Denník N

Kanadská Alberta vyhlásila stav ohrozenia, lesné požiare ohrozujú ložiská ropy

Požiar sa šíri aj na južné mestá od mesta Fort McMurray. Foto - TASR/AP
Požiar sa šíri aj na južné mestá od mesta Fort McMurray. Foto – TASR/AP

Pre rozsiahle požiare museli evakuovať 88-tisíc obyvateľov mesta Fort McMurray. Oheň však ohrozuje aj ložiská ropy, ktoré patria medzi najväčšie na svete.

Západokanadská provincia Alberta vyhlásila stav ohrozenia pre rozsiahle lesné požiare pri meste Fort McMurray. Z mesta už museli evakuovať všetkých 88-tisíc obyvateľov. Úrady varovali, že by oheň mohol zničiť väčšinu mesta.

Oheň sa vďaka silnému vetru a vysokým teplotám za jeden deň dostal do obývanej oblasti, kde zničil alebo poškodil 1600 budov, ďalších 19-tisíc je ohrozených. Podľa analytikov, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters, by požiar mohol byť pre poisťovne najdrahšou kanadskou prírodnou pohromou.

S ohňom bojuje viac ako 200 hasičov, deväť hasičských lietadiel a 12 vrtuľníkov. Prácu im komplikuje vietor, ale aj suchý vzduch či rekordne vysoké teploty, ktoré v stredu prekročili 31 stupňov Celzia. Lesný požiar, ktorý od nedele spálil 7500 hektárov pôdy, je podľa požiarnikov veľmi ťažké ohraničiť. Čierny dym vidno aj 60 kilometrov od mesta.

V stredu večer evakuovali aj južné mesto Anzac a ďalšie dve malé obce, pretože oheň sa šíril ich smerom. Do Anzacu pritom presťahovali ľudí evakuovaných z Fort McMurray. Iní ľudia, ktorí utiekli pred plameňmi, si vytvorili provizórne tábory na niektorých úsekoch diaľnice, kde bývajú v autách alebo karavanoch.

Mnohí obyvatelia mesta Fort McMurray prespávajú na diaľniciach vo svojich autách. Foto – TASR/AP
Mnohí obyvatelia mesta Fort McMurray prespávajú na diaľniciach vo svojich autách. Foto – TASR/AP

Oheň je nebezpečný nielen pre ľudí, ale aj pre ťažbu ropy. Fort McMurray je hlavným mestom regiónu, v ktorom sa nachádzajú rozsiahle ložiská nekonvenčnej ropy, takzvané athabaské ropné piesky. Zásoby ropy, ktoré sa tam nachádzajú, sú tretie najbohatšie na svete po Saudskej Arábii a Venezuele. Požiar sa počas uplynulého víkendu priblížil už aj k ťažobným zariadeniam.

Podľa agentúry AP je aktuálne na území Alberty asi 30 ohnísk lesných požiarov. V provincii platí prísny zákaz zakladania ohňov na voľnom priestranstve s výnimkou vyhradených miest v kempoch.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie