Denník N

Zomrel tam cyklista, výtlk museli opraviť aktivisti, lokálni politici jamu ignorovali

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Občania mesiace upozorňovali na nebezpečnú cestu. V pondelok tam zomrel cyklista. Radnice sa od januára ešte stále dohadujú, kto rozbitý kus cesty a chodníka spravuje.

Od konca januára tohto roka ľudia upozorňovali lokálnych politikov a úrady, že cesta pod bratislavskou Kolibou je nebezpečná, že tam je rozbitý chodník a prepadnutý kanál. Zodpovednosť za cestu si bratislavský magistrát a novomestská radnica odvtedy prehadzovali.

Na tomto mieste za železničným podjazdom napokon v pondelok tohto týždňa zomrel cyklista. Nákladiak ho zachytil, pravdepodobne keď sa vyhýbal prepadnutému kanálu. Na chodník uhnúť nemohol, aj ten bol rozbitý.

Museli prísť aktivisti

Pri oprave cesty napokon samosprávu predbehli aktivisti. V stredu deravý chodník zalial asfaltom Matúš Čupka zo Zelenej hliadky.

„S kamarátom sme nakúpili studený asfalt a opravili veľkú dieru na chodníku. Cyklisti sa už môžu bezpečne vyhnúť kanálu a nezachádzať do cesty,“ hovorí Čupka.

Podobné opravy a vylepšenia chodníkov, ku ktorým dorábajú aj zabudnuté bezbariérové priechody, robia nepravidelne asi dva roky. Zaplátali napríklad aj deravý chodník, aby uľahčili cestu do práce vozičkárke.

„Doteraz išlo skôr o estetické podnety, nešlo o zdravie ani o život. Teraz sa prvýkrát stalo, že neriešený podnet pre nejasnosť správy miesta stál pravdepodobne niekoho život,“ hovorí Čupka.

Opravený výtlk. Foto - Matúš Čupka
Opravený výtlk. Foto – Matúš Čupka

Z mestskej časti na mesto a späť

Zodpovednosť za výtlk na komunitnom webe Odkaz pre starostu najskôr mestská časť posunula na mesto, to zasa späť na mestskú časť. Odvtedy podnet nedoriešili. Ani po nehode sa stále nedohodli, kto má za cestu zodpovednosť. Mesto poslalo dokument, že Jaskov rad zverili Novému Mestu. Mestská časť tvrdí, že to tak síce je, ale magistrát si zároveň nechal parcelu s cestou aj s chodníkom vo svojej správe.

„Vzhľadom na nezrovnalosti medzi zverenými a nezverenými komunikáciami mestská časť v minulosti opakovane žiadala magistrát o aktualizáciu protokolu zverených komunikácií okrem iného aj preto, aby sa mestská časť mohla o tieto komunikácie starať a zabezpečovať ich rekonštrukciu,“ vraví hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

„V Novom Meste aj inde sa stretávame často s problémom darovacích protokolov ulíc. Na križovatke sa stretáva Jaskov rad, ktorý patrí Novému Mestu, s Podkolibskou, ktorá patrí magistrátu, a tak nie je jasná deliaca čiara a samosprávy si medzi sebou pinkajú zodpovednosť,“ hovorí Čupka.

Verí, že tento prípad pomôže vyriešiť problémy so zodpovednosťou za ulice a nebude sa to opakovať. „Môžeme sa baviť, či ten kanál mohol prispieť k nehode, nemôžeme sa baviť o tom, že nemal žiadny vzťah k tej situácii. Ten kanál je prekážkou, je rozbitý a mal byť dávno opravený.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bicyklovanie v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie