Denník N

Pre referendum vystúpili z cirkvi, hnevá ich nenávisť

Niektorým veriacim homosexuálom sa po referende už medzi biskupmi nepáči. Foto ilustračné – TASR
Niektorým veriacim homosexuálom sa po referende už medzi biskupmi nepáči. Foto ilustračné – TASR

Viacerí veriaci, medzi nimi aj homosexuáli, opustili katolícku cirkev. Niektorí si vypočuli, že páchajú hriech. Nie je to nič masové, hovoria biskupi. Cirkev vystúpených ani nepochová.

„S ohľadom na vyhlásenia konferencie biskupov a štvavú kampaň, ktorú predstavitelia cirkvi vedú voči gejom a teda aj voči mne, nechcem byť ďalej vedený ako člen rímsko-katolíckej cirkvi,“ píše sa v liste, s ktorým sa v týchto dňoch stotožnilo viacero kresťanov.

Denník N má informácie o viacerých katolíkoch, ktorí vystupujú z rímskokatolíckej cirkvi. So štyrmi sme sa rozprávali, zrejme nejde o masový jav.

„V Boha verím, ale nepotrebujem k tomu cirkev,“ pokračuje text. „Striktne odsudzujem vyhlásenia predstaviteľov cirkvi v posledných týždňoch, nesúhlasím s demagógiou, ktorú šíria, a nestotožňujem sa s ňou.“

Pre veriacich gejov či lesby má list slúžiť ako vzor žiadosti, s ktorou môžu navštíviť svojho farára a oznámiť mu svoje rozhodnutie opustiť cirkev.

Za posledné týždne tak urobili viacerí. Niektorí patrili k praktizujúcim kresťanom, iní mali len krst a prijímanie a do kostola už pravidelne nechodili. S cirkvou však podľa svojich slov už nechceli byť ďalej spojení ani formálne.

Medzi takýchto ľudí patrí aj Peter, ktorý svoju žiadosť zaniesol v jednej z farností v okrese Topoľčany. Keď kňazovi povedal, že jeho rozhodnutie súvisí aj s jeho orientáciou, kňaz zostal zaskočený. „Povedali mi, že je to hriech a že sa odvraciam od Boha, ale nebolo to nič búrlivé.“

Kňaz: Peklo je pripravené

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara povedal, že takýto fenomén nezaznamenali. „Ani nevedieme rámcovú evidenciu ľudí, ktorí sa pre takýto krok rozhodli.“

Ivona z Bratislavy si teraz zisťuje, čo všetko pre vystúpenie musí spraviť.

Henrich z Košíc to už urobil. Hovorí, že referendová kampaň bola jedným z dôvodov, no nie jediným, prečo z cirkvi odišiel.

Prekážalo mu aj neprehľadné financovanie či škandál v Nevidzanoch, kde miestneho kňaza odsúdili za sexuálne obťažovanie školáčky. Poslednou kvapkou bol prejav gréckokatolíckeho kňaza Rastislava Baku, ktorý žiadal „vytlačiť totu špinu za hranice štátu“.

Henrichovu žiadosť prijali na košickej arcidiecéze bez problémov, jeho kamarát v menšej košickej farnosti si však už musel vypočuť, že peklo je preňho pripravené, pretože nežije v čistote. Kaplán ho mal zvýšeným hlasom upozorniť aj na to, že ak zomrie, nedá mu posledné pomazanie a nepochová ho. „To, že v pekle už na mňa čakajú, potom zopakoval ešte niekoľkokrát.“

Iní farári veriacich, ktorí z cirkvi odchádzajú, príliš nepresviedčali. Adrian Hadvig niesol podobnú žiadosť na farnosť v Ivanke pri Dunaji už pred desiatimi rokmi a všetko podľa neho prebehlo pokojne. Svoje rozhodnutie dodnes neoľutoval, referendum ho v názore skôr utvrdilo.

Fakty
  • 3 347 277 ľudí sa prihlásilo k rímsko-katolíckej cirkvi podľa sčítania z roku 2011
  • 3 708 120 ľudí sa prihlásilo k rímsko-katolíckej cirkvi podľa sčítania z roku 2001
  • 944 674 ľudí prišlo v sobotu 7. februára 2015 na referendum
  • 3 466 855 ľudí zostalo doma

Akoby bol exkomunikovaný

Odborník na cirkevné právo Igor Augustinič vraví, že členom rímskokatolíckej cirkvi sa človek stáva krstom a tak, ako krsť nemožno zmazať, z pohľadu náboženstva sa vlastne ani nedá z cirkvi vystúpiť. No cirkevné právo pozná možnosť prerušiť s cirkvou akékoľvek viditeľné spoločenstvo.

„Takýto úkon treba urobiť písomne a osobne,“ vysvetľuje Augustinič. „Dôvodom na to je, aby sa kompetentná autorita, spravidla farár, mohla presvedčiť o tom, že to človek skutočne myslí vážne a je si vedomý dôsledkov svojho rozhodnutia.“

Vystúpenie z cirkvi sa následne zapíše do knihy pokrstených, ktorá má povahu matričnej knihy – záznamy v nej sa teda nemažú. K menu sa iba dopíše poznámka, že sa človek rozhodol odísť od cirkvi; pozerá sa naňho, akoby bol exkomunikovaný.

„Takáto osoba sa teda nemôže aktívne zúčastňovať liturgických obradov, napríklad čítať na omši, nemôže prijímať sviatosti, zastávať cirkevné úrady ani byť členom cirkevných združení,“ hovorí Augustinič.

Ak pred smrťou neprejaví žiadne pokánie, odoprie sa jej aj cirkevný pohreb. Teoreticky však stále môže mať svadbu v kostole, no musí na ňu udeliť súhlas miestny biskup; za svojho budúceho manžela či manželku sa zároveň musí zaručiť partner, ktorý je veriaci.

„Musí poskytnúť vyhlásenie, že je pripravená alebo pripravený odstrániť nebezpečenstvá odpadu od viery, a dať prísľub, že sa bude usilovať o výchovu a krst detí v katolíckej viere.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie