Denník N

Harabina mohla zraniť lampa, rozsudok nad ním vyhlásia v piatok

Foto N – Monika Tódová
Foto N – Monika Tódová

Aktualizované 16:25, Štefan Harabin mal šťastie, keď ho nezranila prasknutá lampa nad ním. Svoje disciplinárne pojednávanie vyplnil nadávkami na prezidenta aj ministra vnútra.

Dnes o 11:00 sa začalo na Najvyššom súde prvé disciplinárne pojednávanie so Štefanom Harabinom.

Ide o podanie predsedníčky Súdnej rady Jany Bajánkovej za výrok Harabina o predsedníčke Najvyššieho súdu Daniele Švecovej: „Pani Švecová sa riadi podľa verejnej mienky a podľa politikov. Svojím spôsobom je to chudera. Hovorím vám, za chvíľu sa môže stať, že skončí na psychiatrii. A potom mňa z toho budú obviňovať. Ale ja za to nemôžem.“

Súdna rada navrhuje Harabinovi zníženie platu o 30 percent. V ostatných disciplinárkach, ktoré na Harabina podala Švecová, sa zatiaľ nekoná a nebolo vytýčené žiadne pojednávanie.

Celé pojednávanie sprevádzal kričiaci Harabin, ktorý kritizuje prezidenta Andreja Kisku, ministra vnútra Roberta Kaliňáka alebo Švecovú s Bajánkovou.

„Najväčším propagátorom fašizmu na Slovensku je pán Kiska, pretože inicioval stíhanie sudcov za právny názor. Bývalý advokát mafiánov riadi vnútro, riadi aj vládu, lebo premiér je chorý,“ rozohňoval sa Harabin o Robertovi Kaliňákovi. „Ja mám čistú dušu, cítim sa veľmi dobre, neporušujem zákony,“ povedal Harabin pred disciplinárkou. „Moje výroky sú pravdivé. Pozrite sa, ako pani Švecová klipká očami, ja budem žiadať vyšetriť jej duševný stav,“ povedal Harabin.

Predseda disciplinárneho senátu Juraj Florovič navrhol na začiatku pojednávania s Harabinom žrebovanie médií, ktoré zostanú dnu a ktoré vyhodí za dvere. Odôvodnil to tým, že novinárov je veľa a nemôžu v miestnosti stáť. Napokon súhlasil s tým, že prinesú ďalšie stoličky.

Harabin hneď na začiatku namietal, že na súd neprišla predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková. Tá dala plnú moc na zastupovanie členovi Súdnej rady Jánovi Havlátovi. Senát pre Harabinovu námietku pojednávanie na desať minút prerušil.

Kým boli všetci účastníci vonku, rovno nad Harabinom sa rozbila lampa, ktorá ho mohla zraniť, keby sedel dnu.

Pojednávanie senát odročil na druhú hodinu, aby lampu opravil. „Neverím na náhody, to určite pani Bajánková nastražila,“ povedal Harabin.

Keď sa po druhej rozbehlo pojednávanie, senát nesúhlasil s tým, aby Bajánkovú zastupoval Havlát. Návrh proti Harabinovi tak namiesto Bajánkovej číta predseda senátu. Harabin namietal aj to a trval na tom, že musí prísť Bajánková, ale súd námietku odmietol.

Foto N – Monika Tódová
Foto N – Monika Tódová

Harabin na súde žiadal, aby z miestnosti vykázali hovorcu Najvyššieho súdu Borisa Urbančíka. Prekážalo mu, že informoval, že sa dicipilinárne pojednávanie uskutoční. „Ja som sudca, nie kotolník,“ rozčuľoval sa. Súd jeho návrh zamietol.

„Dúfam, že pochopíte môj emocionálny prejav, lebo tu nejde o Harabina, ale o všetkých sudcov,“ kričal ďalej Harabin. Tichšie, poprosím tichšie, upozorňoval ho predseda senátu. „Ja tu musím stáť a dve juristutky, ktoré chránia mafiánskeho advokáta, nie,“ pokračoval Harabin v zjavnej narážke na Janu Bajánkovú, Danielu Švecovú a Roberta Kaliňáka. Nazval ich aj právnymi impotentami. „Prepáčte mi tieto invektívy, ale ja som tu stíhaný a ja som v živote neprekročil zákon.“

Nasledovalo čítanie Harabinovho hodnotenia ako sudcu z Najvyššieho súdu. To konštatuje, že nemá žiadne prieťahy a plní si svoju prácu dobre.

Senát poobede pojednávanie odročil na piatok o 13:00, kedy vynesú rozsudok.

Harabina na pojednávaní zastupuje sudca Najvyššieho súdu Viliam Dohňanský, ktorý s ním pracoval v senáte a na ktorého predsedníčka Najvyššieho súdu tiež podala disciplinárny návrh. Dohňanský mal pojednávanie hodinu pred Harabinom.

Predsedníčka Najvyššieho súdu Švecová podala na Harabina ďalšie tri disciplinárne návrhy, v tých sa však zatiaľ vôbec nekoná. Generálna prokuratúra zároveň posudzuje jej tri trestné oznámenia na Harabina.

V prvom prípade ide o poškodzovanie dobrého mena Švecovej. Týka sa toho, že na Najvyššom súde zorganizovala pre zamestnancov školenie o treťom dôchodkovom pilieri od spoločnosti Partners group. Podľa Harabina konala na politickú objednávku Smeru. Prokuratúra už toto trestné oznámenie odmietla, ale Švecová podala sťažnosť.

V druhom prípade Švecová žiada prokuratúru preskúmať, či sa Harabin nedopustil trestného činu, keď sa neodvolal voči vyplateniu peňazí deviatim sudcom, ktorí vyhrali antidiskriminačné žaloby.

V treťom prípade ide o podanie voči oslobodeniu riaditeľa pobočky Istrobanky v Nitre, ktorý nehlásil neobvyklé bankové operácie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie