Denník N

Premiér Fico viedol rokovanie vlády, len cez víkend ho pustili z nemocnice

Premiér Fico vedie zasadanie vlády. Foto – TASR
Premiér Fico vedie zasadanie vlády. Foto – TASR

Bežne ľudia po dvojitom by-passe tak skoro do práce nechodia, hovorí lekár.

Premiéra Roberta Fica len cez víkend prepustili po viac ako dvoch týždňoch z nemocnice a už v stredu viedol rokovanie vlády. Fico zrejme prekonal infarkt, urobili mu dvojitý by-pass. Jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová neupresnila ďalšiu liečbu. Po čase by mal ísť do kúpeľov.

Tak rýchlo do práce bežne ľudia po takom zákroku nechodia, hovorí kardiológ pražskej nemocnice IKEM Peter Wohlfahrt. „Bežne sú pacienti minimálne mesiac až tri mesiace na práceneschopnosti.“

Video: Fico sa nečakane objavil na zasadaní vlády. Je to nezodpovedné alebo odvážne?
autorka: Martina Pažitková

Po začiatku odišiel

Premiér neviedol celé niekoľkohodinové rokovanie vlády, odišiel skôr. Zastúpil ho potom podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Na rokovanie vlády prišiel aj generálny tajomník Rady Európskej únie Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

„Netuším, ako to bude na ďalšom zasadaní vlády,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák. „Nemyslím si, že by toto mal povolené od lekárov – nikto by mu to na papieri nedal,“ povedal na to, že premiér prišiel na zasadanie len pár dní po tom, čo ho prepustili z nemocnice.

„Všetky kroky, ktoré premiér robí, konzultuje s lekármi,“ povedala hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, kde premiéra liečili. Či mu lekári odporučili, aby na zasadanie prišiel, nepovedala.

„Poznáte ho roky, bolo to pre nás prekvapením, ale vieme, že premiér má tuhý korienok. Bol tu len na krátky okamih na pozdravenie a na stretnutie s členmi vlády. Bude pokračovať v liečebnom procese,“ dodal minister.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker o tom, že na zasadanie príde premiér, vedel. „Pán premiér sa snaží rýchlo zotaviť. Samozrejme, robí to po konzultácii s lekármi,“ povedal Drucker.

Či sa nevrátil priskoro, minister nepovedal; podľa neho sa treba pýtať lekárov. „Chodí pravidelne na kontroly a diskutuje s nimi o svojom stave,“ povedal.

Premiérov zákrok bol náročný aj finančne. Minister nechcel odpovedať ani na otázku, či premiér riskuje.

Mal by byť v pokoji, hojí sa mu hrudná kosť

Český kardiológ Wohlfahrt povedal, že ak by mal takého pacienta, určite by mu neodporúčal nastúpiť do práce. „Nemôžem ho obmedzovať, ale určite by som mu to neodporučil,“ povedal. Najčastejšie ľudia nechodia do práce dlhšie najmä vzhľadom na veľké bolesti. Pri zákroku totiž lekári pacientovi prerežú hrudnú kosť, ktorá sa potom hojí.

„Mala by byť v pokoji,“ hovorí lekár. Premiér by podľa neho nemal robiť ani prudké pohyby, lebo kosť nie je zrastená. Skorý návrat do práce môže podľa názoru odborníka zrastenie spomaliť.

„Okrem toho, pacient dva týždne ležal a nič nerobil, aj preto návrat do práce býva dlhší,“ dodal Wohlfahrt.

Stres, ktorý môže premiér zažívať vo výkone funkcie, nebude mať podľa lekára väčší vplyv na jeho zdravotný stav.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie