Denník N

Deti na rokovanie nepatria, mohli by ochorieť, tvrdí Bugár

Simona Petrík v kampani ešte v Sieti. Foto – FB Simony Petrík
Simona Petrík v kampani ešte v Sieti. Foto – FB Simony Petrík

Rokovací poriadok parlamentu sa nezmení, deti do rokovacej sály naďalej nebudú mať prístup. Poslanci aj zamestnanci však dostanú detský kútik.

Deti do rokovacej sály Národnej rady nepatria – také je čerstvé rozhodnutie poslancov parlamentu, ktorí sa zaoberali prípadom poslankyne Simony Petrík (nezaradená). Tá sa vo štvrtok nedostala cez ochranku na rokovanie počas hodiny otázok.

O „zákaze detí“ v sále informoval podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd), ktorý zastupuje predsedu Národnej rady Andreja Danka (SNS).

Mohlo by dostať chrípku

„Zoberte si, že máte polročné dieťa, idete do rokovacej sály, kde je 150 poslancov z celého Slovenska, jeden môže mať takú chrípku, iný neviem čo a dieťa ešte nie je zaočkované,“ povedal Bugár, prečo dieťa nepatrí do pléna. 

Problém by mohol vzniknúť podľa neho aj pri hlasovaní, keď by dieťa mohlo vyrušiť poslancov a pomýliť ich. Poukázal aj na to, že väčšina matiek deti v práci mať nemôže. „Pri páse alebo pri pokladnici nemôžete mať dieťa,“ dodal. 

Poslanci aj zamestnanci však dostanú detský kútik. Vznikne v jednej z kancelárií podpredsedníčky Lucie Nicholsonovej (SaS), ktorá ju ponúkla, aby tam detský kútik mohol vzniknúť. 

Národná rada čaká na svoj prvý detský kútik. foto – TASR
Národná rada čaká na svoj prvý detský kútik. foto – TASR

Nicholsonová práve čaká dieťa a parlament považuje za spiatočnícky. Prekáža jej, že Národná rada nemá na to, aby schválila novelu rokovacieho poriadku tak, aby si rodič do pléna mohol zobrať dieťa. „Vedia si predstaviť poslanca v parlamente so zbraňou, ale matku s dieťaťom nie,“ naráža podpredsedníčka parlamentu na poslanca Kotlebovej ĽSNS Petra Krupu.

Dostanú detský kútik

Detský kútik chcú s Petrík zariadiť zo svojich zdrojov už tento víkend. Poslanci aj zamestnanci budú mať k dispozícii prebaľovací pult, ktorý doteraz nebol. 

Zmena rokovacieho poriadku sa nechystá. A to aj napriek tomu, že napríklad minister práce Ján Richter (Smer) povedal: „Keď niekde inde motivujeme zamestnávateľov, aby vytvárali vhodné pracovné prostredie aj pre prípadných zamestnancov – matky s deťmi do troch rokov, možno by parlament mal ísť príkladom.“

Ak by prišiel návrh na zmenu rokovacieho poriadku, aby si do pléna mohli nosiť rodičia deti, tak by minister aj z pozície jedného z vedúcich predstaviteľov strany Smer „jednoznačne odporúčal, aby sme takúto zmenu podporili“.

Nicholsonová však tvrdí, že keď o tom poslanci hovorili, ani tí za Smer neboli za zmenu rokovacieho poriadku.

„Žiaden zákon nezakazuje poslankyniam rodiť deti ani tehotným ženám kandidovať do parlamentu. Náš parlament stále nie je schopný dostať sa na úroveň parlamentov vyspelých krajín Únie,“ povedala poslankyňa Petrík a dopĺňa, že touto cestou chcú povzbudiť aj ostatných zamestnávateľov, aby vytvárali prostredie, v ktorom môžu byť deti so svojimi rodičmi.

To, že poslanci aj zamestnanci budú mať k dispozícii detský kútik, by mohlo byť signál, aby sa mladé ženy neobávali vstúpiť do politiky, hovorí Petrík. „Kútiky v práci by potrebovali aj rodičia, ktorí sa v týchto dňoch snažia získať škôlku a miest je opäť málo, hlavne vo veľkých mestách,“ dodala poslankyňa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nový rokovací poriadok

Slovensko

Teraz najčítanejšie