Denník N

Pod panamskou schránkou podnikal aj Ficov priateľ Výboh

Robert Fico a Miroslav Výboh. Foto N – Martina Pažitková a TASR
Robert Fico a Miroslav Výboh. Foto N – Martina Pažitková a TASR

Prevod firmy pod inú „matku“ sa udial v čase, keď sa rozbehla kauza Pandur, v ktorej Výboh figuroval. Dokumenty z Panama Papers súvislosť s ňou či s podozreniami z korupcie nedokazujú a Výboh odkázal, že firmy žiadnu činnosť nevykonávali.

Zatiaľ čo Robert Fico tvrdil, že bojuje proti schránkovým firmám v politike a v štátnych zákazkách, jeho priateľ Miroslav Výboh mal minimálne dve takéto schránky. Vieme to vďaka kauze Panama Papers a tomu, že ich prevádzal pod panamskú firmu Mossack Fonseca, ktorá čelí medzinárodnému škandálu pre daňové úniky a pranie špinavých peňazí.

Podnikateľ Výboh svoje firmy presúval z jednej správcovskej firmy na Mossack Fonseca v roku 2010 v čase, keď sa rozbiehala kauza Pandur, jedna z najväčších korupčných afér v Česku a v Rakúsku v posledných rokoch, v ktorej sa neskôr objavil aj Výboh. A bolo to tiež v čase, keď jeho vtedajšia firma Willing zarábala na štátnych zákazkách.

Presun firiem a to, že patrili Výbohovi, ukazujú dokumenty Panama Papers, ktoré Denník N analyzoval v spolupráci s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku.

Schránka u Dzurindu aj u Fica

„Nie je možné, aby poštová schránka v Londýne s riaditeľom na ostrove Svätý Krištof a Nevis poskytla úver SDKÚ v miliónových hodnotách bez toho, aby za ňou nebol účet predstaviteľa SDKÚ s čiernymi peniazmi. Jednoducho to nie je možné,“ hĺbal Fico nad schránkou v pozadí financovania strany Mikuláša Dzurindu v októbri 2010.

Fico aj roky po odstavení Dzurindu z čela kandidátky pre schránkový škandál odôvodňoval boj proti schránkam jeho menom. „Myšlienka, ako reagovať, sa objavila už v čase, keď sme zistili, ako sa financovala SDKÚ cez schránkové firmy v zahraničí. Už vtedy prebehli prvé diskusie o tom, ako zistiť, kto je skutočným vlastníkom schránkovej firmy,“ vysvetľoval predseda Smeru v novembri 2014, v čase kauzy CT, prijímanie protischránkového zákona. Zákon sa ukázal ako neúčinný a pripúšťa to aj Smer, ktorý sa s novými koaličnými partnermi dohodol na jeho vylepšení.

„Aj ja chcem vedieť, či bola pravda to, čo sa hovorí v súvislosti s privatizáciou strategických podnikov – kde tie peniaze skončili, na akých schránkových firmách,“ tvrdil Fico.

Britské Panenské ostrovy a Výbohovo priznanie

Emailová komunikácia o Výbohových firmách Caledonian International Management a Caledonian International Investment sa začína 20. apríla 2010 snahou o prevedenie firiem zo správy firmy Amicorp B.V.I. Limited z Britských Panenských ostrovov pod Mossack Fonseca. Firmy formálne viedla ako „riaditeľka“ britská občianka Karen Cecelia Kilworthová a existovali od januára 2009. Žena s rovnakým menom a s podobnou fotografiou si na Facebooku píše, že ovláda češtinu.

Mossack Fonseca prebrala firmy po viac ako dvoch mesiacoch. Prevod oficiálne potvrdili úrady Britských Panenských Ostrovov až v septembri 2010. Firmy dlho nevydržali, už v lete 2011 išli do likvidácie.

O tom, že sú Výbohove, svedčí niekoľko dokumentov, kde je označený ako „beneficial owner“, teda užívateľ koncových výhod spoločnosti, čo v jazyku schránkových firiem znamená reálny majiteľ. S čím firmy podnikali, aké a či vôbec mali zisky a koľko peňazí cez ne pretieklo, z dokumentov jasné nie je. Nie je jasná ani ich reálna hodnota a ani vzťah ku Slovensku.

vbh -pic
Jeden z dokumentov, ktorý odkrýva Miroslava Výboha ako majiteľa firiem. Zdroj – Panama Papers

Výboh sa k obom firmám priznáva. „Obidve spoločnosti boli založené pod správou globálnej a regulovanej správcovskej spoločnosti,“ odpísala za Výboha jeho firma AMW. Tvrdí, že ich založili s cieľom plánovaného spoločného podnikania so zahraničnými právnickými osobami v oblasti developerských projektov. „K realizácii týchto projektov však nikdy nedošlo, a tak obidve spoločnosti špeciálne založené na tento účel, ktoré nikdy nevykonávali žiadnu podnikateľskú činnosť a nedosiahli žiaden obrat, boli správcom na náš pokyn pred značnou dobou riadne uzatvorené a zlikvidované.“

Výboh, ktorý je honorárnym konzulom Monaka na Slovensku, neodpovedal na otázky, či sa prevody firiem týkali prípadu zbrojovky Steyr a kauzy Pandur, ani či Ficovi povedal, že je majiteľom schránkových firiem.

Monako je európskym daňovým rajom a kvôli „optimalizácii“ daní tam majú bydlisko viacerí Slováci vrátane športovcov. Výboh sa do Monaka presťahoval niekedy v roku 2011 alebo ešte skôr.

Miroslav Výboh v čase prvej Ficovej vlády a zrejme aj krátko po nej podnikal nielen u nás. Podľa uniknutej diplomatickej korešpondencie Wikileaks mal obchodné aktivity v zhruba 50 krajinách.

Právnická firma Mossack Fonseca v Panama city. Foto – TASR/AP
Právnická firma Mossack Fonseca v Panama city. Foto – TASR/AP

Počas kauzy Pandur

Prevody opísané v Panama Papers sa diali práve v čase, keď český denník Mladá fronta Dnes upozornil na rozsiahlu kauzu podplácania pri nákupe obrnených vozidiel Pandur českou vládou. Rozsiahlu reportáž o prípade priniesla Mladá fronta Dnes vo februári 2010; krátko nato rakúska polícia napochodovala do zbrojovky Steyr a zabavila tam dokumenty o obchode.

Spomínaný pokyn na prevod firiem na Mossack Fonseca prišiel v apríli 2010. V tom čase ešte médiá netušili, že do prípadu je zapojený aj Výboh – jeho meno prvýkrát oficiálne v súvislosti s prípadom padlo až v máji 2011.

Prevody môžu vyzerať banálne a nedokazujú žiadnu nelegálnu činnosť. Prečo o nich potom píšeme? Lebo Miroslav Výboh je priateľom Roberta Fica a Ficova kancelária v tom čase ich vzťah zatajovala. „Akékoľvek naznačovanie vzťahu medzi Miroslavom Výbohom a Robertom Ficom je bezpredmetné a účelové,“ napísal 3. septembra 2010 šéf Ficovho tlačového odboru Erik Tomáš.

Lobista Dalík videl vo Výbohovi Ficovho dôverníka. Foto - facebook Mareka Dalíka
Lobista Dalík videl vo Výbohovi Ficovho dôverníka. Foto – Facebook Marka Dalíka

Verný druh Granát

Hoci sa o Výbohovi v Smere, kde ho prezývajú Granát, hovorí ako o premiérovom človeku minimálne od vzniku prvej Ficovej vlády, odhalila ho práve kauza Pandur.

„Pána Fica poznám ešte od čias, keď nebol v aktívnej politike. Spoznali sme sa v polovici deväťdesiatych rokov, keď ako právnik zastupoval Slovensko pri Európskom súde pre ľudské práva,“ vypovedal Výboh pred českým súdom v kauze Pandur v septembri 2014.

„Na schôdzku som šiel preto, lebo som chcel udržiavať dobré vzťahy s premiérom Ficom a jeho dôverníkom pánom Výbohom,“ opisoval pred tým istým súdom vzťah premiéra a podnikateľa český lobista Marek Dalík, ktorý bol na schôdzke spolu s vtedajším českým premiérom Mirkom Topolánkom.

„Pán Výboh je môj priateľ a ja sa predsa nebudem tváriť, že nie je,“ priznal nakoniec aj Fico v júli 2014. „Dvadsať rokov tohto človeka poznám osobne a nebudem niekoho zatracovať, ako to robia niektorí iní politici,“ vysvetľoval.

Mimochodom, Výbohova firma AMW vlastní nebytový priestor v rezidencii Bonaparte, kde býva v byte prenajatom od podnikateľa Ladislava Bašternáka Fico s rodinou.

Fico na otázky o Výbohovi neodpovedal a bez odpovede nechal aj otázku, či vedel, že má jeho priateľ schránkové firmy.

Na kauze Panama Papers spolupracuje s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku sedem slovenských médií: Aktuality.sk, denník SME, Denník N, Hospodárske noviny, týždenník Trend, RTVS a televízia Markíza.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie