Denník N

Prečo majú ženy orgazmus? Vedci majú zatiaľ viaceré teórie

Autor diela: Mikuláš Galanda - Milenci. (zdroj: http://www.webumenia.sk/dielo/SVK:SNG.K_5071)
Autor diela: Mikuláš Galanda – Milenci. (zdroj: http://www.webumenia.sk/dielo/SVK:SNG.K_5071)

Vedci stále nevedia, prečo majú ženy orgazmus. Vysvetľujú to viacerými teóriami, jednou z nich je verzia o evolučnej náhode. Asi 12 percent žien ho nepozná.

Existencia ženského orgazmu je v porovnaní s mužským orgazmom stále evolučnou záhadou.

Pre mužov je orgazmus spojený s ejakuláciou a príjemnými pocitmi, ktoré ich motivujú páriť sa znovu. Ale ženský orgazmus, nech je akokoľvek príjemný, nie je pre počatie nevyhnutný. Prečo ho teda ženy majú?

Ženský orgazmus by mohol byť adaptáciou, to znamená znakom, ktorý ženám nejako prospieva. V takom prípade by mohlo ísť napríklad o vhodnú pomôcku pre výber partnera. Orgazmus by mohol byť signálom o kvalite partnera.

Mohol by byť aj vedľajším produktom znakov, ktoré sa vyvinuli s iným cieľom. V evolučnej psychológii je takým vedľajším produktom napríklad strach z hadov, ktoré nie sú jedovaté. Na rozdiel od strachu z jedovatých hadov, ktorý je užitočnou adaptáciou, neplní strach z hadov, ktoré nie sú jedovaté, žiadnu užitočnú funkciu.

Ďalšou možnosťou je, že ženský orgazmus vznikol iba ako evolučná náhoda.

Čo je to orgazmus?

„Orgazmus je vyvrcholením stupňujúcich sa príjemných pocitov pri pohlavnom styku alebo pri masturbácii. Predstavuje vrchol rozkoše s následným príjemným pocitom uspokojenia a uvoľnenia,“ vysvetlil, čo je orgazmus, psychológ Robert Máthé. Špecializuje sa na psychológiu sexuality, pracuje na Univerzite Komenského v Bratislave.

Podľa jeho slov nezažíva orgazmus približne dvanásť percent žien.

Čo sa týka fyziologických prejavov, orgazmus u žien sprevádza zrýchlený dych, zvýšený krvný tlak priemerne o 20 až 40 mm a nárast srdcového pulzu až na 160 úderov za minútu. Navyše je sprevádzaný typickými, často hlučnými zvukovými prejavmi. Poznáme ich aj pri iných druhoch samíc primátov, napríklad u makakov a šimpanzov.

Ďalšími prejavmi sú nevedomé skrivenie tváre, pokrivenie úst do tvaru písmena „O“ (vedci hovoria o orgazmickej tvári) a rytmické sťahy svalov vagíny, maternice, análnych zvieračov či dokonca svalov vajcovodov.

Dva druhy orgazmu

U žien existujú dva druhy orgazmu – klitoridálny a vaginálny. Vedecká literatúra tvrdí, že by si mali byť kvalitatívne rovnocenné, aj keď ich intenzita môže kolísať od ženy k žene.

„Veľmi častý je klitoridálny orgazmus, teda orgazmus dosahovaný v dôsledku dráždenia oblasti klitorisu. Časť žien dosahuje orgazmus skôr pri pohybe pohlavného údu v pošve a najväčšia časť žien pri kombinovanom dráždení klitorisu aj vo vnútri v pošve,“ vysvetľuje Máthé.

„Ešte z čias Sigmunda Freuda pretrváva mýtus hodnotnejšieho vaginálneho orgazmu, ktorý však bol výskumami vyvrátený. Tento orgazmus nemožno považovať za nadradený klitoridálnemu, ktorý nie je v žiadnom prípade menejcenný,“ dodal psychológ.

Vedľajší produkt?

Jedna z hypotéz, ktorá vysvetľuje existenciu ženského orgazmu, je takzvaná teória vedľajšieho produktu evolúcie. Podľa nej neplní ženské vyvrcholenie žiadnu konkrétnu evolučnú funkciu a jeho výskyt sa dá vysvetliť rovnako ako mužské bradavky. Evolúcia pracuje úsporne, a keď vybavila bradavkami ženy, „dostali“ ich aj muži, hoci pre nich neplnia žiadnu užitočnú funkciu, pretože nedojčia.

Vysvetlenie ženského orgazmu ako vedľajšieho produktu je nasledujúce – vývoj plodu v maternici vychádza z toho istého materiálu, či ide o plod mužského, alebo ženského pohlavia. Pohlavné orgány sa u embrya začnú vyvíjať až po niekoľkých týždňoch v maternici, preto musí embryo obsahovať tkanivo, ktoré dokáže vystavať vagínu a klitoris, ale aj penis, ktorý musí mať orgazmickú funkciu.

Orgazmus u žien môže byť preto iba pozostatok z tohto nediferencovaného embryonálneho obdobia, ktorý inak nenesie žiadnu inú funkciu.

Spojený s počatím?

Druhá hypotéza tvrdí pravý opak – ženský orgazmus by mal mať dôležitú úlohu pri samotnom počatí alebo počatiu aspoň pomáhať. K tejto teórii sa prikláňa aj slovenský odborník.

„Nie je pravdou, že orgazmus žien nie je spojený s reprodukciou. Je s ňou spojený nepriamo. Zážitok orgazmu evidentne súvisí s opakovaným vyhľadávaním takéhoto vrcholne príjemného slastného zážitku. Ženy, ktoré prežívajú orgazmus, žijú spravidla častejším pohlavným životom, čo zvyšuje možnosť ich oplodnenia, pravda, ak neužívajú žiadnu antikoncepciu. Platí tu jednoduché pravidlo – čo nám robí dobre, máme sklon čo najčastejšie opakovať. Orgazmus by sme teda mohli označiť za určitú formu odmeny za to, že vykonávame aktivitu, ktorou prispievame k rozšíreniu potomstva,“ vysvetľuje Máthé.

Vedci dokázali, že sťahy pošvy a maternice dokážu nasávať tekutinu smerom dovnútra. Ak teda dôjde k ženskému orgazmu až po mužskej ejakulácii, tieto sťahy by mohli pomôcť nasať semeno do vajcovodov.

Navyše počas orgazmu sa do krvi uvoľňuje hormón oxytocín, ktorý podporuje aj peristaltické pohyby maternice a vajcovodov. Tieto pohyby ešte zlepšujú transport semena smerom k vajíčku. Jeden z najpresvedčivejších argumentov tejto hypotézy je fakt, že sa semeno presúva cez maternicu v plodnej fáze cyklu iba k tomu vajcovodu, ktorý práve v daný mesiac vylučuje vajíčko.

Nástroj pre výber partnera

Iným vysvetlením existencie ženského orgazmu je jeho funkcia ako nástroja pre výber partnera. Vyvrcholenie má byť znakom kvality partnera, s ktorým ho žena dosiahne, či už ide o genetický, alebo biologický faktor. Pri kvalitnejších partneroch (z pohľadu biológie) by ženy mali orgazmy dosahovať častejšie a ľahšie.

Problém tejto teórie spočíva v definícii kvality muža. Vkus každej ženy je jedinečný a genetické znaky muža (ako dlhovekosť, sila, zmysel pre humor, starostlivosť o deti alebo nižšia náchylnosť na choroby) nemusia byť viditeľné navonok.

Takisto by sa nedalo vysvetliť pomerne časté predstieranie orgazmu žien, jeho ťažšie dosahovanie v porovnaní s mužským vyvrcholením či skutočnosť, že ženy často dosiahnu orgazmus omnoho jednoduchšie prostredníctvom masturbácie než cez pohlavný styk.

„Ženský orgazmus je do značnej miery viazaný aj na techniku stimulácie. Masturbácia je dôležitou súčasťou psychosexuálneho vývinu. Plní funkciu poznávania reaktivity vlastného tela a navyše stimulácia citlivých oblastí, najmä klitorisu, je riadená priamou spätnou väzbou. Dráždenie rukou alebo vibrátorom si žena riadi a kontroluje sama, v dôsledku čoho je takáto stimulácia najúčinnejšia,“ hovorí psychológ.

Orgazmus ženám poskytuje určitú spätnú väzbu o ich sexuálnych partneroch. Je pravdepodobné, že ak dosahujú orgazmus s jedným partnerom, budú viac motivované pre pomer s tým istým mužom.

Budúci otec potomstva

Ďalšou možnosťou je poskytovanie informácie o mužovi ako budúcom otcovi potomstva. Ak žena dosiahne s mužom orgazmus, vníma to ako predpoveď, že je ochotný investovať viac času a úsilia do vzťahu a že časom bude chcieť vychovávať deti. Táto teória sa však dá ľahko vyvrátiť skutočnosťou, že množstvo žien dosahuje orgazmus aj s vedľajšími partnermi, niekedy dokonca častejšie ako s tými primárnymi.

Na záver dodajme, že ak by bol orgazmus čisto evolučnou výhodou, malo by byť jeho dosiahnutie jednoduchšie. Na druhej strane, ak by šlo iba o evolučnú náhodu, respektíve vedľajší produkt, nemal by mať vplyv na výber partnera alebo vyvolávanie emócií. Kde presne leží pravda, zatiaľ nevieme.

Biochémia orgazmu

Počas orgazmu sa do organizmu vylučuje celý kokteil hormónov, ktoré sú zodpovedné za príjemné pocity uvoľnenia a šťastia. Ide najmä o oxytocín, endorfíny a prolaktín.

Oxytocín je neuropeptid zložený z deviatich aminokyselín. Okrem orgazmu sa uvoľňuje aj počas pôrodu či stimulácie bradaviek počas dojčenia. Prispieva k tvorbe vzťahu medzi matkou a dieťaťom. Okrem toho je jeho pôsobenie spájané s pocitmi zblíženia, pokoja, bezpečia, dôvery a lásky, najmä v blízkosti partnera. Hlavne u žien je zodpovedný za vytváranie monogamných partnerských vzťahov. Navyše boli dokázané aj účinky oxytocínu ako antidepresíva či schopnosť bojovať proti obezite.

Prolaktín (lutotropín) je bielkovina, ktorá u cicavcov umožňuje produkciu materského mlieka. Okrem toho sa zúčastňuje regulácie imunitného systému a po orgazme poskytuje telu pocit sexuálneho uspokojenia. Jeho dlhodobo zvýšené hodnoty môžu vyvolať až zníženie libida.

Endorfíny sú skupinou neuropeptidov, ktoré sa vytvárajú v centrálnej nervovej sústave. Tvorí ich 16 až 30 pospájaných aminokyselín. Ich účinok vo všeobecnosti spočíva v úľave od bolesti a vyvolávaní pocitov eufórie, sú teda podobné účinku morfínu. Vplývajú na náladu, pocity šťastia, ale aj vyplavovanie iných náladu ovplyvňujúcich hormónov. Uvoľňujú sa nielen pri sexe, ale aj športe či konzumácii čokolády.

 

Dostupné z doi: 10.1007/s10508-012-9967-x, 10.1093/humupd/4.5.655, 10.1016/S1472-6483(10)60761-4, 10.1098/rspb.1976.0095, 10.1016/j.pbb.2014.02.010, 10.1375/twin.9.3.467, 10.1177/147470491401200507, 10.1016/S1090-5138(99)00042-2, 10.1006/anbe.1993.1272

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie