Denník N

Ficov kamarát Výboh rastie a už sa neskrýva, stavia kancelárie na mieste zrúcaného Steinu

Búranisko Steinu s novými základmi a vizualizácia. Foto N – Tomáš Benedikovič
Búranisko Steinu s novými základmi a vizualizácia. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiérov priateľ Miroslav Výboh sa stal v decembri spolumajiteľom budúceho administratívno-obytného komplexu Stein 2 v bratislavskom Starom Meste. Zo záhadného podnikateľa so zbraňami sa stáva podnikateľom, ktorý sa už schováva menej.

Rozhovory nedáva a jeho fotografií je len málo. Väčšinou zo súdu alebo z recepcií. Podnikateľ a osobný priateľ premiéra Miroslav Výboh sa však v posledných mesiacoch snaží zmeniť z obchodníka so zbraňami s kontaktmi hlavne v Rusku na váženého podnikateľa, ktorý investuje do budov v centre Bratislavy.

Podľa katastra nehnuteľností jeho firma AMW Development v decembri minulého roka kúpila zhruba 4-tisíc metrov štvorcových v areáli bývalého pivovaru Stein a stavia tam kancelárie. Výboh vlastní aj jedinú pamiatkovo chránenú budovu z areálu – bývalú kvasiareň, ktorú Bratislavčania poznajú vďaka charakteristickej kupole.

Stein: Výboh má kancelárie

„Spoločnosť AMW Development, ktorá patrí do portfólia spoločností pána Výboha, nadobudla časť pozemkov pod bývalým pivovarom Stein na základe kúpnej zmluvy od spoločnosti YIT Reding,“ odpísala Výbohova firma.

Kúpna cena je predmetom obchodného projektu. Komplex je rozdelený tak, že Výboh je investorom adminstratívnej a YIT rezidenčnej časti. Túto verziu delenia projeku potvrdila aj firma YIT Slovakia. Celková plocha kancelárií by mala byť vyše 7-tisíc štvorcových metrov.

YIT je aj za ďalším významným bratislavským developerským projektom s pamiatkou – začína prestavovať niekdajšiu továreň na nite Cvernovka, odkiaľ museli odísť desiatky umelcov a architektov.

stein-web
Červeným je označená časť, ktorá patrí firme Miroslava Výboha. Foto N – Tomáš Benedikovič. Grafika N – Soňa Ševčíková

Veľmi zvláštna dražba a neznámi majitelia

V Steine sa aktivisti dlho snažili zachrániť čo najviac z budov, žiadali vyhlásenie viacerých za pamiatky. Napokon je pamiatkou len robustná budova s kupolou, padla napríklad aj vodná veža.

Stein v lete 2013 od Orco kúpila v dražbe dovtedy neznáma firma DreamField Property, ktorá vznikla iba krátko predtým. Vlastnila ju firma MiddleCap Investments, skutočného investora však vtedy neprezradili, tvrdili len, že ide o kapitál zo Slovenska.

Stein viz1
Vizualizácia budúcich Výbohových budov. Zdroj – synergies-architects.sk
Stein vi2
Vizualizácia budúcich Výbohových budov. Zdroj – synergies-architects.sk

V centre a aj v dome, kde býva Fico

V minulosti Výboh investoval do dvoch budov na Gorkého ulici v centre Bratislavy. V prvej majú sídlo jeho firmy, ďalšie priestory prenajíma na luxusné kancelárie. Druhú budovu – bývalé riaditeľstvo Slovenského národného divadla hneď oproti – chcel tiež zrekonštruovať, oprava budovy však zjavne mešká a stále je v zlom stave.

Výbohové budovy na Gorkého ulici. Foto N - Tomáš Benedikovič
Výbohove budovy na Gorkého ulici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ďalšia Výbohova firma vlastní nehnuteľnosť, ktorá má k Ficovi blízko aj fyzicky. Ide o nebytový priestor na mínus prvom podlaží v rezidenčnom komplexe Bonaparte, kde premiér žije v prenajatom byte od podnikateľa Bašternáka.

Miroslav Výboh má už najmenej päť rokov trvalý pobyt v Monaku. Vlastní luxusnú vilu neďaleko Slavína – na najlukratívnejších parcelách na Slovensku. Je neďaleko rezidencie amerického a britského veľvyslanca a vily exministra Jána Počiatka. Výbohove firmy ani on sám donedávna nekomunikovali s médiami. Zvykol hovoriť len na súdoch. Odpovede na otázky k jeho developerským aktivitám sú pomerne prekvapivá vec.

Stein na fotografiách

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Búranie Steinu v novembri 2014. Foto - TASR
Búranie Steinu v novembri 2014. Foto – TASR

Búranie v lete 2014, v pozadí je už neexistujúca vodná veža. Foto - TASR
Búranie v lete 2014, v pozadí je už neexistujúca vodná veža. Foto – TASR

Prehliadka spustnutého areálu Steinu v roku 2014. Foto - TASR
Prehliadka spustnutého areálu Steinu v roku 2014. Foto – TASR

Stein v roku 1970. Foto - archív TASR
Stein v roku 1970. Foto – archív TASR

Bratislavský pivovar Stein v roku 1952. Foto - archív TASR
Bratislavský pivovar Stein v roku 1952. Foto – archív TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie