Denník N

Figeľ o novom pôsobisku: Nejde mi o post, ale o ohrozených kresťanov

Ján Figeľ. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ján Figeľ. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odchádzajúci predseda KDH sa oddnes stáva osobitným veľvyslancom EÚ pre podporu náboženskej slobody vo svete. Za vznik takéhoto úradu sám loboval.

Ešte pred mesiacom končiaci predseda KDH Ján Figeľ nevedel, kde bude jeho nové pôsobisko. Vravel však, že v hnutí už pracovať nebude. „Budem rozmýšľať, ako ďalej, a budovať nové vzťahy,“ povedal v rozhovore pre Denník N.

„Nebojím sa o robotu, skôr je to dôležitá životná križovatka, aby som sa neunáhlil alebo nerozhodol tak, že mi to neumožní vrátiť rodine, čo jej dlhujem za roky neprítomnosti doma.“

Nakoniec to vyzerá, že si ho doma až tak neužijú. Oddnes začína pôsobiť ako osobitný vyslanec Európskej komisie pre podporu náboženskej slobody. Zamerať by sa mal na krajiny mimo Únie, kde je náboženská sloboda ohrozená.

Je to viac ako post, vraví Figeľ

V novej práci bude pendlovať medzi Bratislavou, Bruselom a ďalšími krajinami. „Nejde len o funkciu, ale o to, aby sa Európska únia systematicky zaoberala agendou deficitu náboženskej slobody vo svete,“ tvrdí Figeľ. „Ide o viac než o post.“

Bývalý podpredseda parlamentu za vytvorenie takejto funkcie sám loboval. Prvýkrát o ňom hovoril vlani na jar, keď radikáli v Líbyi brutálne zabili dve desiatky koptských kresťanov. „V tom čase som aj konkrétne ústne a písomne vyzval lídrov Európskej únie, aby bol takýto post vytvorený.“

Figeľ pripomína, že Európsky parlament 4. februára schválil rezolúciu, v ktorom odsúdil masové vyvražďovanie náboženských a etnických menšín na Blízkom východe. Europoslanci nazvali vraždy kresťanov genocídou a nový vyslanec chce primárne pomáhať práve nim.

„Verejnosť vníma najkritickejšie situáciu na Blízkom východe, kde sa schádzajú rozmanité kultúry a záujmy,“ vysvetľuje. „Prebieha tam drastická likvidácia menšín, zvlášť kresťanov a jezídov. Podľa spoľahlivých odhadov sa počet kresťanov v Iraku znížil od roku 2003 z 1,4 milióna na zhruba štvrť milióna. V Sýrii z 1,25 milióna na pol milióna.“

Slovenská pomoc utečencom čiastočne podporovaná štátom sa zamerala práve na ľudí z tejto komunity – organizácia Pokoj a dobro pomáha začať nový život v Nitre a jej okolí komunite 150 asýrskych Iračanov, ktorí museli opustiť svoje domovy.

Funkcia zatiaľ na jeden rok

Figeľova misia bude zatiaľ jednoročná, no môže sa obnoviť a predĺžiť. O jeho vymenovaní rozhodlo v stredu kolégium komisárov na podnet šéfa Komisie Jeana-Clauda Junckera.

Figeľ má k Bruselu blízko. Najprv bol od roku 1998 do roku 2003 hlavným vyjednávačom pre rokovania o vstupe Slovenska do Únie a potom od roku 2004 päť rokov eurokomisárom pre vzdelanie, kultúru a mnohojazyčnosť.

Čo bude nový vyslanec robiť, ešte nie je úplne presne zadefinované. „Predstaviteľ tejto agendy by mal zhromažďovať informácie a monitorovať situáciu v najkritickejších regiónoch a krajinách a hľadať spôsob, ako náboženskej slobode pomáhať,“ hovorí exšéf KDH.

Ovplyvňovať by mal zrejme aj poskytovanie pomoci pre ohrozených kresťanov. Naznačuje to aj to, že Figeľ bude pôsobiť v úrade eurokomisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj, ktorý vedie Chorvát Neven Mimica.

Podľa šéfa Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského je Figeľovo menovanie dobrou správou. Radil by mu presadzovať aj výhradu vo svedomí, ktorú podľa arcibiskupa mnohé sekulárne štáty ignorujú.

„Mám nádej, že nový splnomocnenec bude účinne riešiť problémy v tejto oblasti i otázky spojené s prenasledovaním náboženských menšín. Ján Figeľ má skúsenosti i predpoklady na to, aby nový úrad dobre zastával. Pri obrane náboženskej slobody mu želám veľa múdrosti a odvahy.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie