Denník N

Ľudstvo zachránia Avengeri a my by sme mali chrániť lesy

Tournage Galatée films - Les Saisons - Réalisation Jacques PERRIN et Jacques CLUZAUD. Séquence Bisons sous la neige - Haut Thorenc
Tournage Galatée films – Les Saisons – Réalisation Jacques PERRIN et Jacques CLUZAUD. Séquence Bisons sous la neige – Haut Thorenc

Poetický pohľad do európskych lesov, Captain America aj nový český horor. V našich kinách si môžete vybrať z piatich nových filmov.

Bubulín

Belgicko-švajčiarska trpká komédia o hľadaní mužského vzoru aj spôsobu ako zapadnúť je príbehom dvadsaťročného Kevina. Chlapec to nemá jednoduché, pretože jeho postava ani zďaleka nezodpovedá štandardu. Nedarí sa mu schudnúť a navyše sa od neho odvrátil aj posledný priateľ. Jedného dňa však spoznáva mladíka, ktorý pracuje v bezpečnostnej agentúre, má parádne vycvičeného psa a kopec neuveriteľných historiek. A navyše sa mu neposmieva, ale podujme sa vychovať z neho elitného vojaka.

Príbeh lesa

Pred dvadsiatimi rokmi ohúrili francúzski filmári divákov dokumentárnou snímkou zo sveta hmyzu. Po úspechoch filmu Mikrokozmos sa francúzsky herec Jacques Perrin posunul z pozície rozprávača aj na režisérsku stoličku. Spolu s Jacqueom Cluzaudom potom nakrútili Putovanie vtákov, podmorský príbeh Oceány a teraz pokračujú poetickou rozprávkou z európskych lesov. Štyri roky sledovali stopy divokých zvierat a vďaka unikátnym metódam nakrúcania sa im podarilo zachytiť kolobeh života a veľmi zjednodušene vyrozprávať príbeh od doby ľadovej až po súčasnosť. Komentár v českej jazykovej verzii, ktorá sa premieta aj u nás, načítal Tomáš Hanák.

Polednice

Ako napovedá názov, mladý český režisér Jiří Sádek sa vo svojom celovečernom debute voľne inšpiroval rovnomennou baladou od Karla Jaromíra Erbena. Eliška (Anna Geislerová) sa aj s malou dcérou pokúša začať nový život. Po rokoch sa vracia do rodnej dediny svojho muža, kde ju privítajú nielen priateľskí susedia, ale aj miestna čudáčka, ktorá za sebou ťahá bremeno dávneho nešťastia. Eliška oslabená nekonečným bojom s úradníkmi aj traumou zo samoty, začína podliehať chmúrnym predstavám o prekliatí. Podarí sa jej uniknúť pred tajomným zlom skôr než ju pohltí tieň Polednice a vlastného šialenstva?

Captain America

Steve Rogers prevzal vedenie novo vytvoreného tímu Avengers, ktorý sa aj naďalej pokúša chrániť ľudstvo. V ďalšom incidente však Avengers zohrajú nešťastnú úlohu a vďaka politickým tlakom sa rozdelia na dva tábory. Jeden vedie Rogers, ktorý obhajuje ich slobodu, aby mohli brániť obyvateľov bez vládnych zásahov. Druhý má pod palcom Tony Stark, zastávajúci myšlienku vládneho dohľadu a zodpovednosti.

Návštevníci 3: Revolúcia

Bláznivá dvojica, rytier Godefroy a jeho sluha Jacquouille, sa už po štvrtýkrát vydávajú na cestu v čase, do obdobia o ktorom nemajú ani poňatie. Labyrint času ich tentoraz vrhne do víru Veľkej francúzske revolúcie, kde musia obaja čeliť nielen nepochopiteľným pravidlám, ale aj svojim potomkom. Rytierovým pradeťom doba nepraje a tak musia z Francúzska utiecť, zato prapotomkovia sluhu sú nadšení revolucionári, túžiaci ovládnuť hrad. Táto spoločensky nevyrovnaná dvojica, ktorej postavenie sa v dobe revolúcie obráti naruby, sa s problémami vyrovná svojským spôsobom. Snímka sa u nás premieta s českým dabingom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie