Denník N

V Indii spravili zebru s optickou ilúziou, núti šoférov spomaliť

Zdroj - Youtube
Zdroj – Youtube

Nápad nepoužili po prvý raz. Už pred ôsmimi rokmi v Číne vznikli prvé podobné zebry.

Asi najznámejší priechod pre chodcov je ten na Abbey Road v Londýne. Preslávila ho kapela Beatles, ktorá dala fotku z neho na obálku svojho jedenásteho štúdiového albumu Abbey Road z roku 1969.

Od tých čias sa na ňom fotia návštevníci Londýna a fanúšikovia skupiny z celého sveta. Ale priechod nijako nezaujme, vyzerá ako každý iný.

Prvý raz použili priechod pre chodcov, takzvanú zebru, v roku 1951 v mestečku Slough. Nachádza sa neďaleko londýnskeho letiska Heathrow na západe metropoly.

Odvtedy sa ich vzhľad príliš nezmenil. Postupne sme nimi pomaľovali cesty vo všetkých kútoch sveta, hoci niektorí spochybňujú ich účinnosť. András Várhelyi z univerzity v Lunde spravil v tomto švédskom meste v roku 1998 experiment, podľa ktorého dávali vodiči prednosť chodcom iba v piatich percentách prípadov. Podľa autora článku vodiči „nespomaľovali natoľko, aby neohrozili chodcov, ktorí už sú na zebre alebo na ňu chcú vstúpiť“.

Ťažko povedať, či sa dajú tieto výsledky preniesť aj do iných krajín a do súčasnosti. Bez ohľadu na to, indický tandem Saumya Pandya Thakkar a Shakuntala Pandya spravil v Ahmadabáde na západe Indie zebru, vďaka ktorej by vodiči mohli dať nohu z plynu.

https://twitter.com/salman2979/status/708568892784943104

Aj v Číne

Ide o 3D ilúziu, jednotlivé čiary pripomínajú z diaľky zátarasy, takže vodičov prinútia inštinktívne spomaliť. V umení sa takáto technika nazýva trompe l’oeil (tromper: podviesť, oeil: oko). Vytvára optickú ilúziu, takže dvojrozmerné predmety budia dojem trojrozmerných.

Nápad nepoužili po prvý raz. Už pred ôsmimi rokmi v Číne vznikli prvé podobné zebry. Miestni sa z priechodov tešia. „Chodci sa teraz môžu cítiť bezpečnejšie, keď prechádzajú cez cestu. Je to skvelý nápad,“ povedal cyklista Wee Lu. „Je to kúzelné. Priechod z diaľky vyzerá skôr ako zátarasa. Musel som spomaliť, než som zistil, že išlo o obyčajný priechod,“ vraví čínsky vodič.

Sú aj skeptici. Upozorňujú, že šofér sa môže priechodu, ktorý budí dojem prekážky na ceste, zľaknúť, takže začne zmätkovať. Podľa ArchPaper to však nehrozí. Ilúzia trvá len niekoľko sekúnd a pri určitej vzdialenosti.

Postrčenie

Slovo „nudge“ – po našom postrčenie – je v ostatnom čase asi nadužívané, ale bez ohľadu na to, či v tomto prípade ide alebo nejde o „postrčenie“, takáto politika sa bežne uplatňuje preto, aby sme sa začali správať požadovaným smerom.

Vo Švédsku napríklad darcom krvi pošlú SMS správu, že ich krv práve darovali a niekomu zachránila život. Ľudí to motivuje darovať vzácnu tekutinu aj nabudúce. V niektorých školských jedálňach zase na zdravé jedlo stravníkov upozorňujú tým, že ho dajú na exponované miesta, aby neuniklo ich zraku, zatiaľ čo menej zdravé sladké nápoje a sladkosti im síce nevezmú, ale dajú ich tak, aby si ich všimli menej.

Jedno z takých malých postrčení si môžete všimnúť aj na Hlavnej stanici v Bratislave. Nepozorných fajčiarov, ktorí nám svojím dymom otravujú život, navedú stopy k miestu vyhradenému na fajčenie.

O projekte informoval Matej Šucha zo spoločnosti Mindworx, konzultačnej spoločnosti v oblasti behaviorálnej ekonómie a rozhodovania. Podľa jeho slov na sociálnej sieti ho realizuje študentka Nikol Bobčíková na Ústave verejnej politiky pod vedením Emílie Sičákovej-Beblavej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Behaviorálna ekonómia

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie