Denník N

Nemecká vláda bojuje proti populistom, chce zvýšiť dôchodky a rozšíriť armádu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto – AP
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto – AP

Kritici tvrdia, že Nemci bojujú proti populistom ich vlastnou taktikou, keď si chcú voličov získať zvyšovaním dôchodkov.

Nemeckú kancelárku čakajú na jeseň budúceho roka dôležité voľby, v ktorých si Nemci zvolia svojich zástupcov do nemeckého Bundestagu. Napriek zložitým časom počas utečeneckej krízy Merkelová dokázala zvrátiť klesajúcu podporu medzi nemeckými voličmi, podľa prieskumu by si ju zvolilo 50 percent Nemcov.

Opačný problém však majú v Merkelovej Kresťanskodemokratickej únii (CDU), ktorú oproti minulému roku podporuje o 10 percentuálnych bodov menej voličov. Mnoho z nich si získala krajne pravicová populistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá sa stala treťou najsilnejšou stranou v Nemecku.

Kresťanskí demokrati preto teraz riešia dilemu, ako si stratených voličov znova získať.

Vyššie dôchodky

Nemecká vláda v pondelok navrhla zvýšiť dotácie na dôchodky pre ľudí s nízkym príjmom, čo v koalícii považujú za jasnú stratégiu, ako tento cieľ dosiahnuť.

Bavorský premiér Horst Seehofer a predseda bavorskej CSU dokonca vyhlásil, že penzijná reforma by mala byť základným bodom programu CDU/CSU v boji proti antiimigrantskej AfD.

Riaditeľ liberálneho think tanku Hubert Pellengahr v tom však vidí najmä volebný populizmus. 

„Koaličné strany sú nervózne. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že reagujú populistickými opatreniami,“ povedal pre Financial Times analytik z think tanku, ktorý nedávno odštartoval kampaň varujúcu pred nepodloženými sľubmi ohľadom penzií.

Jeho názor je v súlade so stanoviskom Medzinárodného menového fondu, ktorý v pondelok varoval Nemecko pred dosahom starnúcej populácie na penzijný systém.

„Keďže očakávame, že podiel dôchodcov oproti pracujúcim bude narastať, zintenzívni sa tlak na verejné financie,“ píše sa v správe.

Medzinárodný menový fond preto vyzýva Berlín, aby sa snažil motivovať starších ľudí, nech pracujú dlhšie. Štát by potom nemusel získavať peniaze z iných zdrojov ani od pracujúcich.

Pre kresťanských demokratov je v predvolebnej kampani výhodné sústrediť sa na starších ľudí, pretože tí prichádzajú k volebným urnám častejšie než mladá generácia. A práve zvýšenie dôchodkov by im mohlo získať dôležité hlasy.

Rozširujú armádu

Nemci by taktiež mali prvýkrát po 25 rokoch rozširovať armádu. Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen oznámila návrh rozšíriť armádu o tisíc vojakov v reakcii na zvyšujúce sa bezpečnostné riziko v krajine.

Od znovuzjednotenia Nemecka sa armáda s pôvodne 600-tisíc vojakmi zmenšila na 177-tisíc vojakov, teraz ju plánujú rozšíriť, aby flexibilnejšie dokázala reagovať na nové výzvy súčasnosti – hrozba terorizmu, utečenci či misie v pobaltských krajinách neďaleko hranice s Ruskom.

Armáda je dôležitým bodom aj v programe populistov z AfD, ktorí presadzujú, aby sa znova zaviedla povinná vojenská služba. Chcú aj to, aby Európa pevne zatvorila svoje hranice.

V programovom vyhlásení, ktoré členovia AfD prijali na začiatku mája, v základoch potvrdili svoje antiislamské postoje. Tvrdia v ňom, že islam nie je zlučiteľný s nemeckou ústavou, a vyzývajú na zákaz mešít a buriek. Stavajú sa proti vstupu Turecka do EÚ a o minaretoch sa vyjadrujú ako o „islamskom symbole moci“.

Sú proti neregulovanej imigrácii, ale „kvalifikovaní prisťahovalci sú vítaní“. Požadujú aj priamu voľbu prezidenta či obmedzenie mandátov poslancov na štyri roky.

Alternatíva pre Nemecko uberá hlasy najmä sociálnym demokratom, ktorí sú v prieskumoch s približne 20 percentami na historickom minime.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie