Denník N

Konflikt o Náhorný Karabach sa stupňuje, Jerevan chce hlasovať o jeho uznaní

Arménsky bojovník v Náhornom Karabachu. Foto – TASR/AP
Arménsky bojovník v Náhornom Karabachu. Foto – TASR/AP

Sporné územie, ktoré sa odtrhlo od Azerbajdžanu, môže po nedávnom obnovení bojov čoskoro uznať prvý štát.

Separatistickú republiku Náhorný Karabach, kde dnes žijú takmer výhradne len Arméni, neuznáva žiadna krajina na svete. Dokonca ani Arménsko. To by sa však čoskoro mohlo zmeniť.

Do arménskeho parlamentu sa dostal vládny návrh zákona, ktorý počíta s uznaním sporného regiónu, ktorý Azerbajdžan považuje za svoje územie. V Baku to okamžite označili za provokáciu.

„Prijatím zákona Arménska republika oficiálne prizná faktický status Arcachu (tak Arménci volajú Náhorný Karabach, pozn. red.), keďže republika Arcach zodpovedá kritériám suverénnej vlády v súlade s medzinárodným právom,“ píše sa v návrhu legislatívy.

Hlasovať o nej by sa mohlo už budúci týždeň 10. mája. Kremeľ podľa ruského servera RBK tvrdí, že ide o vlastnú iniciatívu Jerevanu, s ktorou nemá nič spoločné. Vyzval obe strany konfliktu, aby sa „vyhli krokom, ktoré by ohrozili krehké prímerie a priviedli k zvýšeniu násilia“.

Konflikt, ktorý na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia stál 30-tisíc životov, a ožil začiatkom apríla, sa tak ďalej vyhrocuje. Jerevan vyhrážkami o uznaní reaguje na obnovenie bojov, ktoré si vyžiadali už desiatky životov.

Arménsko sa tiež sťažuje na Moskvu, že práve jej zbraňami Azerbajdžanci útočia na ich pozície. Pred mesiacom, v sobotu 2. apríla, zažila hornatá izolovaná oblasť najhoršie ostreľovanie od podpísania dohody o prímerí z roku 1994.

Z jej porušovania sa obviňujú obe strany.

nahorny_karabach-web

Rusko, ktoré sa snaží vystupovať ako mediátor, síce dotlačilo Azerbajdžancov a Arméncov k novému prímeriu, o pokoji zbraní sa však dá hovoriť len veľmi ťažko. Od jeho uzavretia podľa agentúry Reuters zomrelo najmenej osem ľudí na obidvoch stranách.

„Náš život sa zmenil na peklo. Streľbu počúvame každú noc. Čo je toto za prímerie?“ povedala pre agentúru Azerbajdžanka Agul Huseinova z dediny Agdam, ktorú kontroluje vláda v Baku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Boj o Náhorný Karabach

Svet

Teraz najčítanejšie