Denník N

Slovensko možno za zákaz zisku nezaplatí, súdny dvor preskúma platnosť zmluvy s Holandskom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensko prehralo arbitráž s majiteľom poisťovne Union, ale zatiaľ sa ministerstvu financií vypláca taktika spochybňovať medzištátnu zmluvu o ochrane investícií.

Nemecký najvyšší súd spochybnil platnosť zmluvy o ochrane investícií s Holandskom a posunul ju na posúdenie Európskemu súdnemu dvoru. Slovensko tak možno nebude musieť zaplatiť majiteľom súkromnej poisťovne Union 22 miliónov eur za zákaz zisku poisťovní ešte z čias prvej vlády Roberta Fica. Peniaze má však stále blokované na zahraničných účtoch.

Arbitráž medzi Slovenskom a holandskou firmou Achmea, ktorá vlastní najmenšiu poisťovňu u nás – Union – prebieha už osem rokov. Arbitrážny súd už v roku 2012 povedal, že keď prvá Ficova vláda zakázala majiteľom poisťovní vyplácať si zisk, poisťovni vznikla škoda a štát má zaplatiť 22 miliónov eur ako odškodnenie. Slovensko sa obrátilo na ďalšie súdy a snaží sa toto rozhodnutie spochybniť.

Milióny sú zablokované

Kým prebiehajú súdy, majiteľ Unionu uspel na luxemburskom súde, ktorý Slovensku zablokoval necelých 30 miliónov eur na miestnych účtoch. Tie ostávajú zablokované aj po poslednom rozhodnutí súdu.

Arbitrážny súd rozhodoval podľa zmluvy o ochrane investícií, ktorú sme podpísali s Holandským kráľovstvom ešte v roku 1991. Medzitým sme však vstúpili do Európskej Únie. Štát tak na Najvyššom spolkovom súde spochybňuje to, či arbitrážny súd vôbec mohol o poškodení majiteľa Unionu rozhodnúť.

Na nemecký súd sa obrátil s tým, že má povedať, či medzištátna zmluva o ochrane investícií spred 25 rokov ešte platí a dá sa na jej základe rozhodnúť o odškodnení.

Nemecký Najvyšší spolkový súd teraz dal za pravdu Slovensku a dal tento spor vyriešiť súdnemu dvoru EÚ. Súdny dvor EÚ by teraz mal posúdiť, či je medzinárodná zmluva o podpore a ochrane investícií medzi Slovenskom a Holandskom v súlade s právom Únie. Na základe tohto posudku by mal najvyšší nemecký súd v kauze definitívne rozhodnúť.

Ministri: Je to precedens

„Došlo k precedensu v histórii slovenského a myslím, že aj európskeho súdnictva. Je to presne ten krok, ktorý sme očakávali a ktorý môže znamenať absolútny zvrat v danom spore. My sa od začiatku domnievame, že rozhodnutie nižších súdov poškodzovalo záujmy našej krajiny a je v rozpore s európskym právom,“ povedal minister financií Peter Kažimír. Ministerstvo má spor na starosti. Koľko zatiaľ stál a koľko Slovensko zaplatilo právnikom, ministerstvo neodpovedalo.

Arbitráž sa tak podľa ministerstva financií výrazne posunula do roviny možného zrušenia arbitrážneho rozsudku. „Konflikt medzinárodnej zmluvy s právom Únie konštatovala aj Európska komisia, ktorá v súvislosti s tým začala vyšetrovania v 5 členských krajinách, ktoré sú účastníkmi obdobných arbitrážnych konaní,“ tvrdí ministerstvo financií.

Achmea, ktorá sa so Slovenskom súdi, sa nevyjadrila k najnovšiemu rozhodnutiu. „Bez ohľadu na konečný výsledok budeme naďalej pokračovať v aktivitách na Slovensku prostredníctvom poisťovne Union,“ povedal hovorca Achmey Stefan Kloet.

„Pre Slovensko je to dobrá správa. Nečakala som to, som príjemne prekvapená,“ povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Je to dobre najmä preto, lebo v tejto fáze nemusí Slovensko platiť odškodnenie. „Sme v hre,“ dodala Žitňanská.

Zisk chcú opäť obmedziť

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) povedal, že ide o prelomový rozsudok. „Je to veľmi podstatný rozsudok, je to dobrý signál pre Slovensko,“ povedal.

Práve Drucker má podľa programového vyhlásenia pripraviť obmedzenie zisku zdravotných poisťovní. „Etickosť v otázke, či by sa mal tvoriť zisk z verejných prostriedkov, je namieste,“ povedal. Ešte nie je jasné, kedy ani ako chce vláda zisk obmedzovať. Už dnes poisťovne môžu časť peňazí z poistenia, ktorá je daná zákonom, používať na svoj chod. Teda na platy, réžiu, elektronizáciu či nájom. Minister Drucker si napríklad vie predstaviť, že ak by zo sumy na prevádzku vytvorila poisťovňa zisk, mohli by si ho vyplatiť. Nechce teraz povedať konkrétne ako. Poisťovne však podľa neho potrebujú peniaze na ďalšie investície a rozvoj.

O jednej zdravotnej poisťovni, ktorú mala zaviesť bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, sa zatiaľ nehovorí. „Zvažujem skôr smerovanie k tomu, či pluralita zdravotných poisťovní do budúcna má rozvojový potenciál aj cez nominálne poistenie. Ak by nemala, tak sa treba k tejto myšlienke (jednej poisťovne) vrátiť,“ povedal Drucker. Zároveň dodal, že pluralita podľa neho má svoj prínos, ale aj negatíva.

Ostatné arbitráže sme vyhrali

Zákaz zisku presadila prvá Ficova vláda a znamenal, že od roku 2008 si majitelia poisťovní nemohli vyplatiť zisk, ale mali ho opäť investovať do zdravotníctva. A tak sa majitelia poisťovní Union, Apollo a Dôvera obrátili na súdy a žiadali zhruba miliardu ako odškodnenie.

Uspela len Achmea ako majiteľ Unionu, kde súd vyčíslil aj odškodnenie. Ostatné žaloby boli pre Slovensko úspešné a  štát nemusel poisťovniam nič zaplatiť.

V roku 2011 Ústavný súd povedal, že tento zákon je protiústavný, a vláda Ivety Radičovej ho zmenila. Dnes si tak majitelia poisťovní môžu zisk vyplatiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie