Denník N

Vražda tanečníčky ukazuje temnú tvár karnevalu v Riu

Karneval v Riu sa začína v piatok. Foto – TASR/AP
Karneval v Riu sa začína v piatok. Foto – TASR/AP

Karneval v Riu de Janeiro láka státisíce turistov z celého sveta. Mnohé tanečné školy stále podporujú miestni mafiáni.

Zahraniční turisti zažijú jeden z najväčších žúrov, aké kedy ľudstvo vymyslelo. Karneval v brazílskom meste Rio de Janeiro, ktorý sa začne tento piatok, podľa jeho webstránky každoročne navštívi 500-tisíc návštevníkov zo zahraničia.

Aj tento rok sa piatimi dňami lásky, tanca, samby a sporo odetých tanečníc brazílska metropola pred budúcotýždňovým začiatkom pôstu rozlúči s mäsom, čo je aj pôvodná definícia tohto slova (carne – mäso).

Rôzne školy samby, ktoré na karnevale súperia o titul najlepšej školy, majú však aj svoju druhú tvár. Mnohé z nich sú prepojené na miestne gangy, ktoré sa v metropole, kde sa o rok uskutočnia olympijské hry, stále nepodarilo poraziť. Pripomenul to aj nedávny tragický prípad tanečníčky, o ktorom informoval britský denník The Guardian. 

Krvavé video

Tanečníčka Piu sa narodila ako Claudio da Silva. Dvadsaťpäťročná transvestitka tancovala v jednej z najznámejších škôl samby v Riu de Janeiro.

Škola Beija-Flor, ktorej symbolom je obrovský kolibrík, vznikla v roku 1948 a dvanásťkrát vyhrala titul najlepšej školy počas karnevalu. Celkovo je v meste asi 200 škôl, ktoré v sambe súperia podobne ako futbalové tímy. V prvej lige tancuje dvanásť škôl.

Piu sa jedného januárového dňa neobjavila na skúške. O deň neskôr sa na internete objavilo video, na ktorom bola Piu zbitá so zakrvavenou tvárou, už bez parochne, no ešte s namaľovanými očami. Jej umučené telo objavili o pár dní neskôr.

Ako napísal denník Guardian, dôvod jej smrti najskôr vyzerá na transfóbiu – nenávisť voči transvestitom. Nenávisť voči sexuálnym menšinám nie je v krajine zriedkavá: podľa skupiny aktivistov z Grupo Gay de Bahia v roku 2013 zabili 312 transsexuálov, homosexuálov a bisexuálov.

„Cudzinci prídu na karneval a očakávajú voľný sex a lásku, ale imidž slobody, ktorý šíri Brazília, je falošný. V spoločnosti je stále veľa predsudkov,“ povedala Beatriz Cordeirová z projektu Damas pre britský denník.

Smrť tanečníčky však môže súvisieť aj s gangmi a ich prepojením na miestne školy samby. Podľa Guardianu sa na videu Piu priznala, že sa stretávala s policajtom, čo môže naznačovať, že bola informátorom v prostredí gangov.

Ani zďaleka to pritom nie je prvá násilná smrť predstaviteľov škôl samby za posledné roky. Minulý rok – tiež krátko pred karnevalom – zavraždili Marcella da Cunha Freireho, ktorý bol viceprezidentom jednej z najprominentnejších škôl samby v meste Salgueiro. Opúšťal práve svoju kanceláriu, keď pristavilo auto a útočníci spustili streľbu. Tri guľky ho zasiahli a v nemocnici zomrel.

Rovnaký osud postihol aj jedného z jeho predchodcov na pozícii viceprezidenta klubu. Guaracy Paes Falcaa zastrelili v aute spolu s manželkou v roku 2007; tri roky predtým zasa podobnou smrťou zomrel ďalší predstaviteľ klubu, jeho bratranec.

Zvieracia hra

Prepojenie karnevalu a gangov je dané historicky. Školy samby vznikali v chudobných štvrtiach, kde mali a stále majú gangy silný vplyv.

„Nikto sa nestará o školy mimo karnevalu. Komunitám chýbajú hygienické zariadenia, infraštruktúra a operuje tu kriminálne podsvetie,“ vysvetľoval pre portál NPR vlani Aydano Motta, novinár, ktorý píše o tejto téme.

Pre školy sú náklady na karneval enormné. Podľa britského denníka Independent niektoré školy minú na prípravy a výzdobu na karneval aj štyri milióny eur. Dlhodobo sa v krajine hovorí, že čiastočne im tieto náklady pomáhajú vykrývať aj gangy. Najmä pomocou populárnej, no nelegálnej lotérie známej ako Jogo do Bicho (zvieracia hra).

Jej názov je odvodený od 25 zvierat, z ktorých má každé pridelené štyri čísla. Súťažiaci si môže staviť na zviera alebo na konkrétne číslo. Ak číslo vyžrebujú, vyhráva.

Túto pouličnú lotériu zakázanú federálnym zákonom organizujú od roku 1946 patróni hry známi ako bicheiros. Najšikovnejšieho z nich, Castora de Andradeho (zomrel v 90. rokoch), považovali za veľkého patróna škôl samby, povedal pre NPR novinár Motta.

Nazval ho vizionárom, ktorý vďaka svojmu hazardnému impériu „spravil z karnevalu multimilióndolárový biznis, no zároveň zabetónoval vzťah medzi školami a kriminálnikmi,“ cituje Mottu americký portál. Jednou zo škôl, ktorú obviňujú, že ju financujú „bicheiros“, je práve škola Beija-Flor, pre ktorú tancovala zavraždená transvestitka Piu.

Oficiálne miesta o prepojení vedia roky, no nedarí sa im ho narušiť. Bezmocnosť v boji proti vplyvu gangov na školy samby podľa Guardianu priznal aj starosta Ria de Janeiro Eduardo Paes. „Áno, rozčuľuje nás to. Ale to mám zrušiť karneval?“ spýtal sa podľa denníka. 

Karneval 2015: kríza a sucho

Tento rok budú karnevaly o niečo menej veľkolepé. V mnohých mestách ich zrušili pre slabú ekonomiku či sucho.

Domáci ho nazývajú aj najväčšou šou na Zemi. Karneval v Riu de Janeiro je najväčším karnevalom na svete aj podľa Guinnessovej knihy rekordov: v uliciach sú každý deň dva milióny ľudí.

Podľa britského denníka Independent prispejú karnevaly hospodárstvu sumou 670 miliónov eur, pričom tri štvrtiny príjmov pochádzajú od zahraničných turistov. Karnevaly, ktorých počiatky sa dajú nájsť v 18. storočí, sa konajú po celej Brazílii a vrcholia nimi fašiangy.

Tento rok však karnevaly v mnohých brazílskych mestách nebudú také veľkolepé ako po iné roky. Môže za to nepriaznivá ekonomická situácia v krajine aj výnimočné suché leto.

Tri najľudnatejšie štáty Brazílie v týchto mesiacoch trpia najväčším obdobím sucha za posledných 80 rokov. Postihnuté nedostatkom vody sú štyri milióny obyvateľov. Viaceré mestá sa tak rozhodli tento rok karnevaly zrušiť.

„Nikdy v našich dejinách sa niečo takéto nestalo,“ povedal pre americký denník Wall Street Journal Antonio Penido, prezident karnevalovej komisie v 42-tisícovom meste Oliveira. Bežne do mesta na karneval prichádza 20-tisíc turistov.

Karneval sa rozhodlo zrušiť aj hlavné mesto Brasília. Veľký tlak zrušiť ho bol aj v najväčšom meste krajiny São Paolo. „Karneval by bol ako tanec na pohrebe,“ povedal podľa denníka miestny poslanec Gilberto Natalini. Podľa Daily Telegraph sa v São Paole nakoniec karneval uskutoční.

Brazília zápasí aj s hospodárskou krízou. Minulý rok klesalo HDP krajiny v dvoch z troch štvrťrokov a recesia je možná aj tento rok. Prispieva k tomu veľký korupčný škandál štátneho ropného giganta Petrobras.

Pre karnevaly to znamená menej sponzorov či grantov z verejných zdrojov. Ako napísal denník Daily Telegraph, najsledovanejšia brazílska televízia TV Globo obmedzí počet hodín vysielania karnevalu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie