle zmazaná.

Zoznam diagnóz, ktoré podľa predajkyne lieči ich prístroj:

Angina pectoris, srdcová arytmia, vysoký tlak, nízky tlak, poruchy cirkulácie krvi, chladné nohy, ruky, poruchy prekrvenia, choroby lymfatického systému, diabetická noha, astma, bronchitída, obštrukcia pľúc, chronická pľúcna TBC, zápal pľúc a priedušiek, žalúdočné vredy, cukrovka, pankreatitída, ochorenia pečene, zápaly hrubého čreva, zápcha, chronický zápal močového mechúra, prostata, parkinson, skleróza multiplex, stav po porážke mozgu, migrény, hučanie v ušiach, alzheimer, mozgová cievna skleróza, poranenia miechy, bolesti zubov, poruchy spánku, ischias, lumbago, tunelový syndróm zápästia, fantómové bolesti, zlomeniny, pomliaždeniny, osteoporóza, osteonekróza, osteochondróza, bolesti krížov a chrbta, bolesti stavcových platničiek, zápal kĺbov a šliach, dna, osteoartróza, stuhnuté plecia, tenisový lakeť, reuma, liečba rán, hojenie rán, akné, liečba dekubitov a preležanín, podvrtnutie, zakrvácanie, pomliaždenie, natiahnutie, psoriáza, ekzém, chronický zápal viečok, glaukóm, atrofia optického nervu, citlivosť na zmeny počasia, únava, nervozita, napätie, stres, chronická nespavosť.

Ako nenaletieť podomovým predajcom?

  • Nikomu neznámemu pri oslovení na ulici, či už do ankety, alebo z iných dôvodov, neprezrádzajte adresu svojho bydliska a telefónne číslo.
  • Ak ste tak už urobili a ktosi neznámy vám zavolá s tým, že má pre vás darček vysokej hodnoty, ktorý ste údajne vyhrali, zložte telefón a ďalej nekomunikujte. Drahé darčeky po domoch nik len tak neroznáša.
  • Ak ste nedokázali odmietnuť a predajca už zvoní pre dverách, povedzte mu, že o darček nemáte záujem, a pošlite ho preč. Máte na to plné právo.
  • Ak už sa predajca nanominoval do domácnosti, kontaktujte príbuzných, priateľov či známych, aby vám robili spoločnosť. Viac hláv zvyšuje šancu, že vás predajca nenahovorí na kúpu šmejdu.
  • Detailne sa pýtajte na všetky veci okolo produktu, snažte sa zistiť, či predajca neklame, nezveličuje alebo nerozpráva hlúposti. Otvorte si počítač s internetom, zadajte si názov produktu aj tvrdenia predajcu do vyhľadávača a prečítajte si, čo o tom píšu iní.
  • Ak vami predajca začne manipulovať a napriek vašej výzve nechce odísť, volajte políciu.
  • Nenechajte sa vydierať rečami, že údajný darček má platnosť len dnes, a ak produkt nekúpite, zľava zanikne. V skutočnosti sú ceny za produkty zvýšené aj po započítaní zľavy, a ak produkt budete chcieť za nižšiu cenu, predajú vám ho kedykoľvek.
  • Produkt odmietnite kúpiť s tým, že si to potrebujete rozmyslieť a prekonzultovať s členmi rodiny. Nemáte sa kam ponáhľať, výrobca šmejdov do zajtra nezanikne.
  • Povedzte, že sa o kúpe chcete poradiť s lekárom. Pokojne zaklamte, že máte v blízkej rodine primára, ktorý sa v tom vyzná.
  • Neverte, že predvádzaný prístroj je zázračný a že bez neho nebudete môcť existovať. Žili ste bez neho doteraz, zvládnete to aj neskôr.
  • Vždy majte na pamäti, že ak by naozaj šlo o kvalitnú vec, predajca by nebol odkázaný predávať ju pokútne dôchodcom v ich bytoch a domoch.
  • Ak už ste šmejdom naleteli a vyhodili tak oknom veľa peňazí, upozornite na to kamarátov, priateľov a známych (najmä starších ľudí a osamelých dôchodcov). Sebe už nepomôžete, iným však môžete zachrániť posledné úspory.

Za pomoc pri príprave špeciálne ďakujem:

Vedcovi a lekárovi Michalovi Mokrému, právnikovi a súdnemu lekárovi Petrovi Kováčovi za pomoc s preverovaním materiálov o produktoch pulznej magnetoterapie, manažérke Nore Slížovej a lekárovi Jozefovi Kluchovi za preklady textov o problematike z maďarčiny.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie