Denník N

Rómske bábätko rozdelilo Maďarsko. Malo deň a už naň útočili

Rikardo a jeho rodiča. Foto - Facebook
Rikardo a jeho rodiča. Foto – Facebook

Chlapček Rikardo nemal ešte ani deň, a už sa pod jeho fotografiou na sociálnych sieťach objavil nenávistný text. Maďarskí extrémisti prežúvajú, že prvé dieťa narodené v ich krajine je rómske.

Bol by to klasický príbeh, aký poznáme z televízií vždy prvého januára. Reportéri mapujú v nemocniciach, kde sa narodí prvé dieťa v novom roku. To prvé v roku 2015 v Maďarsku vyvolalo obrovskú debatu a, ako napísala BBC, rozdelilo krajinu.

Rikardo Rácz je totiž Róm. Na svete nebol ani deň, a pod jeho fotografiou sa na sociálnych sieťach objavil príspevok s nenávistným textom.

Jobbik a rasizmus

Podpredseda druhej najpopulárnejšej strany v Maďarsku so slovanským priezviskom Előd Novák využil chlapčekove narodenie na kritiku úbytku ,,maďarských” detí v krajine.
Jeho extrémistická strana Jobbik dlho kritizuje padajúcu krivku pôrodnosti v krajine.

Obmedzuje ju však iba na deti maďarskej národnosti. Iné podľa neho škodia spoločnosti.
Novák svoj výpad zverejnil na Facebooku, kde priložil aj fotografiu svojej rodiny s tromi deťmi a textom, že raz za čas sa rozmnožujú aj Maďari. Jobbik v prieskumoch podľa agentúry Ipsos dobieha vládny Fidesz a medzi voličmi pod 30 rokov už vedie.

„Maďari sa nielen nebezpečne míňajú, ale pomaly z nás bude menšina vo vlastnej domovine. Kedy situácia dospeje k tomu, že zmenia aj názov našej krajiny?“ pýta sa člen vedenia Jobbiku a dodáva, že vysokú rómsku pôrodnosť považuje za najväčší problém Maďarska.

Prípad rodiny Ráczovcov zaujal svetové médiá. Reportér BBC Nick Thorpe sa s nimi rozprával v meste Makó, pri ktorom žijú. Starostka im v ten deň odovzdala tradičný dar 100-tisíc forintov.

Péter, chlapcov otec, hovorí, že v okolí sú jediná rómska rodina a so susedmi vychádzajú dobre. Nikdy predtým sa s rasizmom nestretli.

Stigma od narodenia

Péter je komunitný pracovník a teraz sa pripravuje na skúšky. Uchádza sa o vodičský preukaz na traktor. Jeho žena Szilvia si myslí, že ľudia by nemali nosiť stigmu už od narodenia. „Keď bude môj syn dos­pelý, sám sa rozhodne, či chce byť identifikovaný ako Róm. To, že sa narodil tesne po polnoci, nie je jeho chyba,“ dodala.

Nováka požiadali, aby sa ich synovi ospravedlnil. Ten však tvrdí, že skôr oni by sa mali ospravedlniť jemu. Vraj ho urazili, keď v jeho slovách hľadali nenávisť. Tá sa po Rikardovom narodení šírila po sociálnych sieťach. V komentároch sa opakovali prirovnania k živočíchom – vraj sa rozmnožujú ako potkany, žijú ako parazity.

Na Facebooku sa objavili aj stránky, ktoré rodinu obhajovali. Podobne ako v prípade Charlie Hebdo sa Maďari rozhodli s Rikardom stotožniť. Ich sused pre Népszabadság povedal, že pred Ráczom sníma klobúk, pretože je to Róm, čo nekradne, ale normálne pracuje. V snahe obhájiť rodinu prvého chlapčeka roku 2015 tak médiá znovu prebrali tradičné predsudky o Rómoch.

Heslo Ja som Rikardo sa objavilo aj na stránkach členov demokratickej koalície, z ktorých napríklad bývalý premiér Gyurcsány Ferenc (MSZP) konanie Nováka prísne odsúdil. Rodine dokonca ponúkol dar vo forme potravinového balíka.

Denník Népszabadság na svojom serveri cituje Jánosa Lázára (Fidesz): „Ani jedno dieťa, nech sa narodí v paláci alebo v chudobe, nemôžeme od narodenia nálepkovať. Urobiť niečo takéto batoľaťu nie je len zrkadlom zbabelého človeka, ale najmä zlomyselného.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie