Denník N

Najväčšie bizarnosti Severnej Kórey: žijú v roku 105, marihuanu kupujú na trhu

masky Kim Čong-una na demonštrácii v Soule. FOTO - TASR/AP
masky Kim Čong-una na demonštrácii v Soule. FOTO – TASR/AP

Ženy si môžu vybrať z 18 účesov, muži z 10. Ak ich, samozrejme, nenútia „ostrihať sa na Kim-Čong-una“.

V Severnej Kórei sa začal v piatok zjazd vládnucej Kórejskej strany práce. Stalo sa tak prvý raz po 36 rokoch. Mladý vládca Kim-Čong-un, o ktorom kolujú najrôznejšie legendy, ho chce využiť na upevnenie svojej moci v krajine. V Severnej Kórei sa o ňom traduje, že vedel chodiť, už keď mal tri mesiace, a v troch rokoch sa naučil čítať. Zďaleka to nie sú tie najväčšie bizarnosti jeho diktatúry.

V Severnej Kórei nemajú rok 2016, ale 105. Letopočet sa datuje od narodenia Kim Il-Songa. Ten je už síce po smrti, ale stále ostáva formálnou hlavou štátu.

Marihuana je v Severnej Kórei legálna a neklasifikuje sa ako droga. Na svojom blogu 29-ročný Darmon Richter opisuje, ako si v Severnej Kórei kúpil tašku marihuany na trhu a fajčil v okolitých parkoch, pamiatkach, ale aj v reštauráciách a baroch. Sprievodca, ktorý ich sprevádzal, mu tvrdil, že marihuana je legálna. Nasvedčujú tomu tiež aj viaceré svedectvá a reporty.

Severokórejčania sa v hlavnom meste klaňajú dynastii Kimovcov. FOTO - TASR/AP
Severokórejčania sa v hlavnom meste klaňajú dynastii Kimovcov. FOTO – TASR/AP

Severokórejskí vedci v roku 2012 oznámili, že objavili brloh jednorožca,  na ktorom pred 2-tisíc rokmi jazdil legendárny kráľ Tongmyung.  Informovala o tom štátna tlačová agentúra KCNA, ktorá tvrdí, že brloh je len dvesto metrov od chrámu v hlavnom meste a pred ním stojí obdĺžnikový, viac než tisíc rokov  starý kameň, na ktorom je napísané „Brloh jednorožca“. Existujú však podozrenia, že tlačovú správu preložili nepresne.

V Severnej Kórei si ženy môžu vybrať iba z 18 dovolených spôsobov, ako si ostrihať vlasy. Nemali by byť príliš dlhé ani príliš krátke a nemali by mať príliš veľký objem. Štátna televízia dokonca vysielala sériu „Poďme si ostrihať vlasy podľa socialistického životného štýlu“. Muži majú k dispozícii 10 možností, do médií tiež unikla správa, že študentov na univerzitách nútia ostrihať sa ako vládnuci Kim Čong-un.

Totalitný režim kontroluje aj to, ako sa ľudia obliekajú. Ženy nesmú nosiť džínsy ani tričká s rímskymi číslicami, letné klobúky zase vzbudzujú podozrenie. Oblečenie za žiadnych okolností nesmie vyzerať „zahranične“, nemôže byť príliš vyzdobené či nezvyčajné.  Ulice kontroluje niečo ako módna polícia, tá je však podľa magazínu The Guardian „viac otravná ako zastrašujúca“.

Vlastniť auto je luxus, ktorý si môžu dovoliť len vyvolení. Cesty sú zvyčajne prázdne, svetelná signalizácia je len na niektorých veľkých križovatkách a premávku inde riadia policajti. Voľný pohyb je po krajine prakticky zakázaný a ľudia potrebujú povolenie od miestnych úradov aj na to, aby šli do vedľajšieho mesta.

Za vlastníctvo Biblie, pozeranie juhokórejských filmov alebo pornografie je v Severnej Kórei trest smrti. Do médií sa v roku 2013 dostala správa o hromadných popravách, na ktoré sa z donútenia musia prísť pozrieť tisíce ľudí vrátane detí. Tak to bolo aj v prípade 80 „zločincov“, ktorých v rôznych mestách v roku 2013 pred ich očami zastrelili. Na štadión v meste Wonsan sa vtedy prišlo pozrieť 10-tisíc ľudí.

Môže to znieť neuveriteľne, ale v Severnej Kórei naozaj existuje internet. Háčik je len v tom, že ak sa naň chcú dostať, potrebujú počítač. A ten si môžu kúpiť, iba ak im to dovolia miestne úrady. Všetky osobné počítače musia byť registrované na polícii, každoročne sa ich vyrobí len niekoľko tisíc. Väčšina Severokórejčanov žije v chudobe a na vidieku ani netušia, čo slovo internet vlastne znamená. V Pchjongjangu a v iných väčších mestách poznajú tzv. Kwangmyong, čo je vlastne vládou povolený a cenzurovaný internet. Aj na ten sa však dostane len vládna elita.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie