Denník N

Upaľovanie nemeckých bosoriek

Kto sú naši skutoční spojenci, pred kým sa mať na pozore a ako? Primitívny útok Borisa Kollára na Angelu Merkelovú nedáva dobré odpovede.

Autor je predsedom strany Sieť

Uvažoval som, že nechám tak, lebo nižšiu formu bytia, ako je Boris Kollár, som zatiaľ v politickom priestore nestretol. Lenže vo svojich pravidelných sumároch udalostí týždňa nechali tak aj rôzne svedomia národa, takže predsa len pár slov.

Predseda výboru slovenského parlamentu na adresu najvplyvnejšej európskej političky a kancelárky nášho najdôležitejšieho ekonomického partnera povedal, že je to bosorka, ktorej sa Nemci potrebujú čím skôr zbaviť. Nič už sa k tejto vete neoplatí dodávať, práve takto hovorí sama za seba.

Respektíve takto: boli časy, keď takáto veta hovorila sama za seba. Tie časy sú preč. Na stole je znova raz národná dišputa o základných súradniciach slovenského pozicioningu na geopolitickej mape. O tom, kto sú naši skutoční spojenci, pred kým sa mať na pozore a ako. Neotvára ju Kollárov primitívny hejt na Merkelovej adresu, samozrejme. Ona tu tá dišputa je latentne už dlhšie a v klinickej verzii prinajmenšom odvtedy, čo sa rozhorela migračná kríza.

Takže sa nám treba vrátiť k zápasu o to základné, on asi naozaj nikdy nebude dobojovaný raz a navždy. Ja v ňom hovorím toto: všetky tie veľkolepé domáce témy typu diaľnice, dôchodky, dane, schránky a tak podobne sú, samozrejme, veľmi dôležité a nikto nám naše vlastné domáce úlohy neurobí za nás. A robíme ich kvôli sebe, nie kvôli Únii, Nemcom, Američanom alebo Rusom. Kvôli sebe.

Reálny zmysel však budú mať ich výsledky práve a len za predpokladu, že zvládneme tú najpodstatnejšiu, tú geopolitickú. Že nám jednoducho zostanú stáť základy, obvodový múr aj strecha. A tie budú stáť dovtedy, dokým pri ich údržbe nebudeme odkázaní len sami na seba, dokým budeme súčasťou partie s najatraktívnejším modelom sociálneho zmieru na planéte, dokým sa väčší hráči svetovej politiky, akými sa my kedy môžeme stať, budú baviť s nami, nie ponad naše hlavy.

V nejakom rozsahu sa vždy budú baviť aj ponad naše hlavy, to je reálpolitický fakt. Rovnako tak však platí, že sme na podobu svojho vlastného osudu nikdy v dejinách nemali väčší vplyv, ako máme dnes. A máme ho práve vďaka inštitucionálnej a politickej príslušnosti k Európe. Ak sa tej príslušnosti vzdáme, vzdáme sa aj toho vplyvu. A spolu s ním slobody, ktorú nám dáva. Už som to písal pred niekoľkými rokmi v .týždni, že ak sa raz Nemci rozhodnú „riešiť“ energetiku či bezpečnosť na priamo s Rusmi, my už budeme len búchať na dvere prázdneho domu.

Že sa v takejto debate ponad niekdajšie krvavé polia angažuje napríklad bývalý kancelár Schröder, je príznačné. Hrozba koalície SPD-AfD po najbližších nemeckých voľbách má totiž potenciál ublížiť súčasnému rozloženiu síl v Európe takmer tak ako prípadný brexit a ešte viac ako prípadné Le Penovej víťazstvo vo francúzskych prezidentských voľbách. Mohol by som prstom ukázať, kto by si tu u nás doma takúto koalíciu prial viac ako Merkelovú, ale nájdete si svojich pappenheimských aj sami. Poviem to preto úplne otvorene: vo chvíli, keď v nemeckej vláde skončí Merkelová a CDU, stane sa aj Slovensko bezpečnostne zraniteľnejšie a do roka a do dňa za ňou začnú nariekať aj tí, ktorí by ju teraz najradšej upálili na macedónsko-gréckej hranici.

Áno, najnovší návrh Komisie v téme prerozdeľovania migrantov ide „mimo misu“. Áno, vyvoláva kontraproduktívne efekty. Áno, máme dôvody ho odmietať. Áno, šéf Komisie niekedy pôsobí, akoby žil v paralelnom vesmíre. Ale rovnaké áno sa vzťahuje na to, že sa máme dobre, kým sa nás pýtajú, čo my na to, kým to vieme povedať za spoločným stolom a kým na tom, čo hovoríme, procesne aj politicky záleží. Ak by na tom raz malo prestať záležať, pár mesiacov si síce prídeme za hrdinov, ale potom zistíme, že „tí druhí“ sa nás nepýtajú vôbec na nič. Predstava, že bez toho strašného bruselského jarma budeme lepšie pripravení na to, čo ide a príde, vyzerá dobre v komentári pod statusom na Facebooku, ale ako návod na politické rozhodnutia je to tragický omyl.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie