Denník N

V Severnej Kórei sa začal tajomný kongres, prvý po 36 rokoch

Banery so súčasnými aj bývalými vládcami sú povešané po celom meste. Foto: AP
Banery so súčasnými aj bývalými vládcami sú povešané po celom meste. Foto: AP

Na zjazd vládnucej strany zavolali sto zahraničných novinárov. Podľa niektorých analytikov na ňom môžu ohlásiť otvorenie sa svetu, ako to urobila Čína, väčšina je však skeptická.

Ulice Pchjongjangu lemujú národné vlajky a politické bannery, väčšinu námestí zdobia kvety. A odvšadiaľ vidno fotografie vládnuceho Kim Čong-una. Takto opisujú zahraniční novinári atmosféru v hlavnom meste Severnej Kórey, kde sa v piatok začal zjazd Kórejskej strany práce.

Ide o veľkú vec, kongres sa naposledy konal pred 36 rokmi.

Analytici sa však nevedia zhodnúť, čo to znamená. Väčšina z nich predpokladá, že si ním chce mladý vládca Kim Čong-un iba upevniť svoju moc v krajine. Iní predpovedajú, že by mohol oznámiť zásadné reformy ekonomiky a nasledovať príklad Číny.

Vychádzajú aj z toho, že posledný kongres strany v roku 1980 sa konal preto, aby oznámili, že sa nasledovníkom stáva otec súčasného vládcu Kim Čong-una.

Celý svet tak uprene sleduje, aké výsledky prinesie kongres vládnucej strany v jednej z najtvrdších diktatúr na svete, ktorá vlastní jadrové zbrane. Nikto netuší ani len to, ako dlho bude trvať.

Severokórejčania síce pozvali približne sto zahraničných novinárov, ale nemôžu ísť do centra diania. Reportér BBC Stephen Evans potvrdil, že ich sledujú a namiesto kongresu ich zobrali na prehliadku miestnej továrne.

„Na uliciach je čulý, pre Severnú Kóreu príliš nezvyčajný ruch,“ píše reportér. V krajine, v ktorej ľudia dostávajú jedlo na prídel (oficiálne 650 gramov kukurice, ryže a mäsa na deň), sa v obchodoch tvoria dlhé zástupy ľudí.

Zahraniční novinári sledujú Dom kultúry, ktoré je dejiskom zjazdu, iba z diaľky. Foto: AP
Zahraniční novinári sledujú Dom kultúry, ktorý je dejiskom zjazdu, iba z diaľky. Foto: AP

Na kongrese by mali zvoliť nových ľudí do štátnych orgánov, a najmä tých najlojálnejších by mali odmeniť dôležitými a vysokými postami. Kim Čong-un v roku 2013 nechal popraviť svojho strýka, ktorého obvinil zo zrady.

Viacerí sa tiež obávajú, že by Severná Kórea mohla pri tejto príležitosti vykonať test jadrovej zbrane, ale satelitné snímky zatiaľ nič nepotvrdili.

Policajtka počaskongresu riadi dopravu. V KĽDR je svetelná signalizácia skôr vzácnosťou. Foto: AP
Policajtka počas kongresu riadi dopravu. V KĽDR je svetelná signalizácia skôr vzácnosťou. Foto: AP

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie